Iata cateva reguli ale vietii de care ar trebui sa tinem cont.

In cazul in care nu ai succes, aproape toata viata ti se va parea teribil de nedreapta cu tine. Adevarul este ca in viata trebuie sa urmezi niste reguli diferite. Aceste reguli exista cu adevarat si chiar au o logica. Dar sunt putin cam complicate si foarte inconfortabile, motiv pentru care oamenilor le vine greu sa le invete.

Haideti sa incercam sa le invatam.

Regula nr. 1: Viata este o competitie

Acea afacere pentru care muncesti? Cineva incearca sa ii puna capat. Jobul acela care iti place? Cineva si-ar dori sa te inlocuiasca cu un computer. Vrei sa iti gasesti jumatatea, un anume job bine platit, poate acel Premiu Nobel? Ei bine, nu esti singurul.

Toti ne aflam in competitie, cu toate ca preferam sa ignoram acest fapt. Cele mai multe realizari sunt remarcabile doar prin comparatie cu cele ale altora. Poti inota mai mult sau poti dansa mai bine sau poti obtine mai multe like-uri pe Facebook decat majoritatea oamenilor. Bravo.

Este un lucru dureros in care putem crede si de aceea incercam sa ne convingem de opusul acestui fapt. Ni se zice “Da-ti silinta”. “Esti intr-o competitie doar cu tine insuti”. Ceea ce este ciudat la aceste banalitati este faptul ca sunt oricum menite sa te faca sa incerci si mai mult. Daca aceasta competitie nu ar conta, am spune copiilor sa renunte.

Din fericire nu traim intr-o lume in care trebuie sa ne omoram pentru a prospera. Dar sa nu ne complacem in iluzia colectiva ca nu exista nicio competitie. Oamenii se imbraca ca sa atraga parteneri. Merg la interviuri pentru a obtine joburi. Daca negi ca exista o competitie, nu inseamna decat ca vei esua. Toate lucrurile pe care le dorim depind de o balanta a competitivitatii. Si cele mai importante sunt disponibile doar pentru cei care sunt dispusi sa lupte cu adevarat pentru ele.

Regula nr. 2: Esti judecat pentru ceea ce faci, nu pentru ceea ce gandesti

Societatea judeca oamenii in functie de ceea ce acestia pot face pentru ceilalti. Poti salva copiii dintr-o casa in flacari sau sa vindeci o tumora sau sa faci o intreaga incapere plina de straini sa rada? Inseamna ca esti valoros.

Insa nu acesta este modul in care ne judecam pe noi insine. Ne judecam in functie de gandurile noastre. “Sunt o persoana buna”. ”Sunt ambitios”. Aceste impulsuri inutile constituie o alinare pentru noi noaptea, dar nu reflecta modul in care ne priveste lumea. Nici macar noi nu privim astfel persoanele din jurul nostru.

Intentiile bune nu conteaza. Simtul onoarei, al dragostei si al datoriei nu valoreaza nici macar un ban daca nu nu pot fi cuantificate concret de societate sau nu sunt validate prin actiuni concrete si vizibile. Ce poti face sau ce ai facut pentru aceasta lume mai exact?

Ne place sa credem ca societatea ii rasplateste pe cei care exceleaza la locul lor de munca. Dar in realitate, rasplata nu este decat un efect de retea. Rasplata se rezuma la numarul oamenilor asupra carora ai avut un impact.
Daca scrii o carte care nu este publicata, esti considerat un nimeni. Scrii Harry Potter si toata lumea vrea sa te cunoasca. Daca salvezi o viata, esti un erou putin cunoscut, dar daca descoperi un leac pentru cancer devii o legenda. Din nefericire, aceeasi regula se aplica pentru toate faptele, chiar si pentru cele de prost gust: te dezbraci pentru o singura persoana si ai putea sa o faci sa zambeasca, dar daca te dezbraci pentru cincizeci de milioane de oameni poti deveni Kim Kardashian.

S-ar putea sa urasti acest fapt. S-ar putea sa simti repulsie. Realitatii nu-i pasa. Esti judecat in functie de ce abilitati ai si de numarul oamenilor asupra carora ai un impact. Daca nu accepti acest fapt, modul in care te va judeca lumea ti se va parea intr-adevar foarte nedrept.

Fata

Foto: Fata, Shutterstock

Regula nr. 3: Conceptia noastra asupra corectitudinii se bazeaza pe propriul interes

Oamenilor le place sa inventeze autoritatea morala. De aceea avem arbitri in jocurile sportive si judecatori: avem un simt innascut privind ceea ce este bun sau rau si ne asteptam ca lumea sa se supuna acestui fapt. Parintii ne spun asta, profesorii ne invata asta. Fii un baiat cuminte si vei primi o bomboana.

Dar realitatea este indiferenta. Ai invatat mult, dar ai picat examenul. Ai muncit mult, dar nu ai fost promovat. O iubesti, dar nu te suna inapoi.

Problema nu consta in faptul ca viata este nedreapta, ci in perspectiva ta gresita asupra corectitudinii. Uita-te la persoana care iti place, dar care nu simte acelasi lucru pentru de tine. Aceasta este o persoana completa. O persoana cu o experienta de ani de zile in care a devenit o persoana total diferita de tine. O persoana adevarata care interactioneaza cu sute sau mii de alti oameni in fiecare an.

Luand in considerare toate acestea, care sunt sansele ca tu sa fii alegerea sa in materie de partener de viata? Doar pentru ca existi? Pentru ca simti ceva pentru ea? Asta poate conta pentru tine, dar decizia sa nu se bazeaza pe ceea ce vrei tu.

In mod similar ne place sa ne detestam sefii, parintii si politicienii. Rationamentul lor este nedrept. Si prostesc. Deoarece nu sunt de acord cu mine! Si ar trebui sa fie! Pentru ca, fara nicio indoiala, reprezint cea mai importanta autoritate din intreaga lume.

Este adevarat ca exista persoane groaznice care detin autoritatea. Dar nu sunt cu desavarsire monstri rai care isi urmaresc propriul interes si care se bucura de nefericirea ta. Cei mai multi dintre acestia isi dau silinta ca si tine doar ca se afla in circumstante diferite.

Poate ca acestia stiu lucruri pe care tu nu le stii si poate ca au prioritati diferite. Dar indiferent de modul in care te fac sa te simti, actiunile altora nu constituie o judecata cosmica a fiintei tale. Rationamentul lor nu este decat produsul vietii pe care o traiesc.

De ce viata este nedreapta

Conceptia noastra asupra corectitudinii nu poate fi dezvoltata oricum. Aceasta este de fapt cea care ne alimenteaza dorintele desarte. Iti poti imagina ce s-ar intampla daca viata ar putea fi dreapta pentru oricine? Nimeni nu s-ar putea desparti de persoanele care nu sunt iubirea vietii lor din teama de a nu le rani. Companiile ar esua numai daca toti cei care ar lucra acolo ar fi rai. Relatiile s-ar putea sfarsi numai cand cei doi ar muri in acelasi timp. Picaturile de ploaie ar cadea numai pe oamenii rai.

Majoritatea este atat de obsedata de modul in care crede ca ar trebui sa functioneze lumea incat nu vede cum functioneaza de fapt aceasta. Acceptarea realitatii ar putea fi cheia pentru intelegerea lumii si a potentialului nostru. Pe scurt, nu primesti ceea ce ti se pare tie ca meriti ci ceea ce societatea calculeaza ca meriti, in functie de aportul adus si numarul de oameni pe care ii influentezi.

Articol tradus si adaptat cu acordul autorului. Materialul original este disponibil pe blogul lui Oliver Emberton.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »


Setari Cookie-uri