Uneori nu este o idee buna sa te lasi in voia intuitiei; tine cont de aceste strategii rationale inainte de a lua o hotarare.

Nu trece o zi fara sa luam decizii si, oricat de neinsemnate ar fi, acestea ne pot schimba directia spre care ne indreptam in viata. Pentru a lua o hotarare cat mai buna ideal ar fi sa identificam tendintele care ne duc pe un drum gresit si sa apelam la anumite strategii rationale, conform Businessinsider.com.

1. Nu iti irosi timpul cautand solutia perfecta

Ai atatea optiuni incat nu stii ce sa alegi; asta nu este intotdeauna un lucru bun intrucat vei simti nevoia de a amana luarea unei decizii. Aceste optiuni au un pret pe care de multe ori il subestimezi: tot asteptand sa gasesti cea mai buna varianta te vei complace intr-o stare de pasivitate in loc sa actionezi.

2. Nu presupune ca ceilalti stiu mai multe decat tine

Se poate intampla ca inainte de a lua o decizie sa te raportezi la situatiile in care se afla altii: tinzi sa crezi ca probabil ei stiu ceva ce tu nu stii si de aceea esti tentat sa le urmezi exemplul. Aici intervine efectul de turma care nu face decat sa te preseze sa iei hotararile nepotrivite; ceea ce functioneaza pentru altii nu functioneaza intotdeauna si pentru tine intrucat contextul in care te afli este unic.

3. Asigura-te ca nu vezi doar ceea ce vrei sa vezi

Anumite asteptari te pot face sa nu vezi realitatea asa cum este ea de fapt ci cum ai vrea tu sa fie; din acest motiv exista posibilitatea sa te lasi influentat de subiectivitate atunci cand iei o hotarare. In astfel de momente ar trebui sa iti pui cat mai multe intrebari: certitudinea ta este justificata? Cauta cat mai multe argumente care sa iti sprijine punctul de vedere.

4. Nu te lasa coplesit de volumul mare de informatii

Abundenta de informatii mai putin folositoare te poate determina sa pierzi din vedere ceea ce conteaza de fapt cu adevarat. Esti “bombardat” din toate partile de atatea informatii incat nu intotdeauna iti dai seama ce este relevant deciziei pe care trebuie sa o iei. Concentreaza-te pe calitate mai mult.

5. Anticipeaza ceea ce se poate intampla

Ca sa te apropii cat mai mult de realitate, obisnuieste-te sa iei in considerare toate posibilitatile care pot exista. De asemenea, in acest mod poti scapa de teama de necunoscut; te astepti la anumite rezultate ale deciziilor pe care le ei asa ca acestea nu te vor lua prin surprindere.

6. Fii precaut in special cand lucrurile decurg bine

De ce in special atunci cand decurg bine? Pentru ca multi au tendinta de a crede ca daca ceva le merge bine asta se va intampla in continuare, riscand astfel sa nu acorde destula atentie hotararilor pe care le iau.

7. Ai grija la stereotipuri

Decizia ta se bazeaza pe fapte sau pe anumite stereotipuri? Este mai usor sa apelezi la stereotipuri deoarece acestea iti dau o senzatie de siguranta. Ca sa scapi de acest obicei analizeaza mai mult timp motivele care stau la baza deciziilor tale.

8. Incearca sa gandesti in alta limba

Potrivit Huffingtonpost.com, faptul ca apelezi la o limba straina in momentul in care iei o decizie te ajuta "sa scapi de incarcatura emotionala pe care o simti atunci cand te gandesti in limba nativa". Astfel vei privi situatia cu mai multa obiectivitate.

9. Aminteste-ti ca ceea ce simti acum nu va dura o vesnicie

Probabil ca ti se pare si tie cunoscuta situatia in care satisfactia pe care o obtii in prezent conteaza mai mult decat consecintele pe care actiunile tale le au pe termen lung. Din cauza faptului ca te concetrezi prea mult pe prezent s-ar putea ca sa nu poti anticipa ce vei vrea si cum te vei purta atunci cand starea pe care o ai se va schimba.

10. Gandeste-te la faptul ca nu toti sunt asa cum crezi

Probabil ca inainte de a te hotari daca cineva merita increderea ta esti tentat sa te gandesti cum ai reactiona tu in situatia respectiva. Cu alte cuvinte, crezi ca daca tu esti de incredere si ceilalti vor fi la fel si in acest fel ajungi sa adopti o perspectiva naiva.

Sursa foto: Barbat, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri