Selfie-urile cu eclipsa de Soare nu sunt recomandate de specialisti, pentru ca ar putea cauza orbirea, dar fenomenul astronomic poate fi imortalizat cu aparate de fotografiat profesionale.

Eclipsa partiala de Soare de vineri va incepe in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, scrie Mediafax.

Pentru obtinerea celor mai bune imagini, fotografii profesionisti atrag atentia ca acestea pot fi realizate in perioada in care se atinge maxima eclipsei, mai exact ora 11.56 pentru Bucuresti, cand Soarele se va afla la altitudinea de 45°, magnitudinea eclipsei fiind de 0,53 (53%), iar obscurarea (suprafata eclipsata a Soarelui), de 0,43 (43%).

Utilizatorul de rand nu poate sa realizeze fotografii reusite ale eclipsei cu aparatura pe care o are la dispozitie zi de zi, cum ar fi tableta si telefonul mobil, au declarat fotografi profesionisti.

Acestia au precizat ca, pentru a surprinde o imagine cat mai buna a eclipsei, persoanele interesate trebuie sa detina aparatura profesionala sau semi-profesionala, cel mai important lucru fiind obiectivul, care ar trebui sa aiba o focala cat mai mare, macar 500 de milimetri, astfel incat ceea ce capteaza sa ocupe cat mai mult spatiu din fotografia finala.

Pe de alta parte, in contextul in care este folosita o focala lunga, subiectul devine neclar si este recomandat sa fie utilizat un stativ sau un trepied. In timpul eclipsei, lumina este foarte puternica, iar oamenii pot avea probleme cu vederea daca se uita prin obiectiv, de aceea este obligatorie folosirea unor filtre care sa atenueze intensitatea razelor solare.

De asemenea, fotografii specialisti au precizat ca nu trebuie sa fie folosite filtre improvizate pentru fotografierea sau doar pentru observarea fenomenului astronomic de vineri. Astfel, acestia spun ca trebuie cumparate filtre speciale precum cele de la Mylar.

In ceea ce priveste persoanele care nu detin aparatura profesionala, ele pot realiza fotografii ale eclipsei folosindu-se de zoom-ul optic al aparatului. Pentru o imagine cat mai reusita, pasionatii pot modifica ulterior imaginea cu ajutorul site-ului specializat www.pixlr.com.

De asemenea, astrofotograful Catalin Paduraru a declarat ca, pentru a realiza fotografii ale eclipsei de Soare care va avea loc vineri, este nevoie de un dispozitiv care sa mareasca foarte mult zona respectiva.

"Soarele se afla undeva foarte departe de noi si, prin urmare, apare foarte mic. Chiar daca noi il vedem la orizont mare, daca nu avem niste obiective care sa ne apropie foarte mult campul, sa-l mareasca foarte mult, o sa ne apara foarte mic in fotografie, daca facem cu telefonul sau cu un aparat foto normal. Prin urmare, ca sa ne iasa cat de cat mare si sa-l vedem frumos in toata splendoare lui ne trebuie teleobiective sau un telescop sau o luneta, ca sa putem sa marim foarte mult zona respectiva si sa apara mare in fotografie. Daca am face cu telefonul, ne-ar aparea un cerculet mic, mic de tot, aprope ca l-am ignora, nu stiu daca s-ar vedea cu adevarat ceva in fotografia respectiva, doar un punct alb. Cu un aparat foto normal s-ar putea sa iasa o mica forma de eclipsa - Soarele cand e eclipsat e ca semiluna", a declarat Catalin Paduraru.

Totodata, fotograful a precizat ca, pentru ca Soarele nu va fi acoperit total in Romania, oamenii nu se pot uita la el cu ochiul liber, fara un filtru special. "Ceea ce este foarte important e ca Soarele nu va fi acoperit total in Romania, va fi acoperit cam jumatate. Asta inseamna ca nu ne permite noua sa ne uitam la Soare pur si simplu fara un filtru. Nu e destul de acoperit Soarele cat sa ne putem uita cu ochiul liber, chiar si cand facem fotografii, astfel incat sa fie totul in siguranta. Prin urmare, indiferent ca facem fotografii sau ne uitam, trebuie sa folosim niste filtre speciale solare prin care sa putem vizualiza in siguranta, si cu ochiul si cu aparatul foto, ce se intampla", a spus Catalin Paduraru.

Filtrele sunt importante si pentru protejarea aparatului de fotografiat, intrucat lumina puternica a Soarelui ar putea topi anumite piese ale acestuia. "Daca maresti foarte mult si fara fitru, aparatul foto se poate strica prin interior. (...) O poza normala - si cu telefonul daca o faci - nu e o problema, dar, daca pui printr-un telescop sau printr-un teleobiectiv - ceva care mareste -, exista riscul sa se strice aparatul foto. Pentru ca magnificarea aia amplifica lumina foarte mult si puterea Soarelul si se face ca o lupa", a mai spus fotograful, mentionand ca filtrele se pot cumpara din magazinele speciale de astronomie din Bucuresti si din tara si au preturi incepand de la 20 - 30 de lei.

In ceea ce priveste fotografia de tip selfie, Catalin Paduraru a spus ca nu se poate face in timpul eclipsei de Soare, pentru ca exista o diferenta de lumina foarte mare. "E diferenta prea mare de stralucire: ori faci Soarele clar ori te faci pe tine clar. Amandoua nu se poate", a spus fotograful, precizand ca un selfie ar fi fost posibil daca eclipsa avea loc la rasarit sau la apus, cand Soarele nu este foarte stralucitor.

Catalin Paduraru a spus, in schimb, ca se poate face un selfie cu Soarele prin proiectie. "Sa ia o foaie de hartie, sa o gaureasca si sa o puna in fata Soarelui si sa vada pe sol forma Soarelui. Asta e o metoda sa poti sa observi eclipsa fara sa te uiti direct la Soare. Pur si simplu sa vezi efectele razelor de lumina", i-a sfatuit fotograful pe cei care vor sa aiba un selfie cu eclipsa.

Sursa foto: Eclipsa de soare/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri