Viata este un joc pe care toata lumea il joaca. Dar poate fi greu uneori. Acesta este ghidul tau.

Informatii de baza

Poate ca nu iti dai seama dar viata este un joc de strategie. Exista joculete mici precum dansul, condusul, alergatul si sexul - dar cheia succesului consta in modul in care iti gestionezi resursele.

Jucatorii de succes acorda timp lucrurilor care merita cu adevarat. Mai tarziu in jocul vietii, banii vor constitui un factor important, dar prioritatea ta ar trebui sa ramana intotdeauna gestionarea timpului.

Copilaria

Viata incepe atunci cand ti se da un personaj si circumstante la intamplare. Primii 15 ani din viata ta sunt plini de misiuni care sunt groaznice. Nu ai cum sa sari peste ele.

Etapa de adult tanar

Ca jucator tanar vei avea o gramada de timp liber si de energie, dar nicio experienta. Vei descoperi ca cele mai bune joburi, lucruri sau parteneri necesita multa munca. Aceasta este perioada in care trebuie sa iti dezvolti repede abilitatile. Nu vei mai avea niciodata atat de mult timp si energie. Acum prioritatea ta ar trebui sa fie gestionarea cu succes a timpului. Fiecare lucru pe care il faci iti influenteaza starea si abilitatile. Asta ar putea sa ti se para simplu, insa problema este ca nu vei sti intotdeauna ce sarcina sa iti alegi iar corpul tau nu va respecta mereu ordinele tale.

Cum sa iti respecti propriile ordine

Multor jucatori le vine greu sa faca ce si-au propus atunci cand, de exemplu, vor sa mearga la sala - corpul lor ii ignora complet. Aceasta nu este o eroare. Toti au o anumita stare pe care nu o pot vedea in mod direct. In cazul in care starea ta se inrautateste, corpul tau nu va respecta instructiunile tale pana ce nevoile tale nu vor fi satisfacute. Incearca sa inveti din greu atunci cand esti epuizat si flamand si ai sa vezi cum iti zboara mintea la Facebook.

Nivelul vointei tale este foarte important. Nivelul vointei scade pe masura ce trece ziua si este influentat de actiunea de a manca si de a dormi. Cand nivelul vointei este scazut, nu mai poti face decat lucrurile pe care vrei cu adevarat sa le faci.

Fiecare decizie pe care o iei iti consuma din vointa iar deciziile pe care trebuie sa le iei atunci cand incerci sa suprimi o optiune care ti se pare a fi mai atragatoare necesita multa vointa.
Exista numeroase trucuri prin care iti poti controla actiunile:

1. Ai grija la starea ta. Daca ti-e foame, daca esti obosit sau daca nu ai avut parte de destula distractie, vointa ta va fi afectata. Asigura-te ca ai grija si de tine.
2. Nu te astepta la prea multa vointa intr-o singura zi. Imparte cele mai epuizante sarcini pe zile, astfel incat sa le combini cu cele mai usoare.
3. Incepe cu cele mai importante sarcini. Astfel, celelalte sarcini vor parea mai dificile insa in acelasi timp ti se va parea ca cea mai importanta sarcina este mai usoara.
4. Incearca sa reduci din nevoia de a folosi vointa, reducand din variantele pe care le alegi. Daca incerci sa lucrezi la un computer care iti ofera acces la Facebook, vei avea nevoie de mai multa vointa pentru a putea alege sarcina grea in defavoarea celei mai simple. Elimina astfel de optiuni care iti distrag atentia.

Cheia acestui joc al vietii este sa gasesti un echilibru in ceea ce priveste prioritatile tale de baza si starea corpului tau. Ai grija sa nu “traiesti” pe pilot automat caci astfel nu vei mai reusi sa termini nimic.

Alegerea potrivita a sarcinilor

Jocul se rezuma la alegerea buna a sarcinilor la momentul potrivit; unele sarcini iti influenteaza starea, altele abilitatile. Trebuie sa acorzi timp lucrurilor care iti asigura o stare sanatoasa a corpului pentru a putea mentine nivelul ridicat al vointei. Apoi trebuie sa iti dezvolti abilitatile cu resursele care ti-au mai ramas.

Unele abilitati sunt mai importante decat altele. Cele bune iti pot oferi oportunitatea de a evolua in diferite directii, iar cele rele nu fac decat sa te impotmoleasca.

Combinatiile de abilitati sunt cele mai eficiente. Este destul de greu sa devii cel mai bun in ceea ce priveste o singura abilitate. Este mai simplu sa dezvolti mai multe abilitati care au legatura unele cu altele. De exemplu, daca ai cunostinte de business, psihologie si ai incredere in tine insuti, ai sanse sa fii un antreprenor de succes. In schimb, daca stii sa gatesti, sa dansezi si ceva cunostinte de psihologie, cu siguranta esti foarte popular in randul sexului frumos.

Oameni

Foto: Oameni, Shutterstock

Mediul in care traiesti

Mediul in care traiesti are un impact constant asupra starii, abilitatilor si asupra sanselor de a evolua.

Este posibil sa joci bine de aproape oriunde, dar este mult mai simplu sa joci in anumite locuri. Daca esti femeie si traiesti intr-o tara nepotrivita, nu poti avea parte de multe realizari.

Sansele ca cineva sa se nasca in locul optim dezvoltarii sale sunt foarte mici, asa ca documenteaza-te bine si ia in considerare si posibilitatea de a te muta. Locatia iti poate imbunatati atat abilitatile cat si starea.

Gasirea unui partener

Atractia este un un joc mic si complex , dar cel mai probabil este produsul modului in care deja joci. Daca ai o stare buna si abilitati importante deja esti mult mai atractiv. Un jucator obosit, irascibil si lipsit de abilitati nu atrage pe nimeni si probabil ca nici nu ar trebui sa caute o relatie.

In adolescenta se poate intampla sa respingi si sa fii respins de ceilalti jucatori. Este normal, insa, din nefericire, acest fapt iti poate crea o stare proasta intrucat cei mai multi dintre jucatori nu fac fata respingerii. Va trebui sa cresti nivelul de vointa la care poate contribui somnul, asa ca acorda mai mult timp pentru a-ti putea reveni.

80% din sansele de a gasi un partener se rezuma la incercarea de a fi cea mai buna versiune a ta, care presupune gestionarea eficienta a timpului. Daca faci exercitii, socializezi si avansezi in cariera ta ii vei atrage in mod automat pe ceilalti. Restul procentului de 20% se bazeaza pe gasirea locatiei in care poti cunoaste persoanele potrivite.

Bani, bani, bani

Mai tarziu in cadrul jocului va trebui sa te ocupi de gestionarea unei noi resurse si anume: banii. Cei mai multi dintre jucatori vor descoperi faptul ca numarul banilor va creste pe parcursul jocului insa asta aduce cu sine mai multe probleme. Cea mai importanta regula a banilor este faptul ca nu trebuie sa imprumuti decat daca in urma imprumutului castigi mai multi bani. De exemplu, merita sa investesti in educatie sau intr-o ipoteca insa sa imprumuti pentru a-ti cumpara pantofi noi nu este o idee buna.

In functie de ambitiile privind latura financiara a jocului, iata cateva strategii de care ar trebui sa tii cont:

1. Lipsa stresului in privinta banilor. Aceasta strategie presupune sa nu te intinzi mai mult decat iti permite plapuma si sa economistesti cate putin pentru zilele mai grele. Asigura-te ca totusi timpul pe care il petreci economisind nu este irosit, altfel vei regreta.
2. Bogat. Alege cu grija o cariera si un mediu de lucru si fii pregatit sa avansezi . Va trebui sa investesti in abilitatile potrivite fapt care iti va lua timp si sa ai grija sa nu abuzezi de starea ta ca sa nu iti epuizezi resursele.
3. Foarte bogat. Pune bazele propriei afaceri. Este aproape imposibil sa te imbogatesti lucrand pentru altcineva. Bogatia nu vine numai din munca, ea vine si din lucrurile care se afla in posesia ta si care iti aduc mai multi bani decat au costat initial. Iar compania ta poate fi un astfel de lucru pe care il poti construi de la zero. Investeste in mai multe bunuri care in cele din urma vor inlatura nevoia ta de a mai munci.

Mai tarziu in viata

Alegerile se schimba pe masura ce progresezi in joc. Casatoria si copiii iti vor reduce din timp si din energie si vor introduce in jocul vietii mai multe variante( precum schimbarea urgenta a scutecului). De aceea, nu te vei mai putea dezvolta la fel de repede ca inainte.

Jucatorii mai in varsta au de obicei mai multe abilitati, resurse si experienta, reusind sa realizeze misiuni care inainte pareau a fi imposibile precum misiunea de a deveni proprietarul unei case sau scriitorul unui roman bun.

Toti jucatorii mor dupa aproape 29.000 de zile sau 80 de ani. Daca starea ta si abilitatile sunt bune, atunci s-ar putea sa traiesti mai mult. Nu exista un cod secret prin care iti poti prelungi viata.
La inceputul jocului nu detineai controlul asupra persoanei care erai sau asupra mediului in care traiai, fapt care se va repeta la sfarsitul jocului. De deciziile tale din trecut depinde unde ajungi in viata, daca esti fericit, sanatos sau implinit - in ultimele tale zile nu prea mai poti schimba cu ceva viata.

De aceea strategia ta este atat de importanta. Ne dam seama de ce vrem de la viata cand deja am trecut peste cele mai bune parti din viata noastra.

Asa ca ai face bine sa te intorci la jocul tau.

Articol tradus si adaptat cu acordul autorului. Materialul original este disponibil pe blogul lui Oliver Emberton.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri