Chiar daca poate parea o provocare, invata sa spui “nu” la cateva dintre lucrurile care te impiedica sa fii multumit de ceea ce iti ofera viata.

Am fost invatati ca este nepoliticos sa-i refuzam pe ceilalti motiv pentru care ne vine destul de greu sa spunem “nu” chiar si atunci cand simtim ca asta ar trebui sa facem. Insa un simplu “nu” spus strategic la momentul potrivit poate fi un bun prilej de a ne asigura ca acordam mai mult timp lucrurilor care chiar conteaza pentru noi.

1. Spune “nu” presiunii sociale

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te simti presat de catre cei din jurul tau doar pentru ca incercai sa tii cont si de nevoile lor? Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a renunta la acest obicei este sa te gandesti daca scopurile lor rezoneaza cu nevoile tale si sa stabilesti niste limite pe care acestia trebuie sa le respecte.

2. Spune “nu” scenariilor negative

Invata sa spui “nu” gandurilor care nu fac decat sa aiba un impact negativ asupra vietii tale; de multe ori esti mai putin indulgent cu tine insuti decat cu cei din jurul tau. Cand iti zboara mintea la diverse scenarii negative simti ca si cum cineva iti povesteste cat de prost va decurge toata ziua ta. Opreste sirul acestor ganduri si imagineaza-ti ce ar trebui sa se intample ca sa fii multumit de modul in care se va desfasura ziua urmatoare.

3. Spune “nu” persoanelor toxice

Conform Businessinsider.com, nu iti vei atinge niciodata potentialul daca spui “da” tuturor relatiilor care iti iau din energie si care nu duc nicaieri. In aceasta privinta poti privi lucrurile in alb si negru: fie esti sustinut de cei din jurul tau fie esti descurajat de acestia. Tu alegi alaturi de cine vrei sa iti petreci viata.

4. Spune “nu” autosabotarii

Imagineaza-ti ca viata ta este o statie iar la orizont apare un tren care nu se opreste dar in care ti-ai fi dorit foarte mult sa urci. Insa in loc sa fii fericit ca ai urcat in trenul urmator esti prea preocupat de sansa pe care crezi ca ai ratat-o. Tot asa, alegerile tale te pot duce la rezultatele nedorite intrucat nu poti vedea imaginea de ansamblu: admite ca faci anumite greseli care te autolimiteaza.

5. Spune “nu” egoismului

Sa te bucuri de fiecare clipa nu presupune sa iti traiesti viata fiind atent doar la nevoile tale. De multe ori poti fi tentat sa cazi in aceasta capcana: te gandesti ca poti face orice vrei fara sa tii cont de altii intrucat ziua de maine s-ar putea sa nu mai vina. Pune-ti problema altfel: in loc sa traiesti fiecare clipa ca si cum ar fi ultima, trateaza-i pe cei din jurul tau ca si cum ar fi ultima lor clipa.

6. Spune “nu” actiunilor care nu corespund viziunii tale

Viata este plina de oportunitati; unele mai putin bune, iar altele poate ca te ajuta sa progresezi. Dar trebuie sa te intrebi daca acestea sunt in concordanta cu felul tau de a fi. Doar pentru ca sansa de a lucra intr-o companie multinationala in cadrul careia ai ocupa o functie importanta suna foarte bine nu inseamna ca valorile jobului respectiv coincid cu cele ale tale.

7. Spune “nu” lucrurilor care te distrag

Timpul este cea mai importanta resursa de care dispui; foloseste-te de ea intr-un mod inteligent renuntand la activitatile care nu te fac sa fii cat mai productiv. Pentru a face asta, stabileste-ti de la bun inceput prioritatile.

8. Spune “nu” obiceiurilor nesanatoase

Nu ai timp sa-ti petreci zilele confruntandu-te cu probleme de sanatate. Ia in serios acest aspect intrucat in momentul in care te imbolnavesti nu mai poti investi timp in cariera, relatiile si hobby-urile tale si astfel nu te mai poti bucura de viata.

9. Spune “nu” lucrurilor pe care nu le poti controla

Potrivit Entrepreneur.com, “exista lucruri in viata pe care nu le poti controla...asa ca alegerea este a ta”: poti sa lasi stresul sa te copleseasca atunci cand te gandesti la toate lucrurile care nu depind in mod direct de tine sau poti sa renunti la iluzia ca trebuie sa controlezi intotdeauna rezultatele actiunilor tale.

Sursa foto: Om de afaceri, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri