In aceasta luna, Festivalul International George Enescu aduce publicului din Bucuresti si din alte orase din tara peste 2.500 dintre cei mai valorosi artisti romani si straini.

In total, sapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii in acest an concerteaza pe scena editiei 2015 a Festivalului International George Enescu (30 august - 20 septembrie, Bucuresti). Astfel, publicul Festivalului se va putea bucura inclusiv de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii. Topul celor mai bune orchestre la nivel mondial a fost realizat de prestigioasa publicatie britanica “Gramophone”.

Royal Concergebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, precum si London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie de prestigioasa publicatie “Gramophone” drept cele mai bune patru orchestre din lume ale momentului, vor sustine concerte in cadrul editiei 2015 a Festivalului International George Enescu (30 august – 20 septembrie, Bucuresti). Cu 90 de ani de traditie jurnalistica, revista “Gramophone” este considerata un reper in lumea culturala internationala.

Filarmonica din Berlin, in Romania dupa 15 ani de negocieri

Filarmonica din Berlin sustine un concert extraordinar in Festivalul Enescu pe 3 septembrie, la Sala Palatului, avandu-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle. Orchestra va fi prezenta la Bucuresti in premiera, dupa 15 ani de negocieri. Royal Concertgebouw Amsterdam, “orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume”, potrivit criticilor de specialitate, revine in Festivalul Enescu – orchestra a fost prezenta, deja, in trei editii ale evenimentului – si, in 2015, va bucura publicul in ultimele doua zile de Festival Enescu, pe 19 septembrie si pe 20 septembrie. La pupitrul orchestrei se va afla unul dintre muzicienii in plina ascnesiune internationala, dirijorul de origine letona Andris Nelsons caruia revista BBC Music ii dedica un portret chiar in numarul curent, de iulie. London Symphony Orchestra (8 si 9 septembrie, Sala Palatului) va fi dirjata pe scena Festivalului Enescu de cunoscutul dirijor de origine romana, Ion Marin.

Valentina Nafornita, o stea a operei internationale

In acelasi timp, concertul sustinut de renumita Orchestra a Filarmonicii din Viena pe 16 septembrie la Sala Palatului va marca o dubla premiera. Solista concertului va fi soprana Valentina Nafornita, care a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, “o stea a muzicii clasice internationale”. Valentina Nafornita este membra a ansamblului legendarei Opere de Stat din Viena.

Pe langa cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte orchestre situate in Top 20 alcatuit de “Gramophone” vor mai fi prezente in editia 2015 a Festivalului Enescu, printre acestea numarandu-se Staatskapelle Dresden si San Francisco Symphony Orchestra – orchestra distinsa cu un Pulitzer Prize pentru Muzica –, care va interpreta in premiera lucrarea Voix de la Nature, de George Enescu.

Zeci de artisti romani de top

In anul in care se implinesc 150 de ani de la nasterea legendarului compozitor finlandez Jean Sibelius, violonista Sarah Chang, despre care New York Times scrie ca “talentul ei este la un nivel atat de inalt, incat nu ne ramane decat sa il veneram”, a adus pe scena Festivalului International George Enescu chiar Concertul Nr.2 pentru vioara si orchestra Re minorde Sibelius, unul dintre cele mai frumoase concerte pentru vioara compuse vreodata. Violonista Sarah Chang a debutat la vasta de doar 8 ani, alatui de prestigioasa New York Philharmonic si, in anul 2012, a implinit 20 de ani de inregistrari exclusive pentru celebra casa de discuri EMI Classics.

Pe scena Salii Palatului, in seara de deschidere a Festivalului Enescu, violonista a fost acompaniata Orchestra Romana de Tineret, formata din cei mai valorosi tineri muzicieni din Romania. Recunoscuta la nivel international, orchestra a fost invitata de-a lungul timpului in cadrul unor festivaluri internationale de top, de la Berlin, la Paris si a sustinut o serie de concerte inclusiv pe scena sali Santa Cecilia din Roma, intre primele cele mai ravinite sali pentru evenimente muzicale din lume.

O seara Mozart, sub bagheta lui Madalin Voicu

Pe 12 septembrie, la Ateneul Roman, publicul se poate bucura de o seara integrala Mozart, in intepretarea Orchestrei de Camera Bucuresti “Ion Voicu”, sub bagheta cunoscutului dirijor Madalin Voicu. Solistii vor fi o alaturare pe cat de surprinzatoare, pe-atat de frumoasa: violonistul Stefan Tarara, nascut la Haidelberg din parinti romani si laureat al editiei 2014 a Concursului Enescu, intr-o finala cu ovatii si strigate de “bravo”, va concerta alaturi de unul dintre cei mai reputati violonisti ai lumii, violonistul francez Pierre Amoyal. Cei doi vor aduce publicului Concertul pentru doua viori in Do Major de Mozart.

Cristian Mandeal si Ruxandra Donose, pe aceeasi scena

Unii dintre cei mai aclamti muzicieni romani in plan international, dirijorul Cristian Mandeal si mezzosoprana Ruxandra Donose se intalnesc pe aceeasi scena la Festivalul Enescu, in dupa-amiaza de 16 septembrie, la Ateneul Roman. Le va fi alaturi Monte Carlo Philharmonic Orchestra. Formata din 87 de instrumentisti, orchestra este cea mai veche orchestra din lumea francofona. In program sunt lucrari de Bartók, Enescu si Mahler.

“Descopera-l pe Enescu!”, in Bucurestiul Creativ

La aceasta editie a Festivalului, Buurestiul Creativ este dedicat descoperirii muzicii lui George Enescu, prin proiecte inedite in spatiul public – de la instalatii si expozitii, la ateliere de creatie pentru copiii. Programul complet al evenimentelor care sunt gratuite, poate fi consutat pe site-ul Festivalului Enescu, la adresa http://festivalenescu.ro/bucuresticreativ/.


Cel mai mare eveniment international cultural organizat de Romania

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internationale organizate de Romania, Festivalul International “George Enescu” aduce in medie 20.000 de turisti straini la Bucuresti si are o acoperire mediatica ce variaza de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC si remarcabile cotidiene straine si publicatii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top in plan national. Putand fi considerat un adevarat brand cultural de tara, Festivalul duce mai departe valorile in care credea George Enescu: creativitate, generozitate si implicare.

O medie de 20 de lucrari ale compozitiorului roman sunt astazi interpretate in cadrul Festivalului International George Enescu, in viziunea contemporana a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii, avand la pupitru dirijori de marca. Este parte din identitatea Festivalului sa promoveze si sa valorizeze creatiile enesciene, atat in tara, cat si in plan international –sa le readuca in repertoriului international.


Concertele, transmise live pe site

In linia deschiderii catre un public cultural cat mai numeros, Festivalul George Enescu este conectat la noile tehnologii. Publicul din intreaga tara si din lume se va putea bucura de cea mai mare parte dintre cocnertele Festivalului Enescu in transmisii live la calitate HD pe site-ul Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro, dar si la Grand Cinema Digiplex Baneasa (Bucuresti), precum si la mall-urile Cluj, Contanta, Oradea si Pitesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri