Bogdan Putinica, vicepresedinte in cadrul companiei de software embedded Enea, a lansat The Code, un business de sanatate holistica (prin nutritie, sport si relaxare mentala), impreuna cu sotia sa Anamaria si trainerul sportiv George Bogdan, cei trei avand in plan sa transforme afacerea intr-o franciza internationala.

Putinica este cunoscut in special in industria IT, el fondand in anul 2000 impreuna cu Daniel Bogdan compania de software embedded IP Devel, care in 2006 a trecut printr-o tranzactie cu furnizorul de servicii de recrutare si leasing de personal Adecco, iar in 2008 a fost cumparata integral de grupul suedez de software si servicii Enea.

De asemenea, a mai fondat Trend Consult, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de training, companie din care a facut exit.

In domeniul sportului si al sanatatii, Bogdan si Anamaria Putinica au inceput in februarie 2009, cand au deschis sala One Fitness, in Piata Domenii din Bucuresti. “Sala are in jur de 1.000 de membri activi, dar pentru a creste ar trebui deschise locatii noi. Si ne gandeam cum sa facem un business in aceasta zona de sport si nutritie, dar sa fie un business care sa devina scalabil”, spune Putinica.

O tabara in care peste jumatate dintre participanti sunt manageri stresati si lipsiti de energie

Astfel, inspirati de un program de detoxifiere din Bodrum (Turcia), cei trei au lansat The Code, un proiect care va cuprinde mai multe componente: tabara de detoxifiere si regenerare corporala (3 saptamani), seminarii de patru ore pentru departamentele de HR ale companiilor, programe de wellness, educatie (portal despre nutritie si sport), cursuri de specializare pentru antrenori de fitness, home wellness (cursuri online), o linie de echipamente sportive.

In cadrul The Code, Anamaria Putinica (foto mijloc) se ocupa de partea de organizare, Bogdan Putinica (foto stanga) de nutritie, iar George Bogdan (foto dreapta), unul dintre cei mai cunoscuti antrenori de wellness si fitness din Romania, cu 20 de experienta, este responsabil de partea sportiva.

Deocamdata, a fost lansata o singura componenta a The Code: tabara. Astfel, prima tabara a avut loc in iunie anul acesta si au participat 35 de persoane, mai mult de jumatate fiind manageri. De asemenea, circa 70-80% dintre participanti sunt femei.

Cele trei saptamani de tabara includ nutritie si detoxifiere, sport, energizare, exercitii antistres si pentru echilibru mental, educatie despre alimentatie. Tabara este organizata in localitatea Fundatica, din zona culoarului Rucar-Bran si costa 550 de euro. „Persoanele care au participat prima data au fost manageri de vanzari sau de proiect, antreprenori, arhitecti sau doctori. Erau persoane peste 25 de ani, care muncesc foarte mult, stresate si lipsite de energie”, explica Anamaria Putinica.

Majoritatea celor care merg in tabara fac acest lucru pentru a-si schimba stilul de viata, doar trei participanti dintre cei 35 care au fost in iunie inscriindu-se pentru a slabi. Pe de alta parte, din februarie de cand si-a schimbat felul in care mananca si de cand i-a venit ideea The Code, Bogdan Putinica a slabit 22 de kilograme.

Participantii manana 28 de kilograme de fructe si legume intr-o saptamana

Pe zona de nutritie, tabara presupune in special consumarea de sucuri de fructe si legume. Astfel, prima saptamana este de acomodare, in a doua saptamana se consuma doar sucuri, iar ultima saptamana este una in care participantii incep sa manance alimente gatite si se pregatesc astfel incat sa invete sa se hraneasca sanatos odata intorsi acasa.

„In a doua saptamana, cea in care consuma doar sucuri, participantii mananca 28 de kilograme de fructe si legume. Le aratam si nu le vine sa creada. Sunt oameni care spun ca nu vor rezista sa bea doar sucuri, iar dupa doua zile se scoala la 5.30 dimineata, plini de energie. Erau femei care ne spuneau ca au scapat de unele pete de pe piele. Trebuie doar sa te alimentezi sanatos si astfel pui ficatul la treaba si organismul isi revine. De exemplu, putem manca mai putina carne, putem bea ceai verde in loc de cafea”, afirma Bogdan Putinica.

El spune ca programul este unic inclusiv la nivel international, pentru ca include atat parte de nutritie si sport, dar si educatie, relaxare a mintii si exercitii antistres.

„Sunt programe validate si foarte bune la nivel international, dar unele se axeaza doar pe detoxifiere, altele doar pe sport sau partea mentala”, explica Anamaria Putinica, managerul responsabil de organizare.

Afaceri de 100.000 de euro in primul an. Pentru anul viitor, veniturile pot fi de 10 ori mai mari

In prima tabara, cea din iunie, au participat 35 de persoane, iar saptamana viitoare va incepe o noua serie, de aceasta data cu 60 de persoane.

Antreprenorii spera ca in noiembrie sa mai organizeze o tabara, cu 100 de persoane.

Astfel, cei 200 de participanti estimati pentru cele trei tabere de anul acesta vor aduce afacerile The Code la circa 100.000 de euro. Pe de alta parte, investitia a fost sub 50.000 de euro. „Este o afacere care a crescut de la zero in iunie si poate ajunge la 100.000 de euro la finalul anului. Investitia financiara nu a fost mare, insa cea de timp este importanta pentru ca dureaza sa citesti si sa inveti ce este bine pentru organism”, afirma Bogdan Putinica. El face referire astfel la faptul ca din iulie a inceput cursurile Institute for Integrative Nutrition din New York, cea mai mare scoala de nutritie din lume.

Daca acum, prin intermediul a trei tabere numarul participantilor ar putea ajunge la 200 de persoane, antreprenorul se asteapta ca anul viitor doar o singura tabara sa cuprinda 400 de participanti.

„Speram sa facem in jur de 6-7 evenimente si am putea ajunge la venituri de peste un milion de euro in 2016, in Romania”, mai spune antreprenorul.

In maximum doi ani vor ca businessul sa devina franciza

Insa The Code este un business pe care Bogdan Putinica isi doreste sa il francizeze atat in Romania cat si la nivel international. Astfel, anul viitor isi doreste sa organizeze prima tabara in afara Romaniei, cei mai probabil intr-o tara care urmeaza sa fie aleasa dintre Germania, Anglia sau Italia.

„Veniturile oamenilor in aceste tari sunt mult mai mari, iar o tabara nu va costa 500 de euro, ci, probabil, 1.500 de euro”, spune Putinica, care a nu a facut insa estimari in legatura cu veniturile din strainatate pe care mizeaza pentru anul viitor.

El adauga ca daca 2015 a fost un an in care a pus bazele afacerii, 2016 va fi o perioada de crestere si dezvoltare a acesteia. Astfel, in aproximativ un an si jumatate- doi ani, cei trei spera sa dezvolte businessul in franciza. „Deocamdata nu putem face o franciza pentru ca ne lipsesc specialisti in piata care sa creasca afacerea, nu sunt destul de multi experti in nutritie, sport. Speram ca in aproximativ un an si jumatate, doi sa formam astfel de oameni. Vrem sa mentinem un anumit standard al serviciilor si este mai bine sa crestem incet, gradual”.

De asemenea, Bogdan Putinica spera ca pana la finalul anului viitor sa lanseze si celelalte componente ale The Code (seminarii pentru managerii de HR, programe de wellness).

Putinica: Motivatia de a schimba vietile oamenilor este mai mare decat de a construi un imperiu software

Tocmai pentru vrea sa dezvolte afacerea la nivel international Bogdan Putinica nu exclude plecarea din cadrul Enea, unde este vicepresedinte senior. „Este o migratie normala mai ales ca este un lucru care ma pasioneaza. Iar in aceasta afacere este implicata si Ana (n.red. Anamaria Putinica) si daca lucrurile se dezvolta, vor face acest exit. Nu stiu cand va fi, insa motivatia de a schimba vietile oamenilor este mai mare decat a construi un imperiu de software embedded”, mai spune managerul Enea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri