Tabloul "Nafea Faa Ipoipo" ("Cand te vei casatori"), pictat de francezul Paul Gauguin in 1892 si care prezinta doua fete din Tahiti, a fost vandut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpa opera de arta din istorie, informeaza bbc.com, citat de Mediafax.

Tabloul a fost in proprietatea unui colectionar elvetian. Potrivit unor informatii neconfirmate, pictura ar fi fost cumparata de un muzeu din Qatar.
Micul stat arab bogat in petrol a stabilit recordul anterior privind cea mai scumpa opera de arta, dupa ce a platit 259 de milioane de dolari pentru o lucrare semnata de Paul Cezanne.

Inainte de vanzare, tabloul pictat de Paul Gauguin, infatisand doua tinere din Tahiti, a fost detinut de Rudolf Staechelin, un colectinar din Basel, Elvetia.

Tabloul a fost expus public timp de mai multe decenii, la Kunstmuseum Basel (Muzeul de Arta din Basel, n.r.), in cadrul unui acord de imprumut, dar Staechelin a decis sa vanda pictura in urma unor neintelegeri cu institutia muzeala, potrivit relatarilor presei americane.
Rudolf Staechelin a declarat pentru publicatia The New York Times ca nu va divulga identitatea cumparatorului.

Informatiile privind data vanzarii tabloului sunt neclare, dar publicatia americana amintita, care a scris in premiera despre acest record, a citat surse care au spus ca lucrarea a fost vanduta unor cumparatori din Qatar.

Familia regala din Qatar a cheltuit sume impresionante in ultimii ani pentru achizitionarea de opere de arta din Occident. Seicul Saud bin Mohammed Al-Thani, fost ministru al Culturii, care a murit anul trecut, a cheltuit peste un miliard de dolari din bugetul tarii pe opere de arta.

Qatar a sponsorizat retrospectiva Damien Hirst din 2012 din Marea Britanie, expozitia mutandu-se apoi la Doha, capitala micului stat arab care a investit foarte multi bani in finnatarea de muzee dedicate artei islamice si artei arabe moderne.

Sursa foto: freerepublic.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri