2014 a fost un an exceptional pentru licitatiile de arta pe plan mondial, cu o cifra de afaceri istorica, in crestere cu 26% fata de 2013, si cu un numar record de opere care au fost vandute cu peste 1 milion de dolari, informeaza ladepeche.fr.

China si-a pastrat primul loc in topul mondial, depasind cu putin Statele Unite, pe o piata marcata de inmultirea muzeelor, se afirma in raportul anual intocmit de Artprice, liderul mondial in domeniul datelor despre acest sector de activitate. Cu o cifra de afaceri de 15,2 miliarde de dolari - fata de 12,5 miliarde de dolari in 2013 -, licitatiile publice de arta au atins pe plan mondial un nivel record in 2014, scrie Mediafax.

"Este un rezultat uluitor, ce marcheaza o crestere de 300% pe parcursul unui deceniu", a declarat Thierry Ehrmann, presedinte-fondator al Artprice.com, al carui raport a fost realizat in parteneriat cu conglomeratul institutional chinez Artron. Aceasta crestere a fost insotita de o rata a obiectelor nevandute de 37% in Occident si de 54% in China, fapt care "demonstreaza absenta operatiunilor speculative", afirma Thierry Ehrmann.

Anul 2014 a fost marcat si de recordul de 1.679 de opere individuale vandute cu cel putin 1 milion de dolari - de patru ori mai mult decat in urma cu 10 ani. Dintre acestea, 125 de opere au fost achizitionate cu cel putin 10 milioane de dolari. Prin comparatie, in 2005, numarul operelor de arta vandute cu cel putin 10 milioane de dolari a fost de 18. Talonata de Statele Unite, China a ramas pe primul loc in topul mondial de arta, cu o cifra de afaceri de 5,6 miliarde de dolari (incluzand Hong Kong si Taiwan), in scadere cu 5% fata de anul 2013. In ciuda acestei incetiniri, China si-a depasit marele rival american, mai ales "pentru ca dispune de cea mai mare piata pentru opere stravechi", spune Thierry Ehrmann.

2014 a fost un an exceptional pentru Statele Unite, care a inregistrat o crestere de 41%, cu o cifra de afaceri de 4,8 miliarde de dolari. O performanta frumoasa a reusit si Marea Britanie - o crestere de 35% -, care si-a consolidat pozitia a treia, cu o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de dolari. "Cererea este constanta si agresiva, iar acest fapt se manifesta pe toate continentele, mai ales gratie industriei muzeale", a subliniat Thierry Ehrmann.

"Au fost infiintate mai multe muzee intre 2000 si 2005 decat in tot secolul al XIX-lea si al XX-lea , iar in Asia este inaugurat un muzeu in fiecare zi", a precizat presedintele-fondator al Artprice.com si presedintele grupului Artron, Wang Jie. Or, afirma autorii raportului, "un muzeu are nevoie de un minimum de 3.000 - 4.000 de opere de calitate pentru a fi credibil" si "nu are vocatia de a se desparti de achizitiile sale", ca un simplu colectionar. Desi licitatiile depasind 1 milion de dolari nu reprezinta decat 0,4% din piata, ele sunt "esentiale pentru a asigura dominatia Statelor Unite si a Marii Britanii", a subliniat raportul.

83 dintre 125 de adjudecari de peste 10 milioane de dolari au fost realizate in Statele Unite. Aceste vanzari reprezinta doar 1% din loturile dispersate, dar 75% din volumul de afaceri american. Una dintre licitatiile cele mai spectaculoase a vizat un tablou al americanului Barnett Newman din 1961 ("Black Fire 1"), estimat la 39 milioane de dolari si vandut cu 84 milioane de dolari, in mai, de casa Christie's. Insa Andy Warhol a impresionat inca o data, cu un total de 569 milioane de dolari pentru operele sale vandute la licitatie in 2014. Creatiile din gama "de lux" au stimulat si piata britanica, unde operele vandute cu peste 1 milion de dolari au reprezentat 67% din totalul vanzarilor.

Potrivit Artprice, piata mondiala, dupa ce a atins pragul de 100 milioane de dolari pentru prima data pentru o opera de arta in anii 2000, se afla in pragul unei noi schimbari in privinta unei borne istorice. La inceputul lunii februarie, un colectionar elvetian a cedat in direct o panza de Gauguin cu 300 milioane de dolari, potrivit New York Post. Pragul de 1 miliard de dolari ar putea fi depasit in curand, estimeaza Artprice.
In timp ce in urma cu 20 de ani, America si Europa reprezentau peste 95% din vanzarile mondiale, spune Thierry Ehrmann, piata de arta este de acum prezenta, fara exceptie, pe toate continentele. "Arta devine o investitie distincta, fiabila, stabila in timp si mult mai putin inclinata spre evolutii violente precum piata actiunilor", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri