Casa de licitatii Sotheby's a castigat, vineri, procesul in justitie contra unui barbat care o acuza ca ar fi vandut la un pret foarte mic un tablou pe care cumparatorul l-a prezentat apoi ca fiind o creatie originala a pictorului italian Caravaggio, transmite AFP.

Lancelot William Thwaytes a vandut, in decembrie 2006, pentru 42.000 de lire sterline (circa 55.000 de euro), un tablou prezentat ca fiind o copie a panzei "I bari" ("Trisorii", n.r.) a lui Caravaggio. Tabloul a fost vandut prin intermediul casei de licitatii Sotheby's lui Denis Mahon, un colectionar britanic cunoscut pentru faptul ca a identificat mai multe tablouri ca fiind opere ale lui Caravaggio considerate anterior pierdute, potrivit Mediafax.

In noiembrie 2007, Denis Mahon a afirmat ca este convins ca tabloul fusese pictat de maestrul italian in 1595, evaluand pictura la 10 milioane de lire sterline (13,1 milioane de euro). Dupa decesul lui Denis Mahon, tabloul a fost imprumutat muzeului londonez al Ordinului St. John of Clerkenwell si este asigurat pentru suma de 10 milioane de lire sterline.

Avocatii lui Thwaytes au sustinut in fata magistratilor Inaltei Curti de Justitie de la Londra ca Sotheby's a oferit consiliere defectuoasa clientului lor.
Casa de licitatii s-a aparat argumentand ca numerosi experti nu erau convinsi ca tabloul fusese pictat de maestrul italian si ca, astfel, nu ar fi putut fi niciodata vandut pentru milioanele pe care spera Thwaytes sa le obtina.

Judecatoarea Vivien Rose a concluzionat, vineri, ca expertii Sotheby's au estimat in mod rezonabil calitatea panzei ca fiind "insuficienta pentru a sugera ca este vorba despre un Caravaggio". Instanta a respins astfel plangerea privind neglijenta profesionala si a decis ca Thwaytes sa plateasca imediat casei Sotheby's suma de 1,8 milioane de lire sterline (2,36 milioane de euro), acoperind o parte dintre cheltuiele de judecata evaluate de casa de licitatii la 3,7 milioane de lire sterline (4,85 de milioane de euro).

Lancelot William Thwaytes va trebui sa acopere si propriile cheltuieli de judecata, care se ridica, de asemenea, la mai multe milioane de lire sterline.
Cabinetul de avocatura Boodle Hatfield, care il reprezinta pe Thwaytes, a anuntat ca ia in considerare posibilitatea de a face apel in privinta acestei decizii a justitiei.

"Domnul Thwaytes este extrem de dezamagit de decizia din aceasta diminineata (vineri, n.r.) si continua sa sustina ca Sotheby's nu a reusit sa identifice adevaratul potential al tabloului", a adaugat cabinetul de avocatura. O audiere privind posibilitatea atacarii cu apel a deciziei justitiei a fost amanata de judecator pana in luna februarie, timp in care poate avea loc o licitatie privind vanzarea unui alt tablou de Caravaggio.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri