Cineastii romani au exploatat din plin subiectul Revolutiei din '89, regizori precum Corneliu Porumboiu, Andrei Ujica, Radu Muntean si Catalin Mitulescu abordand aceasta tema, unii cu "umor negru, dulce-amarui", altii aducand pe marele ecran filme netriumfaliste.

Asa cum Revolutia franceza din 1789 reprezinta o sursa de inspiratie pentru cinematografia franceza, cele doua razboaie mondiale sunt indelung folosite ca teme de intreaga industrie cinematografica, iar razboiul de secesiune din Statele Unite i-a fascinat pe regizorii de pe continentul american, Revolutia din 1989 din Romania este si ea un punct de interes pentru cineastii autohtoni, arata Mediafax.

Filme precum "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, "Hartia va fi albastra", regizat de Radu Muntean, "Stare de fapt", de Stere Gulea, si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, precum si documentarele "De Craciun ne-am luat ratia de libertate" si "Piepturi goale, buzunare pline", de Cornel Mihalache, "Videograme dintr-o revolutie", de Andrei Ujica si Harun Farocki, se numara printre peliculele care au prezentat evenimentele dramatice din decembrie 1989.

Cativa specialisti au discutat despre cele mai bune filme de fictiune si documentare despre evenimentele din decembrie 1989, dar si despre modul in care contribuie aceste pelicule la memoria colectiva si daca Revolutia si-a pierdut din substanta ca subiect cinematografic, printre care criticii de film Irina Margareta Nistor si Tudor Caranfil, precum si cu regizorii Tudor Giurgiu, Andrei Ujica si Radu Muntean. Criticul Irina Margareta Nistor a declarat ca aceste filme ar fi eficiente si "atat de utile ca sa nu uitam" ceea ce s-a intamplat in urma cu 25 de ani, "daca ar fi mai des programate sau incluse in orele de istorie".

Filmele ca sursa de documentare

De asemenea, intrebat fiind cum contribuie aceste pelicule la memoria colectiva, Tudor Giurgiu a declarat ca este convins ca aceste filme vor marca un moment important nu numai in istoria cinema-ului romanesc, "dar vor fi des citate in orice documentare serioase despre evenimentele intamplate la Revolutie".

La randul sau, regizorul Radu Muntean spune ca o parte dintre documentarele si filmele de fictiune care au avut ca subiect Revolutia din decembrie 1989 "incearca sa restituie pozitia autorilor legata de momentele respective". "O postura subiectiva, care poate fi cel putin la fel de interesanta pentru aceasta memorie colectiva ca documentarele de analiza politica sau sociologica. Si asta pentru ca, repet ce ziceam mai sus, ofera o perspectiva umana asupra evenimentelor", spune Radu Muntean.

Din perspectiva Irinei Margareta Nistor, cel mai bun film de fictiune privind evenimentele din '89 este "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, pentru ca, aflandu-se in Televiziunea Romana in zilele din decembrie 1989, "atmosfera e redata tulburator de Radu Muntean". Totodata, Irina Nistor vorbeste si despre "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, un film care este "plin de umor negru, dulce-amarui, marca Porumboiu, irepetabil". Pelicula realizata de Radu Muntean este mentionata si de Andrei Ujica, care a declarat ca este cel mai bun lungmetraj de fictiune despre Revolutia din 1989, tocmai pentru ca "nu este chiar un film de fictiune".

Si filmul castigator este...

Vorbind tot despre cel mai bun film de fictiune ce are ca tematica Revolutia din 1989, Tudor Giurgiu a precizat si el ca "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, este castigator. Din punctul sau de vedere, "e singurul film pana in prezent care descrie exemplar haosul din decembrie '89, lipsa de coordonare si prezinta frust cel mai dur adevar al evenimentelor din '89: ne-am impuscat unii pe altii". Despre cel mai bun film de fictiune despre evenimentele din decembrie '89, criticul Tudor Caranfil a declarat ca alege "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, in timp ce in categoria documentarelor "asteapta unul si mai bun decat cele de pana acum".

Atat in viziunea cineastului Andrei Ujica, cat si a regizorului Tudor Giurgiu, "Videograme dintr-o revolutie", realizat de Andrei Ujica si Harun Farocki, este cel mai bun documentar care prezinta Revolutia din 1989. "«Videograme dintr-o revolutie», fiindca nu este chiar un documentar", a spus Andrei Ujica, in timp ce, pentru Tudor Giurgiu, acest film merita primul loc intr-un top al documentarelor despre Revolutie pentru ca "nu e didactic sau triumfalist". "Nu e alterat de comentarii aberante pe sunet sau interventii manifeste ale autorului", a spus regizorul.

Revolutia, un subiect inepuizabil

Si pentru regizorul Radu Muntean, "Videograme dintr-o revolutie" reprezinta cel mai bun documentar privind evenimentele din decembrie 1989. "Vorbeste despre oameni, nu despre conspiratii si supozitii", si-a argumentat Radu Muntean alegerea. Despre cel mai bun documentar, criticul Irina Margareta Nistor a spus ca alege drept castigator "Timisoara, decembrie 1989", al regretatului si "atat de talentatului" Ovidiu Bose Pastina. "Te infioara si te inalta ori de cate ori il vezi", a precizat Irina Margareta Nistor.

In ceea ce priveste capacitatea Revolutiei din '89 de a mai constitui un subiect consistent pentru cinematografia romaneasca, Irina Margareta Nistor a raspuns: "Depinde cine o abordeaza si cu cata afectiune". Iar regizorul Tudor Giurgiu a spus ca el chiar are "vreo doua subiecte in sertar", fiind convins ca au si alti regizori. "Vorbim de un eveniment istoric care poate genera multe alte filme", a mai spus acesta. La polul opus se afla Andrei Ujica, care este de parere ca, "deocamdata", Revolutia din '89 si-a pierdut din substanta ca subiect pentru cinematografie.

De asemenea, regizorul Radu Muntean crede ca, "deocamdata, si-a pierdut din interesul publicului, bombardat mult timp cu filme sau emisiuni TV care au tratat lucrurile senzationalist". Pentru istorie, imaginea regimului comunist ramane, astfel, imprimata pe rolele de film, respectiv pe acelea care au prezentat Revolutia din 1989, fie mai romantat, fie in stare "bruta", dar si pe cele care au zugravit viata societatii din perioada acestui regim dictatorial, in care libertatea de exprimare era un risc asumat.

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri