O pictura celebra veche de 149 de ani, care ilustreaza partile intime ale unei femei, este subiectul unui proces care implica un tribunal din Franta, reteaua de socializare Facebook si cenzura online, informeaza theverge.com, citat de Mediafax.

Potrivit AFP, un tribunal din Paris a decis in aceasta saptamana ca are putere de decizie asupra unei actiuni intentate de un profesor francez al carui cont de Facebook a fost suspendat dupa ce a postat o fotografie cu "L'Origine du Monde" - o pictura faimoasa din secolul al XIX-lea, de Gustave Courbet, care ilustreaza partile intime ale unei femei goale.

Barbatul, al carui nume nu a fost facut public, a intentat o plangere impotriva Facebook la o instanta din Franta, sustinand ca drepturile sale la libera exprimare au fost incalcate, deoarece reteaua de socializare nu a putut face distinctia dintre arta si pornografie.

Pictura in cauza, realizata de Gustave Courbet in 1866, este expusa la Musée d'Orsay din Paris.

La o audiere care a avut loc in luna ianuarie, avocatul care reprezinta interesele Facebook a argumentat ca tribunalul francez nu are nicio competenta in caz, pentru ca barbatul a fost de acord cu termenii retelei de socializare, in care se precizeaza ca plangerile impotriva companiei pot fi judecate numai in instantele din California. Dar tribunalul din Paris nu a fost de acord cu acest lucru, stabilind ca aceasta clauza este "abuziva", joi, printr-o hotarare care ar putea crea un precedent important pentru Facebook si pentru alte companii de profil din SUA.

"Aceasta decizie va crea precedente pentru alte medii de socializare si alti giganti de internet, care se folosesc de faptul ca au sediul in strainatate, mai ales in Statele Unite, pentru a incerca sa fuga de legile franceze", a spus Stephane Cottineau, avocatul profesorului.

Acesta va primi daune in valoare de 20.000 de euro, potrivit Le Figaro.

Nuditatea si alte tipuri de continut sexual explicit sunt interzise de Facebook, potrivit standardelor comunitare ale site-ului, desi combinatiile de algoritmi si moderatorii externi ai companiei au intampinat probleme si in trecut in a distinge arta de obscenitati.

"Vrem sa respectam dreptul oamenilor de a impartasi continut care are importanta personala, fie ca este vorba despre o sculptura precum «David» a lui Michelangelo sau poze de familie cu un copil care este alaptat", a declarat compania pentru AFP, precizand ca a luat act de decizie si ca are in vedere un raspuns.

Sursa foto: Muse d'Orsay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri