Unicorni, dragoni, himere, spiridusi sau pasari Phoenix, toate au cel putin doua lucruri in comun – sunt creaturi imaginare, plasmuite de mintea umana, si au pus bazele unor industrii de mii de miliarde de dolari, in nise si piete mai diferite decat iti poti probabil imagina.

Nu exista nicio companie de cercetare care sa incerce macar o masurare a acestei industrii, extrem de importante, vizibile si…”imaginare”. Cu toate acestea, putem sa ne dam seama, uitandu-ne doar la cativa factori, ce rol important au inceput sa aiba creaturile mi(s)tice in vietile noastre, dar si in buzunarele pe care incercam sa le tinem cat mai pline.

Sa luam doar cateva exemple – A Dance with Dragons, cea mai recenta carte din seria A Game of Thrones si care profita din plin in titlu de fascinatia oamenilor asupra unei creaturi plasmuite inca inainte de presupusa venire a lui Iisus, a inregistrat doar in prima zi de la lansare vanzari de 300.000 de bucati. Acesta a fost de altfel si recordul unei carti de fictiune lansate in 2011.

In Google se cauta mai mult "dragon" decat "caine".

Animatia Dragon Ball Z: Resurrection of F, un alt titlu cu mii de sequel-uri, carti, jocuri, filme si asa mai departe, a reusit, la data lansarii, in SUA, venituri de 3,5 milioane de dolari in primele doua zile, cu 1,55 milioane de dolari intr-o zi de joi, un record pentru saga Dragon Ball.

In fine, Dragon Age: Origins, joc video unde jucatorul este introdus intr-o lume plina de creaturi mitice (inclusiv dragoni, evident), a generat vanzari de peste 3,2 milioane de unitati pe plan global, contribuind substantial la veniturile nete de peste 4,2 miliarde de dolari ale publisherului Electronic Arts, din anul fiscal 2009, anul lansarii jocului.

Cateva statistici si ce cauta romanii in materie de unicorni

De popularitatea unor termeni iti poti da seama cautand atat pe platforme/magazine majore din afara tarii, cat si urmarind statistici ale Google, cel mai mare motor de cautare din lume.

eBay, cea mai mare platforma de licitatii din lume, are listate peste 810.000 de produse ce au legatura cu dragonii si peste 115.000 de unicorni. Ca o comparatie, gainile (hen) si maimultele (monkey) sunt eclipsate, desi sunt extrem de reale – doar 104.000 si respectiv 267.000 de produse, in timp ce caii (horse) reusesc cu greu sa depaseasca popularitatea dragonilor - 1 milion de produse.

Amazon.com, cel mai mare magazin online din lume, are listate peste 2,3 milioane de produse ce au legatura cu dragonii si peste 280.000 cu unicornii. Comparativ, si gainile (77.000), si caii (1,8 milioane) dar si produsele ce au legatura cu maimutele (733.000) sunt sub dragoni si chiar sub unicorni.

Imaginati-va cate carti, animalute de plus, perne, decoratiuni, jocuri, bijuterii, mancare(!ajungem si acolo!) si altele puteti gasi pe Amazon si eBay despre cele doua creaturi care nu exista.

Mai mult, importanta animalelor mitice transcende partile comerciale sau de entertainment, devenind si denumiri oficiale, serioase si cu implicatii importante in mediul business. In cultura internationala, a fi o “companie Unicorn”, inseamna ca ai reusit sa atragi investitii de peste 1 miliard de dolari. In topul Fortune, companii Unicorn sunt nume precum Airbnb, Snapchat sau Uber.

Stiai ca poti cumpara carne de unicorn? Conserva, nu oricum!

O alta statistica interesanta – termenul “dragon” se cauta in Google, in Romania, de circa 3.000 de ori, in medie, lunar, uneori depasind termenul “caine”, acesta variind intre 2.400 si 3.600 de cautari/luna, conform Google AdWords. Din SUA, “dragon” este cautat de peste 200.000 de ori/luna.

Statistici oferite de Okazii.ro, unul dintre cele mai mari site-uri de anunturi din .ro, alaturi de OLX.ro, arata ce termeni si produse se cauta cel mai mult in Romania. “Dansul Dragonilor, Dragon Ball si Dragon Age, sunt in top 3. Apoi, se cauta «unicorn jucarie» sau «unicorn plus» dar si masca unicorn, haine cu unicorni, mobila cu unicorni”.

Conform Ubersuggest.org, instrument care identifica cele mai intalnite derivate ale unui cuvant de baza, gasim cateva cautari interesante (si amuzante). Printre ele, se numara “Unicorns of love”, “Unicorn milk”, “Unicorn meat” sau, de ce nu, “Unicorn poop cookies”. Cei mai religiosi cauta “Unicorn in the Bible”. Inca o dovada a unei piete, necuantificate, dar care, in mod sigur, este un imperiu.

Si acum, la partile (cu adevarat) amuzante

Stiai ca poti cumpara carne de unicorn? Conserva, nu oricum! Costa peste 12$, poti cumpara de pe Amazon.com si produsul are deja peste 500 de review-uri. Intrebarile abunda: “Iti va oferi viata vesnica?”, “Voi face apoi mici curcubee?” sau “Imi pot hrani dragonii cu asta?”. Gluma, negluma, produsul este best seller si are 4,3 din 5 stele.

“Cum sa iti faci o ferma de inorogi” este titlul unui volum scris de Jessica S. Marquis si te invata…cum sa cresti unicorni. “Ca viitor crescator de unicorni, vei avea o gama larga de oportunitati unice, provocari si mai ales vei fi incantat de aceste creaturi maiestuoase”, descrie autoarea volumul.

De fapt, este ceva mai complex (si mai real de atat), insa cei care au cumparat-o recunosc ca initial au facut-o intrucat li s-a parut amuzant, ulterior afland ca este, de fapt, o carte serioasa, de business management. Cartea are 60 de review-uri, 192 de pagini si 4,7 din 5 stele, putand fi cumparata si din Romania.

Tot din Romania poti cumpara variate produse, la preturi mici sau piperate – Cum sa cresti si sa ingrijesti un dragon, tablouri luminoase cu unicorni dupa Salvador Dali, genti sport cu dragon, si multe altele, mai mult sau mai putin kitschoase. eMag are o multime de produse ce au legatura cu dragoni sau, dupa gusturi, unicorni, de exemplu.

Am analizat doar doua dintre multiplele creaturi mitologice sau plasmuite de omenire. Unele sunt trecatoare, personaje din desene animate care inunda piata (vezi faimosii “Minioni”, acum la moda), unele sunt prezente de milenii si vor ramane si pentru urmasii urmasilor nostri. Oricum ar fi, acestea incita imaginatia oamenilor si a producatorilor de diverse produse si servicii, construiesc business-uri si, uneori, le si prabusesc, sprijina carierele a sute de mii de oameni si, folosite cu moderatie, fac viata mai interesanta, atunci cand tot ce ai este o sosea asfaltata, o pisica care zgarie si multa, multa poluare.

n.r. – cati dintre voi nu ar vrea ca animal de casa un dragon sau unicorn in miniatura? Hadeti, fiti sinceri!

Sursa foto: Shutterstock: Unicorn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri