In timp ce alti tineri isi cauta cu disperare un job, Ica Datcu (23 ani) lucreaza de trei ani de zile pe cont propriu ca make-up artist si face mii de lei pe luna. De curand, insa, tanara din Braila si-a vandut masina si a deschis primul salon mobil de machiaj din Romania, in care a investit 10.000 de euro.

Afla mai multe idei de afaceri profitabile pe Raftul cu Afaceri.

"In vara anului trecut am amenajat un salon fix, dar in pragul deschiderii mi-am dat seama ca nu este ceea ce imi doresc si l-am lasat in stadiul acela. Voiam altceva, dar inca nu stiam ce. Ideea a fost a surorii mele si a venit anul acesta, in luna februarie. Am spus imediat da, am stiut ca asta mi se potriveste cel mai bine si o voi face. A fost dificil sa pun totul la punct, fiind vorba despre un lucru complet nou. A trebuit sa croiesc o cale impreuna cu oamenii care m-au ajutat", povesteste Ica Datcu.

Sursa foto: FacelookRomania/Facebook.com

Cu banii obtinuti din vanzarea masinii si altii economisiti din serviciile de machiaj, tanara a investit 10.000 de euro in salonul sau mobil, Facelook Romania, deschis la sfarsitul lunii august. Cei mai multi bani au mers in cumpararea unei dube si dotarea acesteia cu baie cu apa calda si rece, toaleta si leduri pe iluminat. "Nu aveam 10.000 de euro atunci cand am inceput. Mi-am vandut masina pe care o aveam, in luna iunie am completat suma pentru a cumpara duba si le-am facut pe toate treptat din banii pe care ii castigam din machiaj", explica tanara antreprenoare. Ea a machiat 150 de cliente in salonul mobil, de la deschiderea lui pana in prezent, si tot ea este soferul masinii.

Ica Datcu a inceput sa profeseze ca make-up artist in 2012, dupa ce a facut un curs de incepatori si un curs de avansati la Adhara Make-up School cu Marian Tanase, care a durat 3 luni, si doua masterclassuri cu profesoare din Ucraina. "Cred ca am avut tot timpul o conexiune cu machiajul. Priveam oamenii si imi imaginam cum le-as corecta sprancenele, cum le-as acoperi cearcanele, cum le-as completa machiajul, dar nu am luat asta in serios. Nu stiam ca pot face o meserie din asta. M-am hotarat sa devin make up artist la indemnul unei prietene care facea acelasi lucru. Am zis "da", m-am intrebat cum de nu m-am gandit la asta pana acum, iar apoi lucrurile s-au miscat foarte repede", expune Ica inceputul povestii ei.

Photo credit: Lucian Crestez

Castig intre 3.000 si 8.000 lei lunar.

Primii bani i-a facut la Revelionul din 2012, ocazie cu care a machiat cunostinte. "Nu pot spune ca am un venit constant. Pentru machiaj, cele mai multe solicitari vin in sezonul nuntilor. In restul timpului tin sedinte de pensat. Castig intre 3.000 si 8.000 de lei lunar", continua tanara. Desi venitul ei nu este constant, la varsta ei, tanara castiga cu mult mai mult decat alti tineri aflati in campul muncii si care merg zi de zi la job.

Totusi, si Ica lucreaza lucreaza de luni pana duminica, iar weekend-urile sunt intotdeauna cele mai aglomerate. De vineri pana duminica are intre 10 si 14 cliente pe zi, iar in timpul saptamanii, pentru pensat, in jur de 20 de programari pe zi. Ica Datcu are cele mai multe cliente din Braila, orasul sau natal, insa machiaza destul de des in Bucuresti. A mai machiat in Constanta, Sibiu, Brasov si Bacau, iar cel mai recent proiect important la care a lucrat a fost gala "Cel mai bun hairstylist din Romania".

Clienta Facelook Romania, Photo credit: Lucian Crestez

Machiajul de zi costa 100 de lei, machiajul de seara 150 lei si machiajul de mireasa 200 lei. In prezent, trusa ei de machiaj contine produse in valoare totala de 9.000 euro. La fel ca veniturile, cheltuielile sunt invariabile in acest domeniu. Ica cheltuieste 800 de lei pe luna numai pe gene false, dischete demachiante si lotiune tonica, la care se adauga 500 lei pentru produsele de machiaj. La o sedinta de machiaj foloseste minimum 15 produse. Cel mai ieftin produs din trusa Icai in acest moment este o apa termala, iar cel mai scump este o paleta de farduri, in valoare de 835 de lei.

Tanara make-up artist sustine ca "romancele pun prea mult si prea repede. Prea mult fond de ten, prea mult creion pentru sprancene, prea mult blush". Asa ca ea le sfatuieste sa aplice orice produs cu miscari scurte si fine si sa fixeze orice produs cremos cu un produs pudra.

Ica Datcu mai spune ca nu isi doreste sa aiba un salon fix pentru ca ii place sa fie tot timpul in miscare, dar munceste pentru a obtine mai multe colaborari importante. "As vrea sa deschid o scoala de machiaj, inca nu exista niciuna buna in orasul meu. Ma voi gandi la asta in 2016. Vreau sa pastrez conceptul de salon mobil, sa cumpar o masina mai buna si posibil mai mare. Imi doresc sa angajez si un hairstylist", conchide Ica Datcu.

Sursa foto: FacelookRomania/Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri