Dorinta de a fi fericiti, de a avea o viata implinita, este uneori inerenta fiecaruia dintre noi, insa lucrurile se complica atunci cand ne gandim la ce implica aceste lucruri. Mai exact, intrebarea cu adevarat importanta in viata nu este legata de ce vrem, ci mai degraba de ce suntem dispusi sa facem pentru asta.

Cine nu vrea sa aiba o viata lipsita de griji, fericita, usoara, sa se indragosteasca, sa arate bine, sa aiba bani si sa fie popular si respectat pana la punctul in care reuseste, atunci cand se afla in mijlocul oamenilor, sa aiba efectul unui Moise care desparte Marea Rosie.

Ei, bine, bloggerul Mark Manson spune ca cele enumerate mai sus sunt atat de vagi, incat nu inseamna nimic concret. O intrebare mai interesanta ar fi "Ce dureri esti dispus sa induri? Pentru ce ai vrea sa lupti?". Acestea au un efect mai puternic asupra noastra si ne influenteaza mai mult cursul vietii, scrie el in Observer.

Balanta dintre costuri si beneficii

Un loc de munca excelent si independenta financiara: doua dorinte pe lista multora dintre noi. Insa cine vrea sa munceasca 60 de ore pe saptamana, sa faca naveta, sa aiba multa papetarie pe birou sau sa aiba de-a face cu ierarhii corporatiste arbitrare? E mai tentant sa ajungi bogat fara riscuri, fara sacrificii si fara amanarea unor placeri din prezent. Acelasi principiu e valabil si in cazul vietii sentimentale. Cine nu vrea o relatie perfecta? Parametrii se schimba insa cand vine vorba de conversatiile lungi cu partenerul de cuplu, momentele de liniste care parca nu se umplu cu nimic, pshihodrama emotionala si clipele cand ne simtim raniti. La acestea spunem un categoric NU.

La baza comportamentului uman stau nevoile noastre, care sunt mai mult sau mai putin similare. Experientele pozitive sunt usor de gestionat, insa cele negative ne solicita efortul. Multi isi doresc sa aiba propria afacere si sa devina independenti financiar. Insa putini stiu ca pentru a deveni un antreprenor de succes trebuie sa iti placa riscul, nesiguranta, insuccesele repetate si munca intensa, pentru un lucru care nu ofera nicio siguranta. Calitatea vietii este insa determinata de calitatea experientelor negative, nu a celor pozitive.

Altfel spus, daca iti doresti sa ai anumite beneficii in viata, trebuie sa accepti si costurile lor. Daca vrei un corp perfect, trebuie sa vrei sa transpiri, sa tii dieta, sa incepe ziua devreme. Daca vrei un iaht, trebuie sa stii ca trebuie sa lucrezi pana tarziu, sa iti asumi riscuri in afaceri si sa te astepti sa enervezi sute sau chiar mii de oameni. In schimb, daca visezi de luni sau ani la ceva si nu se realizeaza, atunci poate este o fantezie, o idealizare sau o promisiune falsa. Poate ca nu vrei cu adevarat acel lucru, insa iti place sentimentul de a vrea ceva.

Intrebarea care iti poate schimba viata este "In ce fel alegi sa suferi?". Asta pentru ca nimeni nu poate trai fara obstacole, viata nu inseamna o ploaie de trandafiri si unicorni. Placerea este usor de acceptat, insa durerea nu. Pana la urma, asta ne defineste, ne separa si ne uneste in final.

Daca ne dorim ceva si nu ajungem la acel rezultat, nu inseamna neaparat ca nu am luptat destul, ci poate ca nu ne-am dorit de fapt acel lucru. Ne-am dorit recompensa, nu lupta, rezultatul si nu procesul. Altfel spus, nu am vrut lupta, ci doar victoria. Eul nostru este definit de valorile pentru care suntem dispusi sa luptam. Este un fel de a spune "fara durere nu exista castig". Aceasta este poate cea mai simpla componenta a vietii: luptele pe care le ducem ne determina succesul.

Sursa foto: Om de afaceri impingand o piesa de puzzle/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri