Cu totii cunoastem pe cineva care, la un moment dat, a luat decizii dificile sau a inceput o noua etapa a vietii fara sa fie afectat de consecinte. Nu i-a pasat. Este asta secretul succesului? Putem decanta adevarul din povestea unui autor care a deprins arta nepasarii.

Mark Manson are un palmares bogat de asemenea momente, unul demn de amintit fiind cel cand si-a dat demisia de la un post in domeniul finantelor dupa doar sase saptamani si i-a spus sefului ca se apuca sa vanda sfaturi de relatie online, dupa cum povesteste pe blogul personal.

ARTA NEPASARII este de fapt greu de invatat si presupune un proces de "educare" in acest sens. Ar trebui sa incepem de la premisa ca ne pasa prea mult. Ne pasa atunci cand vanzatorul de la benzinarie ne da restul in monede, cand emisiunea preferata e anulata, cand colegii nu ne intreaba ce am facut in weekend sau cand ploua.

Strategia "I don't give a fuck"

Solutia: sa ne pastram energia pentru momentele cu adevarat dure, sa ne pese doar atunci cand trebuie. Ar fi insa complicat sa fim mai puternici in fata esecului, sa nu ne mai doara cand suntem respinsi sau sa nu ne lasam doborati de lovituri. In asta consta insa finetea acestei arte. Abilitatea de a controla si manageria momentele in care ar trebui sa ne pese ne aduce, pe termen lung, putere si integritate.

Majoritatea dintre noi, de cele mai multe ori, suntem absorbiti de cele mai rele trivialitati, drame neimportante sau vicisitudini care ne fac sa devenim, dintr-o data vulnerabili si sa NE PESE. Atunci trebuie sa adoptam strategia "I don't give a fuck". Iata care sunt secretele:

1. Sa nu te lasi afectat de ceva nu inseamna sa fii indiferent - inseamna sa te simti confortabil cu a fi diferit

Abilitatea de a nu te lasa afectat nu este o indiferenta totala si o acalmie in fata oricarei furtuni. Dimpotriva, nu este nimic admirabil la indiferenta - oamenii care raman indiferenti in fata unei situatii sunt de fapt speriati si indiferenta este de multe ori pentru ei doar o masca.

Foto: Shutterstock.

Cu alte cuvinte, sa fii tipul "je m'en fiche" nu inseamna ca trebuie sa ramai imun la ce se intampla in jurul tau, ci ca trebuie sa nu iti pese de adversitate atunci cand ai un scop si ca nu trebuie sa iti pese daca superi pe altii atunci cand vrei sa faci ceva. Ce spune Mark Manson: el este o astfel de persoana, pentru ca, daca a vrut sa foloseasca cuvantul "fuck" de 127 de ori in articol, a facut asta, fara sa-i pese de ce cred altii.

Cine intra in aceasta categorie? Oamenii care nu se tem de esec, de momentele in care se fac de ras, de a rade prea zgomotos in public. Asta pentru ca stiu ca ceea ce fac este mai important decat propriile lor sentimente, nevoi, si propria mandrie. Printre lucrurile pentru care merita sa fii afectat se numara: prietenii, familia, scopurile.

2. Ca sa nu iti pese de adversitate, trebuie in primul rand sa inveti sa iti pese de ceva mai important

Iata ce spunea Eric Hoffer, un cunoscut filozof american: "Un om isi vede de treaba lui atunci cand merita sa faca asta. Cand nu, isi muta atentia de la treburile lui neimportante si se baga in treaba altora".

De asta, vanzatoarea de la magazinul din colt se enerveaza atunci cand ii dam suma gresita sau mai cerem un produs, de aceea colegii se enerveaza atunci cand avem o disputa mica si de aceea vecina se enerveaza cand dam muzica mai tare: nu au altceva mai important de care sa le pese. Daca observi cand incepe sa-ti pese de lucruri triviale, cum ar fi poza de pe Facebook a fostei prietene, faptul ca ti s-a terminat bateria la telefon prea repede sau ca ai ratat o promotie, este un semn ca nu se petrece nimic relevant in viata ta pentru care sa merite sa iti consumi energia. Asta e de fapt problema, nu cele enumerate mai sus.

3. Cu totii putem gasi un numar limita de situatii care ne pot afecta; de aceea trebuie sa avem grija cand si pentru cine le epuizam

Cand suntem tineri, avem resurse parca inepuizabile de energie. Totul este nou si palpitant si totul ni se pare important. Prin urmare, tindem sa ne implicam prea mult si ca atare, sa ne lasam afectati de orice: ce spune lumea despre noi, de ce cineva nu ne suna sau ce culoare au baloanele de la o petrecere pe care o dam.

Pe masura ce ne maturizam, invatam insa ca putine lucruri au un impact de durata in viata noastra. Realizam ca nu merita sa dam atentie detaliilor superficiale si care mai tarziu se vor evapora. De fapt, devenim mai selectivi cu situatiile catre care ne indreptam energia.

Sursa foto: Baiat cu mana pe frunte / Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri