Despre beneficiile cititului stim cu totii: iti imbunatateste sanatatea mintala, iti stimuleaza creativitatea si stima de sine, te ajuta sa lupti cu depresia si singuratatea si multe altele. Dar nu-i asa ca nu stiai ca cititul poate ajuta la cresterea empatiei?

Poate tocmai din aceasta cauza unii dintre liderii de business din intreaga lume sunt cititori inraiti. De la Bill Gates pana la Warren Buffet, multi dintre cei mai buni oameni de afaceri isi fac timp pentru a citi. Printre fanii acestei activitati se numara si Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Rezolutia lui de Anul Nou a fost sa citeasca cate o carte la fiecare doua saptamani, potrivit Inc.com.

Asa cum te-ai astepta de la fondatorul celei mai utilizate retele sociale, Zuckerberg a infiintat un club de carte numit „A year of books” pe Facebook, bineinteles. Din ianuarie , grupul a strans aproape 500.000 de followers, care au discutat despre 16 carti citite. Care credeti ca este a 17-a carte propusa de Zuckerberg pentru dezbateri?

Un manual de empatie

Aceasta ultima carte aleasa de Zuckerberg ilustreaza ideea ca cititul iti poate extinde si intari empatia. Cartea se numeste "Portfolios of the Poor: How the World's Poor Live on $2 a day", in traducere ar suna cam asa „Portofoliile saracilor: cum traiesc oamenii saraci cu doi dolari pe zi’’ si este scrisa de Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford si Orlanda Ruthven.

Mult discutata carte din 2010 patrunde in aranjamentele financiare ale celor mai saraci cetateni din lume, cei care se descurca cu doi dolari pe zi sau chiar mai putin si este prima carte care explica sistematic cum gasesc cei saraci soluti la problemele financiare cu care se confrunta zi de zi. E o alegere destul de interesanta, venind de la un om cu o avere estimata la 40 de miliarde de dolari. De ce a selectat tocmai aceasta carte?

Este uluitor faptul ca aproape jumatate din populatia lumii –aproape 3 miliarde de oameni—traiesc cu 2,50 dolari pe zi sau chiar mai putin. Mai bine de un miliard de oameni au un buget zilnic de un dolar sau mai putin. Aceasta carte explica modul in care aceste familii aleg sa-si investeasca banii pentru a se descurca cat mai bine. Sper ca citind aceasta carte sa avem parte de putina introspectie si sa ne gandim cum putem sa-i sprijinim, de asemenea’’ a explicat Zuckenberg pe pagina sa.

Cartea reprezinta, in mod clar, un antrenament de empatie, impingand cititorii occidentali sa-si imagineze detaliile banale si stresul vietii din partea de jos a ordinii economice globale. Merita sa o citesti, mai ales daca nu este un subiect familiar pentru tine si vrei sa afli cat mai multe despre saracia la nivel global si cum se poate combate. Merita sa o citesti nu numai pentru a-ti extinde orizonturile, ci si pentru ca s-a demonstrat ca empatia te poate ajuta in a-ti imbunatati abilitatile de conducere, de a intelege clientii si de a lucra cat mai bine intr-o echipa.

Poti comanda cartea inclusiv din Romania de pe magazinul Okian.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri