Vaporii care contin nicotina produsi de tigarile electronice pot duce la formarea formaldehidei, o substanta cancerigena care face ca aceste dispozitive sa fie de cinci pana la cincisprezece ori mai toxice decat tigarile clasice, potrivit unui studiu american, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Am constatat ca in timpul procesului de vaporizare care are loc in tigarile electronice se poate forma formaldehida", au scris cercetatorii de la Portland State University, din Oregon, nord-estul Statelor Unite ale Americii, intr-un articol publicat in cea mai recenta editie a revistei New England Journal of Medicine (NEJM).

Oamenii de stiinta au folosit o masina de "inhalare" a vaporilor produsi de tigarile electronice, la voltaje scazute si ridicate, pentru a afla cum se formeaza formaldehida, un agent cancerigen cunoscut, din substantele chimice de aromatizare, propilenglicol si glicerina. Savantii nu au descoperit formaldehida atunci cand tigara electronica, functionand la un voltaj scazut (3,3 volti), incalzea in mod normal lichidul care se gaseste in rezervorul ei. Aceste dispozitive folosesc o rezistenta electrica, alimentata de o baterie, pentru a produce caldura necesara. Dar atunci cand lichidul era incalzit mult mai mult (rezistenta folosind o tensiune electrica de 5 volti), nivelul de formaldehida care se forma era mult mai ridicat decat cel care apare in cazul tigarilor obisnuite.

Astfel, un utilizator de tigari electronice care inhaleaza zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid incalzit la maximum absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehida. Comparativ, o persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi absoarbe circa trei miligrame din acest agent cancerigen.

Pe termen lung, inhalarea zilnica a 14 miligrame (+ sau - circa trei miligrame) din aceasta substanta nociva poate multiplica de 5 pana la 15 ori riscul de cancer, potrivit studiilor precedente.

Peter Hajek, directorul sectiei care se ocupa de tabagism din cadrul Facultatii de medicina si stomatologie din Londra, considera ca acest studiu nu reflecta realitatea. "Atunci cand utilizatorii de tigari electronice supraincalzesc lichidul, acesta capata un gust acru, neplacut, ceea ce utilizatorii evita sa faca", a explicat Hajek intr-un comunicat.

Expertul, care nu a participat la acest studiu, spune, totodata, ca, desi vaporii tigarilor electronice nu sunt sunt la fel de siguri ca aerul curat de munte, sunt totusi mai putin nocivi decat tigarile clasice.

Sursa foto: Tigara electronica, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri