Stii cum sa profiti cat mai mult de timpul pe care il ai?

Oricat de mult timp ai la dispozitie, mereu simti ca nu iti este de ajuns; la sfarsitul zilei ai senzatia ca puteai face mai multe lucruri importante. Care este solutia? Managementul eficient al timpului.

Incepe prin a acorda mai multa atentie modului in care iti petreci ziua, analizeaza cat de productive sunt activitatile in care te implici si ia masurile necesare: renunta la obiceiurile care nu te ajuta cu nimic. Cu siguranta faci ceva gresit din moment ce nu mai apuci sa duci la bun sfarsit sarcinile pe care ti le-ai propus.

1. Te lasi distras de tehnologie

Fii sincer: cat de dependent esti de tehnologie? Este adevarat ca viata noastra ar fi mai grea fara telefoanele mobile, computerele si celelalte inventii tehnologice insa a te lasa complet controlat de tehnologie te face sa pierzi vremea; oricand un mesaj primit pe messenger iti poate distrage atentia de la indeplinirea unei sarcini astfel incat apoi sa nu te mai poti concentra atat de bine la ceea ce faceai. Conform Careeraddict.com, aceasta dependenta are nevoie de un “leac” intrucat tehnologia ar trebui sa ne ajute nu sa stea in calea atingerii obiectivelor noastre.

2. Iei parte la intalniri neproductive

Nu-ti irosi timpul intalnindu-te cu oameni de la care nu ai nimic de invatat. Discutiile lungi nu sunt intotdeauna productive asa ca ai grija alaturi de cine iti petreci ziua. Cel mai bine ar fi sa stai in preajma persoanelor inteligente pentru a putea interactiona cu noi idei interesante si pentru a rezolva probleme impreuna. Nu te lasa intimidat de inteligenta lor ci profita cat mai mult de sfaturile pe care ti le dau acestea.

3. Accesezi des retelele de socializare

Daca toate conversatiile ar fi constructive, probabil ca prezenta ta online ar fi folositoare intr-o oarecare masura. Insa in realitate te angrenezi in discutii lungi despre lucruri lipsite de importanta si te pierzi printre noutatile care nu fac decat sa te puna la curent cu informatii de care poate ca nu ai nevoie.

4. Nu inveti nimic nou

Nu te astepta sa progresezi prea mult cata vreme nu inveti nimic intrucat evolutia ta depinde de procesul prin care asimilezi cunostinte noi. Investeste-ti timpul in activitati intelectuale care sa iti solicite mintea precum cititul cartilor, vizionarea unor clipuri instructive si conversatiile cu persoane interesante.

5. Nu-ti organizezi eficient sarcinile

Care iti sunt prioritatile? Fa o lista cu sarcinile tale si gandeste-te la modul eficient prin care le poti duce la bun sfarsit pe cele care conteaza cel mai mult. Cand iti organizezi timpul este important sa nu fii prea indulgent cu anumite activitati nefolositoare. De asemenea, organizeaza-ti sarcinile astfel incat sa ai timp si pentru pauze intrucat creierul tau are nevoie neaparat de odihna dupa ce este solicitat prea mult; micile pauze te pot ajuta sa fii mai productiv potrivit Forbes.com.

6. Te uiti prea mult la televizor

Daca nu te uiti la documentare sau emisiuni instructive la televizor, inseamna ca iti pierzi timpul. Poate sa mai fie uneori cate un film bun din care sa tragi concluzii interesante, dar asta se intampla foarte rar, nu-i asa? De fapt asta este una dintre activitatile care iti irosesc cel mai mult atat timpul cat si energia; dupa cateva ore petrecute in fata televizorului nu mai esti dispus sa faci nimic constructiv deoarece te simti epuizat.

7. Te ocupi de mai multe sarcini in acelasi timp

Conform Smallbusinesscomputing.com, multitasking-ul poate fi o “capcana” in care ne lasam de multe ori prinsi din cauza senzatiei ca putem rezolva mai multe probleme in acelasi timp. Asta se intampla probabil pentru ca uitam de fapt ca puterea de concentrare nu este la fel de mare in momentul in care atentia iti este distribuita la sarcini diferite.

8. Iti propui sa termini sarcinile mai tarziu

Nu simti ca vrei sa te apuci cat mai repede de treaba pe care o ai de facut cu toate ca stii cat de important este sa faci acest pas. Motivatia scazuta poate fi unul dintre factorii care nu te lasa sa actionezi; cel mai probabil ai nevoie de un imbold. Cum te mobilizezi? Gandeste-te la rezultatele pe care le vei obtine si la modul in care acestea te vor afecta. Imaginandu-ti cum te vei simti dupa ce ai terminat o sarcina te va face sa adopti o atitudine proactiva.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri