Edmond Lau apeleaza la studiile realizate de doi cercetatori pentru a evidentia faptul ca atingerea unui obiectiv depinde de atitudinea pe care o abordam fata de scopul pe care ni l-am propus. Astfel ca de putem alege in functie de situatie dintre un obiectiv care ne ajuta sa evoluam si un obiectiv care doar ne ajuta sa obtinem rezultate bune.

Descoperire stiintifica in domeniul dezvoltarii personale

In anul 2009, dr. Heidi Grant Halvorson a facut o descoperire surprinzatoare in ceea ce priveste stiinta motivatiei. Aceasta a facut numeroase studii in care participantii erau pusi sa rezolve puzzle-uri si pobleme. Participantilor din cadrul unui grup li s-a spus ca rezultatele lor evidentiau abilitatile sale conceptuale si analitice. Li s-a mai spus ca trebuie sa incerce sa rezolve cat mai multe probleme pentru a demonstra cat de buni sunt. Participantilor celui de-al doilea grup li s-a spus ca fiecare problema reprezenta o calea de a invata si ca ar trebui sa incerce sa profite cat mai mult de aceasta oportunitate valoroasa pentru a-si imbunatati abilitatile de rezolvare a problemelor.

Pentru unii participanti din cadrul fiecarui grup, Halvorson a marit dificultatea nivelului probelor introducand cateva provocari. Aceasta i-a intrerupt pe unii participanti si a introdus probleme fara rezolvare pentru a crea frustrare in randul lor fara sa le zica acestora ca rezolvarea problemelor era imposibila.

Halvorson a fost surprinsa de modul in care cele doua grupuri au facut fata provocarilor. Participantii din grupul care se axa pe procesul de invatare au rezolvat mai multe probleme. Ei au ramas motivati si au incercat sa invete incontinuu din aceasta experienta. Cei din grupul care se concentra numai pe obtinerea rezultatelor bune erau atat de demoralizati cand s-au confruntat cu provocarile si obstacolele introduse incat au rezolvat mult mai putine probleme decat cei care nu au avut la fel de multe obstacole de depasit.

Si aceste diferente au aparut numai din cauza modului in care a fost formulat initial scopul probelor.

Axeaza-te pe obiectivele care te ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile si nu pe cele care doar te ajuta sa obtii rezultate bune.

Experimentele lui Halvorson arata diferenta dintre obiectivul axat pe imbunatatire, care te determina sa inveti si sa iti imbunatatesti o anumita abilitate, si obiectivul axat pe performanta, care te determina sa excelezi in ceea ce faci fie pentru a demonstra ca esti talentat sau ca esti mai bun decat ceilalti.

Obiectivul privind problemele cu care ne confruntam poate fi formulat astfel:

• Studiezi pentru teste cu scopul de a invata si de a te dezvolta sau de a demonstra cat de inteligent esti?
• Iti dai doctoratul pentru a aduce inovatii privind domeniul in care lucrezi sau pentru ca consideri ca te poate ajuta sa avansezi in cariera?
• Te pregatesti pentru o competitie pentru a deveni mai bun sau pentru a demonstra ca esti mai bun decat rivalii tai?
• Lucrezi la proiecte in plus si incerci sa iti imbunatatesti abilitatile pentru a deveni un inginer de software mai bun sau pentru a obtine un loc de munca mai bine platit?

Lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a-ti imbunatati abilitatile si cele pe care trebuie sa le faci pentru a obtine rezultate bune nu difera prea mult insa pentru fiecare obiectiv in parte modul in care gandesti este cu totul diferit. Cand te concentrezi pe imbunatatirea abilitatilor si nu pe obtinerea unor rezultate care arata cat de bun esti, te lasi mai greu descurajat de obstacole, presiunea timpului sau alte provocari neasteptate. Vei crede ca data viitoare te vei descurca mult mai bine. Mintea ta se va axa automat pe procesul de imbunatatire.

Asta nu inseamna ca obiectivele axate pe performanta nu sunt si ele importante pentru progresul tau. Porfesorul Dan Ariely a facut cateva experimente la Universitatea din Chicago si in zona rurala din Madurai din India. Participantii erau nevoiti sa se implice in diverse jocuri, iar la final primeau diferite recompense in functie de rezultatele lor; acesta este un exemplu clar in care se urmareste atingerea obiectivelor axate pe performanta. Pentru jocurile de memorie, de creativitate si de abilitate motorie, cei carora li s-au oferit recompense financiare mari s-au descurcat mai prost decat cei care au fost rasplatiti cu recompense mai mici. Singura sarcina in cadrul careia participantii s-au descurcat mai bine cand li s-a oferit o recompensa mai mare implica tastarea rapida si mecanica.

Daniel Pink evidentiaza aceasta idee in cartea sa Drive, explicand faptul ca atunci cand obiectivul este bine stabilit si cand problema poate fi rezolvata cu ajutorul fortei brute, rezultatele obiectivelor axate pe performanta sunt foarte bune in special cand vine vorba si de o recompensa. Problema apare atunci cand sarcinile necesita mai multa ingeniozitate sau vreun alt efort mental; in acest caz obiectivele axate pe performanta si recompensele duc la un esec complet.

Foloseste-te de aceasta descoperire stiintifica

Stabileste-ti obiectivul potrivit in functie de fiecare sarcina pentru a putea avea parte de rezultate mai bune.

Este mai bine sa iti stabilesti un obiectiv axat pe obtinerea rezultatelor bune atunci cand este nevoie sa te folosesti de forta bruta pentru a rezolva o problema. Ca de exemplu atunci cand:

• Trebuie sa raspunzi unor emailuri personale lungi.
• Trebuie sa termini de facut treburi in casa.
• Trebuie sa termini anumite sarcini in mod mecanic care nu te solicita prea mult la nivel intelectual.

Hartie

Foto: Hartie, Shutterstock

Iti poate fi de folos sa asociezi o rasplata cu terminarea unei sarcini care nu prea iti ofera oportunitatea de a-ti dezvolta o noua abilitate. Daca termini tot ce ai de facut, atunci vei avea parte de acea recompensa. Obiectivele axate pe performanta te pot ajuta sa termini mai repede ce ai de facut.

Dar pentru obiectivele stabilite pe termen lung, vom fi motivati mai mult timp daca adoptam o atitudine care urmareste imbunatatirea abilitatilor si nu rasplata imediata. De exemplu:

• Decat sa te concentrezi pe obtinerea unei promovari in cadrul companiei la care lucrezi, straduieste-te ca munca ta sa aiba un impact mare asupra celorlalti.
• Decat sa incerci sa castigi un meci - fie ca este vorba de tenis sau de Frisbee- antreneaza-te pentru a deveni un jucator mai bun.
• Decat sa te alaturi unui startup pentru a te imbogati, fa asta pentru ca esti pasionat de domeniul respectiv si pentru ca vrei sa inveti din aceasta experienta.

Vei observa ca obiectivele pe termen lung axate pe performanta au tendinta de a depinde de factori externi asupra carora nu detii controlul (depinde de managerul tau daca te promoveaza si de startup daca va avea succes) Cand permiti circumstantelor din mediul in care traiesti sa joace un rol atat de important in obtinerea succesului, este mult mai greu sa ramai motivat in momentul in care te confrunti cu obstacole. Asta au patiti si participantii care au luat parte la experimentele lui Halvorson. In schimb, daca te axezi pe procesul de invatare care te face sa devii mai bun, iti vine mult mai usor sa treci peste probleme si sa realizezi ce ti-ai propus.

Acest raspuns a fost postat de Edmond Lau pe site-ul Quora.com la intrebarea “What are the best tricks to keep yourself motivated?”.

Foto main: Om, Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri