Liviu Stoleru, Cemacon: Citesc in jur de 20 de carti pe an

Liviu Stoleru, Cemacon: Citesc in jur de 20 de carti pe an

Ultimele doua carti citite de catre Liviu Stoleru, directorul general Cemacon, sunt "Abatia – Dan Dobos" si "Arta Razboiului – Sun Tzu".

„Prima carte este un SF, pe care l-am citit de vreo trei ori si in care ma fascineaza cum si cei mai puternici oameni pot fi doborati de propriile slabiciuni, chiar daca ei sunt constienti de acest lucru. Este incredibil cum niste personaje isi anticipeaza sfarsitul, dar nu se abat de la ceea ce au de facut pentru atingerea obiectivelor. In ceea ce-l priveste pe Sun Tzu, el este genial....”arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic”...se regaseste litera cu litera in ceea ce intampla cu noi in fiecare zi”, a declarat Liviu Stoleru.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte o dedica lecturii de carti SF (70%), psihologie comportamentala (10%), si altele(20%), pentru care aloca zilnic minim 1-2 ore si anual cam 15 – 20 de carti.

Alexandru Rizea, Lemet: Recitesc lecturi mai vechi

Alexandru Rizea, Lemet: Recitesc lecturi mai vechi

Cand vine vorba de carti, Alexandru Rizea (foto), seful Lemet, se arata un mare impatimit al recitirii unor lecturi mai vechi. „Ultimele doua carti citite sunt intotdeauna cele pe care le recitesc in aceeasi perioada de timp in care citesc alta carte, pentru prima oara. In momentul de fata recitesc „Executia – disciplina de a duce lucrurile la bun sfarsit”, scrisa de catre Larry Bossidy si Ram Charan si „Cultura serviciilor superioare”, scrisa de catre Ron Kaufman.

In prezent, seful Lemet citeste „Strategii de responsabilizare”, scrisa de catre Ken Blanchard, John P. Carlos si Alan Randolph. „Citesc de obicei carti din literatura de business si motivationale. Am intotdeauna una sau doua carti si un marker in geanta si citesc cate putin cand am starea si timpul necesare pentru citit. Principalele invataturi pe care le-am invatat din cartile citite sunt faptul ca executia este o disciplina, serviciile sunt o prioritate maxima, dar, poate cel mai important, pentru ca o companie sa aiba succes in noua lume a afacerilor, membrii diferitelor echipe trebuie sa simta ca sunt stapani pe slujbele lor si ca indeplinesc roluri-cheie”, a mai spus Rizea.

Corneliu Fecioru, Wienerberger: Alternez cartile cu lecturi pe care le citesc de pe iPad

Corneliu Fecioru, Wienerberger: Alternez cartile cu lecturi pe care le citesc de pe iPad

Corneliu Fecioru (foto), directorul general Wienerberger, cel mai mare producator local de caramizi la nivel local, citeste in prezent doua carti de business in paralel, ambele foarte recente. Prima este “A Social Strategy” de Mikolaj Jan Piskorski si a doua “Winning the Story Wars” de Jonah Sachs. „Aceste lecturi le alternez cu lucrarea istoricului britanic Steven Runciman “Caderea Constantinopolului 1453”. Prima lucrare citata descifreaza modelele emergente de business folosind mediile si platformele sociale. A doua lucrare poate fi vazuta ca o carte de marketing, dar de fapt exploreaza impactul miturilor si povestirilor cu care am crescut in noua lume digitala. Istoria caderii Constantinopolului are semnificatii mai vaste fiind un punct de turnura in istoria omenirii intr-un spatiu geografic si cultural care are multe semnificatii pentru noi. Din toate aceste idei putem vedea cum istoria se repeta si cum intelegerea trecutului ne ajuta sa fim pregatiti pentru viitor.

In ceea ce priveste timpul alocat lecturii, seful Wienerberger sustine ca desi timpul sau este destul de fragmentat acesta isi alterneaza cele trei carti cu cateva publicatii la care este abonat, printre care The Economist, Fast Company, Wires, Harward Business Review si multe altele pe care le citesc de pe iPad.

Dan Mircescu, Final Distribution: Am devenit un consumator de informatie online

Dan Mircescu, Final Distribution: Am devenit un consumator de informatie online

In opinia lui Dan Mircescu (foto), director general si proprietar al Final Distribution, producator si distribuitor de acoperisuri, orice carte citita iti aduce un plus, indiferent de tema abordata sau de autor, insa lipsa timpului a produs schimbari majore in tipul de consum al acestora.

Ultimele carti citite de catre antreprenorul roman au fost “Marketing de la A la Z”, scrisa de catre Philip Kotler si “O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”, autor Neagu Djuvara. „Orice carte citita iti aduce un plus, indiferent de subiect si autor. Imi este greu sa spun ce idei m-au influentat, dar cu siguranta la nivel de subconstient au lasat urme. Cartile si lectura te formeaza ca om. Ca antreprenor, viata personala se confunda de foarte multe ori cu business-ul, asa ca as putea spune fara ezitare ca m-au influntat in egala masura in ambele directii. (…) Nu am un anumit gen pe care-l prefer, practic citesc orice, important este sa am timp si dispozitia necesara. Lipsa timpului a produs schimbari semnificative in ceea ce ma priveste, astazi fiind un impatimit stirist si un consumator de informatie online”, a declarat Dan Mircescu.

Ciprian Oprea, MCA Grup: In aceasta perioada ma atrag cartile cu teme de dezvoltare personala

Ciprian Oprea, MCA Grup: In aceasta perioada ma atrag cartile cu teme de dezvoltare personala

Pentru Ciprian Oprea (foto), directorul general al MCA Grup, cartile cu teme legate de dezvoltarea personala sunt principalele lecturi in aceasta perioada, motiv pentru care titluri precum „Cele 17 legi ale muncii in echipa (John C. Maxwell) si „Cum sa comunici ascultand” (Mark Goulston) nu au lipsit de pe lista sa.

„«Cele 17 legi ale muncii in echipa» s-a dovedit utila atat pe plan profesional, cat si personal, deoarece si a avea o relatie de cuplu inseamna a forma o echipa, asta cu atat mai mult cu cat sotia mea imi este si partenera in afacere. Legea mea preferata din aceasta carte este „Legea Victoriei”, care vorbeste despre lideri care gasesc o cale de a castiga cu echipa lor mai bine decat altii. Am inceput deja sa o aplicam. (…) Din volumul „Cum sa comunici ascultand” am deprins noi tehnici de relationare cu oamenii, care functioneaza la fel de bine cu persoane din anturajul personal sau din mediul profesional. Daca reusesti sa induci partenerului de discutie o stare de liniste mentala si de receptivitate, ai sanse mari sa relationezi usor si eficient”, a declarat Ciprian Oprea.

Potrivit acestuia pentru lectura cartilor aloca in fiecare zi timp, oricat de putin, pentru ca in week-end sa rezerve o ora, poate chiar doua pentru citit.

Marian Pirvu, Ruukki Romania: Cititul este una dintre cele mai mari pasiuni

Marian Pirvu, Ruukki Romania: Cititul este una dintre cele mai mari pasiuni

Marian Pirvu (foto), business unit director in cadrul Ruukki Romania, unul dintre cei mai mari producatori de profile metalice la nivel local, spune ca cititul este pentru el una dintre cele mai mari placeri, iar cele mai recente doua carti citite au fost „Minighid de protejare a activelor” David M. Darst si „Alchimistul” de Paulo Coehlo.

„Multe dintre ideile desprinse din cartile citite imi sunt folositoare atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Citesc deobicei in momentele in care gasesc putin timp liber, in avion sau seara la hotel, aleg titluri din sfera economica, de leadership si literatura. Este una dintre placerile mele cele mai mari”, a declarat Marian Pirvu.