La masa de Paste trebuie sa se manance cantitati mici din fiecare aliment, cel mult doua oua, friptura de miel cu legume verzi, nu cu paste fainoase sau cartofi, care ingreuneaza digestia, iar la desert, doar o felie de pasca sau cozonac, spune medicul Olivia Georgescu, de la Spitalul Elias.

"Perioada sarbatorilor de Paste reprezinta un bun prilej pentru a fi alaturi de cei dragi, de a ne revedea rudele si prietenii. Adeseori acest lucru implica mese copioase, de pe care, conform traditiei, nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, carnea de miel, cozonacul, pasca si vinul rosu. Trebuie insa ca, inainte de toate, pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei sarbatori, sa invatam sa fim cumpatati", a declarat Olivia Georgescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, potrivit Mediafax.

Medicul Olivia Georgescu spune ca pentru o persoana sanatoasa este indicat sa consume cantitati mici din fiecare aliment pus pe masa de Paste. Astfel, ar trebui consumate cel mult doua oua vopsite pe zi, in conditiile in care si celelalte preparate de Paste, precum drobul, pasca si cozonacul, au in compozitie oua.

Friptura de miel trebuie asezonata cu legume verzi, cum sunt spanacul, stevia, salata si brocoli, nu cu paste fainoase, orez sau cartofi, care ingreuneaza digestia. Drobul ar trebui sa contina cel mult doua-treimi de organe si cel putin o treime legume verzi, a precizat medicul specialist.

De asemenea, la desert ar trebui sa se manance o felie de pasca sau de cozonac, pentru ca acestea vin in completarea celorlalte mancaruri. Vinul rosu baut la masa de Paste nu ar trebui sa depaseasca 125 de mililitri in cazul femeilor si 250 de mililitri in cazul barbatilor, in conditiile in care asocierea dintre o masa copioasa si abuzul de alcool creste alarmant riscul de pancreatita acuta, a mai spus medicul Olivia Georgescu.

Ea a atentionat ca o persoana care a tinut post inaintea Pastelui trebuie sa treaca treptat de la alimentatia vegetariana la cea obisnuita, pentru o readaptare usoara la alimentele de origine animala. Astfel, la reintroducerea in alimentatie a proteinelor din oua, carne si lactate este indicat sa se consume jumatate din cantitatea permisa unei persoane care nu a tinut post.

Medicul specialist a mai spus ca persoanele care sufera de anumite afectiuni cronice ar trebui sa acorde o atentie deosebita alimentatiei in perioada sarbatorilor pascale. De exemplu, persoanele hipertensive trebuie sa evite consumul de alimente sarate, iar cele care au diabet nu trebuie sa consume preparate cu zahar, cum sunt pasca si cozonacul. Persoanele care au ciroza si cele afectate de hepatita sau pancreatita cronica nu trebuie sa consume alcool, iar preparatele din carne trebuie gatite dietetic, fierte sau la cuptor.

Si alimentatia copilului trebuie sa fie cat mai variata, dar cu condimentare moderata, evitandu-se alimentele prea sarate sau prea iuti, precum si prajirea in grasime incinsa.

"Sarbatorile de Paste reprezinta pentru copil un bun prilej de a lua masa alaturi de ceilalti membri ai familiei, iar puterea exemplului in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa se poate manifesta si cu acesta ocazie", a precizat medicul.

Specialistii mai spun ca la masa de Paste nu ar trebui sa se mai consume, pe langa mancarile traditionale, si mezeluri, salata de boeuf, alune, covrigei sau tort.

Sursa foto: Drob/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri