Industria operatiilor estetice este una mare si in continua dezvoltare. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Internationala de Medicina Estetica, in 2014, au fost efectuate peste 20 milioane de interventii estetice in intreaga lume. Anumite tari, insa, sunt fruntase an de an la acest capitol. Va prezentam, mai jos, topul tarilor in care se fac cele mai multe operatii estetice si care sunt cele mai populare interventii.

SUA si Brazilia ocupa pozitiile fruntase ale clasamanentului inca din 2010, urmate de Japonia, Koreea de Sud, Mexic, Germania, Franta si Columbia. De altfel, in ultimii patru ani pozitiile fruntase au fost ocupate tot de aceste tari, cu mici varianti, in clasament fiind integrate, la un moment dat, si China, Italia, India si Spania. In SUA, in 2014, au fost efectuate peste 4 milioane de proceduri, atat chirurgicale, cat si nechirurgicale, si care reprezinta 20% din totalul procedurilor realizate la nivel global.

Din cele 20 de milioane de operatii estetice, aproape jumatate au fost chirugicale. Cele mai frecvente operatii chirurgicale fiind:

  • blefaroplastia (corectia pleoapelor inferioare sau superioare: 1.427.451 proceduri)
  • liposuctia ( 1.372.901 proceduri)
  • marirea sanilor ( 1.348.197 proceduri)
  • transferul de grasime (965.727 proceduri)
  • rinoplastia (849.445 proceduri)

In topul interventiilor nechirugicale realizate in 2014 se numara:

  • proceduri noninvazive cu botox ( 4.830.911)
  • proceduri noninvazive cu acid hialuronic (2.690.633)
  • proceduri de indepartarea parului (1.277.581)
  • peeling chimic (493.043 proceduri)
  • intinerire faciala cu laserul (480.271)

Atat femeile, cat si barbatii au beneficiat de interventii estetice. Desi mai bine de 17 milioane de proceduri chirurgicale si nechirurgicale, adica 86.3% din total, au fost realizate pentru femei, reprezentantii sexului masculin au avut si ei parte de 2.7 milioane de interventii. Printre operatiile preferate de femei in anul 2014 se numara marirea sanilor, liposuctia, blefaroplastia, transferul de grasime si abdominoplastia, in timp ce barbatii au preferat blefaroplastia, rinoplastia, liposuctia, ginecomastia, transferul de grasime si otoplastia.

Romania nu a mai facut parte din clasamanetul tarilor cu cele mai multe operatii estetice din 2011, cand a ocupat pozitia 25. Cele mai frecvente interventii chirurgicale in 2011 au fost cele pentru marirea sanilor (8.724), liposuctia (7.316), blefaroplastia (5.498), rinoplastia (3.346) si lifting-ul mamar (3.082). Nu au lipsit nici operatiile de marire a feselor (286) si remodelare vaginala (468).

Chirurgia plastica reprezinta o buna parte din capitalul economiei de „capricii’’. Aceasta din urma se refera la cheltuielile pe care oamenii le fac pe produse de lux, masini scumpe, machiaj, imbracaminte, echipamente de fitness sau suplimente de sanatate si reprezinta noua masura pentru narcisism. Economia „de capricii’’ valoreaza in prezent 4.5 trilioane de dolari, potrivit unui raport lansat de Bank of America Merril Lynch si este in continua crestere.

Sursa foto: Operatii estetice/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri