Un set de 12 sculpturi placate cu aur, reprezentand capetele unor animale, realizate de Ai Weiwei, a fost vandut pentru 4,3 milioane de dolari, intr-o licitatie organizata de casa Phillips la Londra, pretul fiind un nou record pentru lucrarile artistului chinez, informeaza bbc.com.

Lucrarea intitulata "Circle of Animals/ Zodiac Heads", care include 12 sculpturi reprezentand zodiacul chinezesc, fusese evaluata anterior la o suma cuprinsa intre 3 milioane de dolari si 4,6 milioane de dolari. Ai Weiwei a realizat mai multe versiuni ale sculpturilor inspirate de zodiac, dar acesta a fost primul set complet care a fost scos la licitatie. Recordul de autor anterior a fost de 1,2 milioane de dolari, pentru lucrarea "Map of China", care a fost vanduta in aprilie 2014, scrie Mediafax.

Sculpturile reprezentand zodiile chinezesti au fost inspirate de un set de sculpturi mai mici, care decorau fantana arteziana din secolul al XVIII-lea de la resedinta imperiala din Beijing a imparatului Yuanming Yuan. Fantana, care era folosita si ca ceas, a fost distrusa in 1860 de trupele franceze si britanice. Ai Weiwei a creat lucrarile sale plecand de la sapte dintre piesele care au supravietuit si le-a creat pe celelalte cinci cu ajutorul imaginilor de pe tapiserii si documente tiparite. "Acest set de 12 capete continua traditia lui Ai Weiwei de reinterpretare a obiectelor culturale, punand in acelasi timp sub semnul intrebarii perceptia unor concepte precum autenticitate si valoare", potrivit unui comunicat al casei de licitatii Phillips. Sculpturile au fost cumparate initial de la Galeria Paul Kasmin din New York.

Mai multe versiuni mai mari ale acelorasi sculpturi, turnate in bronz, au fost expuse la New York si in Blenheim Palace din Oxfordshire, Marea Britanie.
O expozitie dedicata doar lui Ai Weiwei va fi vernisata in luna septembrie, la Royal Academy of Arts din Londra. Artistul chinez Ai Weiwei, in varsta de 57 de ani, a devenit cunoscut pe plan international dupa ce a criticat in numeroase randuri politica Guvernului chinez fata de democratie, libertatea de expresie si drepturile omului. A disparut brusc de la domiciliu la jumatatea anului 2011 si a fost incarcerat, fara a fi pus sub acuzare, vreme de aproape trei luni, pentru o presupusa infractiune economica. Printre conditiile eliberarii sale, autoritatile chineze i-au impus si restrictia de calatorie in afara tarii pe o perioada de un an. Restrictia s-a incheiat in iunie 2012.

Sursa foto: zodiacheads.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri