Renovarea sau redecorarea unei locuinte implica un efort sustinut, o planificare meticuloasa a resurselor de timp, bani si materiale si, evident, un buget generos.

Atunci cand demareaza o astfel de lucrare, cei mai multi dintre proprietarii locuintelor tind sa faca o serie de greseli care fie le ingreuneaza munca, fie contribuie la pierderea catorva mii de euro, care-i pot lasa cu o parte dintre lucrari neincheiate.

Iata ce nu trebuie sa faci atunci cand iti renovezi locuinta, pentru a te bucura de rezultatul pe care il astepti:

Nu planifica bugetul „la fix”

Desi ai tendinta de a calcula cu exactitate cat costa materialele necesare renovarii locuintei tale, de la elementele componente ale instalatiei electrice, pana la vopseaua lavabila, pensule si alte accesorii, trebuie sa stii ca intotdeauna pot sa apara surprize neplacute. In plus, unii muncitori economisesc materialele, in timp ce altii sunt risipitori. La costurile de renovare adauga inca 10-15% din suma de care crezi ca ai nevoie, pentru a fi sigur ca poti suporta eventualele cheltuieli neasteptate. Trebuie sa stii si faptul ca o anumita suma investita in renovarea unui apartament se dubleaza atunci cand calculezi valoarea locuintei, conform site-ului imobiliar realestate.com.au. Spre exemplu, daca apartamentul tau costa 50.000 de euro si ai investit 10.000 de euro in renovare, pretul sau ar putea ajunge de la 70.000 de euro, deci cei 10.000 de euro se transforma in 20.000 care se adauga valorii de piata a apartamentului.

Nu cumpara lucruri de proasta calitate

Atunci cand cumperi materiale pentru renovarea locuintei, ia intotdeauna in considerare raportul calitate/pret. Nu cumpara lucruri de proasta calitate, doar pentru ca sunt ieftine, deoarece iti doresti un apartament functional in proportie de 100% si vrei sa scapi de grija renovarii pentru multi ani de acum inainte. Tine cont si de modalitatea de transport a materialelor si cumpara produse pe care compania furnizoare ti le aduce in fata blocului sau a casei tale. Mai mult decat atat, daca nu stii ce materiale trebuie sa alegi si care sunt avantajele si dezavantajele unor anumite produse, compara online caracteristicile lor. Spre exemplu, la Arabesque poti compara foarte usor caracteristicile produselor de care ai nevoie si poti apela la ajutorul unui speciaist care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie in functie de nevoile tale.

Nu planifica timpul „la fix”

Timpul de care ai nevoie pentru renovarea locuintei difera foarte mult in functie de amploarea lucrarilor pe care le desfasori, dar si de marimea echipei de muncitori pe care o angajezi. Pentru fiecare etapa a renovarilor, de la schimbarea instalatiei electrice pana la zugraveala si montarea parchetului, adauga cel putin doua sau trei zile la timpul estimat la inceput. Daca lucrezi singur, fara o echipa de muncitori care sa te ajute si ai la dispozitie doar trei saptamani, calculeaza foarte bine lucrurile pe care le poti face in aceasta perioada, pentru a nu ramane cu locuinta in stadiul de santier atunci cand trebuie sa te intorci la serviciu.

Nu incepe lucrarile in mod haotic

O planificare inteligenta a lucrarilor te ajuta sa economisesti foarte mult timp dar si foarte multi bani. Spre exemplu, inainte sa zugravesti locuinta, afla in ce stare de functionare se afla instalatia electrica. Daca ai zugravit apartamentul si constati apoi ca instalatia electrica este foarte veche si ar trebui schimbata partial sau total, vei sparge din nou peretii si vei fi nevoit sa zugravesti din nou. Ferestrele sunt si ele o prioritate: nu zugravi pana nu ai montat noile geamuri. Mai mult decat atat, incearca sa inchei lucrarile in baie cat mai repede, deoarece cu siguranta nu-ti doresti sa locuiesti prea mult timp intr-o locuinta cu o baie inutilizabila. Pentru a vedea, insa, care sunt pasii renovarii unui apartament, publicatia gizmodo.com a postat un filmulet care dureaza doar 20 de minute si concentreaza 120 de zile de munca a unei mici echipe de lucratori.

Nu te grabi atunci cand faci masuratorile

Anumite lucrari de renovare si amenajare trebuie executate de catre specialisti. Spre exemplu, daca vrei sa instalezi un sistem de incalzire in pardoseala, sa schimbi tiglele de pe acoperis sau faianta din baie, o echipa de profesionisti va face masuratorile necesare. Cu toate acestea, multi proprietari considera ca se pricep la toate sau isi doresc, pur si simplu, sa economiseasca bani si fac ei masuratorile pe care le considera exacte. Ar putea avea parte, insa, de surprize neplacute, precum greselile de calcul, care le vor da bugetul peste cap, dar si timpul alocat efectuarii lucrarii respective.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri