Mai mult de cincizeci la suta din timp, mintea noastra se afla intr-o continua ratacire si cautare. Calatoreste departe, spre locuri in care am fost odata sau pe care, din contra, nu le-am vazut vreodata si o face in timp ce citim, vorbim sau in timp ce facem oricare alta activitate din viata noastra.

Psihologul Matthew Killingsworth este de parere ca aceasta cautare continua a mintii nu ne face bine, deoarece o minte apartine unui singur loc, iar atunci cand cautam mereu altceva fara sa simtim cu adevarat fiecare moment nu putem sa fim fericiti si uitam practic sa traim.

Mintea este un calator capricios care tinde sa ajunga in locuri intunecate daca nu are ceva interesant de anticipat sau ceva frumos de care sa-si aminteasca. In ultimul deceniu, foarte multe cercetari psihologice efectuate au aratat ca experientele ii aduc pe oameni mai aproape de implinire, mai mult decat o fac lucrurile si averile dobandite.

Profesorul si psihologul Thomas Gilovich, in jurnalul sau Psychological Science, s-a concentrat pe intelegerea actuala a ideei ca “dobandirea de noi experiente ofera o fericire mai statornica”. El a incercat sa analizeze si daca anticiparea poate sa fie motorul fericirii. In esenta, atunci cand nu poti sa “traiesti clipa”, cel mai bine este sa te bucuri de fiecare moment care precede o experienta minunata. Asteptarea unei noi calatorii, a unei noi aventuri, provoaca mai multa bucurie si emotie decat asteptare sau cumpararea unui bun material.

experienta
Foto: experienta, Shutterstock

Privind inapoi la achizitiile efectuate se poate observa cu usurinta ca experientele ii fac pe oameni mai fericiti decat lucrurile pe care le poseda. Este, intr-adevar, un paradox pentru ca avem tendinta de a ne gandi ca banii cheltuiti pe o vacanta, spre exemplu, sunt aruncati deoarece dupa ce a trecut nu ne ramane nimic, in schimb, daca iti cumperi un lucru tangibil, cel putin te vei folosi de el pentru o perioada lunga de timp. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi avem o toleranta destul de mica si de intensa, oprindu-ne din a mai aprecia ceva la care suntem expusi in mod constant.

Experientele sunt asociate cu identitatea, conexiunea si comportamentul social. Chiar si o aventura neplacuta poate sa se transforme intr-o poveste buna. Nu putem totusi sa nu ne intrebam ce difera atunci cand ne imaginam experientele care urmeaza, fata de momentele cand ne gandim la viitoarele achizitii materiale? Cea mai interesanta ipoteza ar fi ca atunci cand iti imaginezi o noua aventura o poti face in foarte multe feluri, in schimb de la un lucru material stii exact ce poti obtine.

Incercati sa va opriti un moment din tot ce faceti si sa va ganditi de cate vacante, experiente, calatorii si momente petrecute cu pasiune va amintiti cu fericire si nostalgie comparativ cu cat de multe va amintiti despre obiecte, haine si dispozitive cumparate. De ce nu lasam deoparte toata fuga asta dupa lucruri materiale si sa incercam sa avem grija de sufletul nostru, sa calatorim, sa facem ce ne pasioneaza, sa radem, sa simtim, nu doar sa gandim; sa ne implicam in cat mai multe activitati si sa devenim o compilatie de povesti a altor povesti. Acolo unde se termina visele incep experientele!

Foto main: apus, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri