I-am propus sa ne intalnim pentru interviu si a acceptat imediat, mi-a spus sa ii propun ziua si ora, si le-a acceptat din nou fara rezerve sau amanari. Mi-am zis "Wow, un manager care accepta pe loc!". Trainerul Octavian Pantis, caci despre el este vorba, este un om caruia nu ii place sa piarda timpul, care face eforturi pentru a gestiona cat mai eficient acest element pretios din viata oamenilor si vrea sa ii invete si pe ceilalti cum sa "economiseasca" ore pretioase.

Ne-am intalnit la restaurantul Beef Club, de langa Televiziunea Romana, si, desi mi-am propus sa ajung inaintea sa, sa ma asigur ca totul este in regula, Octavian Pantis era deja la masa cand am intrat.

"Am ajuns mai devreme pentru ca eram foarte aproape", spune Octavian Pantis.

Restaurantul in care ne-am intalnit este situat in cladirea unde Pantis si-a mutat recent sediul companiei de training si consultanta Qualians, pe care o conduce, organizatie care detine si franciza TMI in Romania, precum si firma de teambuilding Ecoxtrem. A fost alegerea sa, fiind locul unde serveste adesea masa de pranz si unde mananca si cursantii care participa la trainingurile tinute de companie.

Discutia incepe, inevitabil, despre mancare si imi spune ca prefera in general mancarea traditionala, "cu ingrediente putine si la vedere", asa ca imi dau seama ca portia de risotto cu creveti pe care o comandasem pentru aperitiv nu are nicio sansa. Prefera o portie de vita la gratar si inlocuieste chipsurile de ridiche neagra, trufele negre si germenii cu o portie simpla de cartofi prajiti.

Comandam si trecem si la lucruri mai serioase, nu ca mancarea nu ar fi. Inregistrez, iar Pantis observa si afirma glumind "Deci, din momentul acesta, everything I say can and will be used against me in a court of law (orice spun va putea fi folosit impotriva mea - n. red)".

Lux inseamna sa ai timp

Octavian Pantis este autorul cartii Musai List, o carte incarcata cu idei si exemple, din care oamenii pot invata sa foloseasca cat mai eficient "aceasta pretioasa resursa care este timpul". Cartea a fost lansata in anul 2012 si a fost vanduta pana in prezent in peste 13.000 de exemplare.

Il intreb cat de important este timpul pentru el si daca reuseste sa fie organizat.

"Nu sunt un robot, nu am agenda la minut stabilita cu trei luni inainte, pentru ca oricand poate sa apara ceva neprevazut. Lux, astazi, inseamna sa ai timp, sa nu fii prizonierul timpului si sa poti sa faci loc urgentelor sau lucrurilor care iti plac", spune Pantis.

Este important sa poti sa profiti de o plimbare in parc, daca este o zi frumoasa, cu soare. Daca nu ai timp, pentru ca ai amanat lucruri si acum trebuie sa le rezolvi si nu poti sa pleci in parc, nu este bine

Pentru a castiga timp, povesteste ca a renuntat o vreme la casa in care locuia si si-a inchiriat un apartament in Bucuresti, de unde el poate merge pe jos la birou.

"Costa bani, dar castigam timp. Economisesc astfel timp si stau mai mult timp alaturi de familie", a explicat el.

Recunoaste ca sunt persoane care nu vor sa "investeasca" in timp, insa si pentru aceia are idei pentru a-i inspira sa isi "cheltuiasca" cat mai eficient timpul petrecut in trafic, de exemplu.

"Oamenii se enerveaza in trafic, multi ar da 100 de euro ca sa nu se mai enerveze, insa cand vine insa vorba de 500 de euro, nu multi ar mai da. Oamenii au tendinta sa scoata multi bani foarte usor pentru gadgeturi, iar pentru alte lucruri care sunt foarte valoroase, ii scot foarte greu. Insa trebuie sa isi dea seama ca trebuie sa existe un echilibru. In oras, unii fac o ora pana la birou, poate nu au cum sa schimbe acest lucru, dar pot sa foloseasca ora aia cumva, fie citind, fie ascultand un audiobook. Este pacat sa stai in trafic si sa te enervezi, poti invata ceva in cele doua ore", mai spune trainerul.

Putem vorbi de economisirea a 40 de ore pe luna, daca cineva ar vrea sa invete limba germana de exemplu si ar studia 40 de ore pe luna, cred ca in sase luni ar vorbi germana bine.

Manager din prima incercare

Dam timpul inapoi si il intreb pe Octavian Pantis despre inceputurile sale. "La inceput, plangeam foarte mult, pentru ca eram mic", glumeste.

Redevenind serios, raspunde ca din Oradea, orasul natal unde si studia Relatii Economice Internationale, a venit in Bucuresti, student fiind inca, in anul 1999, cand s-a si angajat la firma de training TMI.

Povesteste ca in facultate a fost un student foarte activ, a facut parte din Asociatia Internationala a Studentilor la Stiinte Economice si Comerciale (AIESEC), si din anul doi nu mergea foarte des la cursuri, alegand activitatile din cadrul asociatiei, insa subliniaza ca invata bine si isi lua examenele.

In AIESEC si-a intalnit sotia si i-a descoperit si pe cei de la TMI, cand inca nu aveau sediu in Romania, dar care aveau sa ii fie angajatori pentru mai mult timp decat si-ar fi imaginat.

"TMI, desi nu avea pana in 1999 birou in Romania, era unul dintre sponsorii internationali ai AIESEC. Am intrat pe pagina lor in anul 1997 si le-am scris sa imi dea un semn cand or sa-si faca o filiala in Romania, iar in schimb am primit promisiunea ca ma vor cauta. Dupa un an si jumatate, primesc un e-mail de la ei in care ma invitau la Bucuresti, la un interviu de angajare. Hotarasera ca vor sa deschida un birou in Romania", povesteste managerul.

Desi au trecut 17 ani, imi reda cuvant cu cuvant acel e-mail, care poate a fost cel mai important din viata sa, Octavian Pantis fiind ales, in urma unor interviuri, sa devina country managerul companiei, organizatie pe care nu a parasit-o nici pana in prezent.

Citeste si:

    “From the first of January we want to start with you”, si m-au angajat.

    In anul 1999 era student in anul patru la facultate si country manager al TMI, de altfel si singurul angajat al companiei la acea data. Isi aminteste cum venea cu trenul in dimineata examenelor la Oradea si seara pleca inapoi la Bucuresti. In Capitala, invata de la traineri straini "cu ce se mananca" trainingul si incerca sa aduca clienti companiei.

    Primul training l-a tinut in toamna anului 1999, iar de atunci a pregatit cateva mii de angajati. Nu se vede facand altceva si nici schimband compania.

    "Au fost mereu noutati (in cariera sa - n.red) si am simtit ca mereu cresc profesional. Altfel, poti sta un an intr-o companie, insa daca faci acelasi lucru, iar daca mediul este toxic, cred ca si un an este mult. Daca iti gasesti locul, nu simti nevoia sa mai schimbi. Cred ca a ne gandi tot timpul ca iarba este mai verde in alta parte, este un gand pagubos si nelinistitor, care nu ne lasa sa ne bucura de ce avem. Daca ti-ai gasit locul, chiar daca nu este perfect, dar iti ofera suficient din ce vrei, de ce sa tot schimbi?", a precizat trainerul Octavian Pantis.

    Citeste si:

      Vine un tren si, daca este unul bun, il iei, si te gandesti daca il mai schimbi sau nu. Eu nu am prea schimbat trenuri, mi-a placut cum a mers.

      La inceput, trainingul era privit ca un privilegiu oferit de companie

      Din experienta celor peste 15 ani de activitate si interactiune cu mii de angajati doritori de dezvoltare profesionala, povesteste cum s-au schimbat lucrurile in acest timp.

      "La inceputul anilor 2000 oamenii veneau la orice traininguri, fie ca era vorba despre cum sa gatesti, si exclamau incantati «WOW», ei privind oportunitatea oferita de companii ca pe un privilegiu. Acum oamenii s-au schimbat, vin doar la cursurile cu rezultate rapide in activitatea lor, nu mai vin la costum, ca in urma cu 15 ani, ci vin in tinute relaxate, si nici trainerul nu mai merge la costum", a povestit Pantis.

      Este unul dintre cei mai de succes traineri din Romania si vreau sa imi impartaseasca din secretele sale, asa ca il intreb cum poate un trainer sa isi castige publicul. Raspunde ca cel mai important este ca cel care livreaza un program de training sa se pozitioneze pe acelasi nivel cu oamenii carora li se adreseaza.

      "Nu il iei pe participant de sus, cu replici de genul «Stati asa, luati loc, deschideti caietul de notite, norocul vostru ca am venit eu si o sa va povestesc treburi istete». In momentul acela i-ai pierdut. Pe de alta parte, trebuie sa renunti si la replici de genul «Buna dimineata, va multumesc ca v-ati facut timp sa veniti, sper sa nu va rapesc mai mult decat ati vrea sa investiti, stiu ca sunteti oameni ocupati, sper ca veti gasi macar o idee cat de cat valoroara in aceste zile, atunci trainingul este pierdut». Trebuie sa fii la nivelul lor, ceea ce este usor de zis, dar greu de facut", a aratat Octavian Pantis.

      Cel mai greu curs pentru un trainer este cel in care oamenii nu vor sa fie acolo, fie ca au fost trimisi de companii, fie ca a fost initiativa lor, dar intre timp s-a intramplat ceva care a schimbat datele problemei.

      "Am fost in situatii delicate, nu am renuntat la curs, dar am schimbat dramatic agenda. Sau, in loc sa intram direct in curs, am petrecut o ora sa lamurim care sunt beneficiile pe care le vor obtine dupa curs", marturiseste trainerul.

      Un trainer bun castiga 50.000-100.000 de euro pe an

      Provocarile acestei profesii nu sunt mici, insa Pantis spune ca, in pricipiu, oricine poate deveni trainer, nefiind necesara o diploma sau vreo pregatire speciala.

      "Este un business in care se castiga bine si in care barierele de intrare sunt mici. Daca vrei sa te faci medic maine, nu poti, trebuie sa pui deoparte pana la 10 ani, multa rabdare, economii. In training, barierele de intrare sunt zero, daca vrei sa devii trainer maine poti sa o faci, nu exista nicio reglementare care sa iti interzica. Sigur, daca zici ca esti, nu inseamna ca o sa te si cumpere clientii de-a doua zi", a aratat acesta.

      Potrivit acestuia, un trainer bun din Romania, si nu sunt mai mult de 10-15, castiga anual in medie 50.000 de euro pe an, iar in anii buni veniturile pot sa se dubleze.

      Inchei discutia cu Octavian Pantis cu un subiect legat tot de timp, de data aceasta de timp liber, si il intreb cum si-l petrece. Imi spune ca ii place sa calatoareasca si sa joace squash.

      Isi aminteste cu drag de vacantele la schi in Italia, petrecute impreuna cu familia, si se mandreste cu performanta de a fi intre cei mai buni jucatori de squash din tara, alaturi de sportivi de performanta.

      Dar pana la vacanta, ne intoarcem fiecare la birou si incercam sa folosim fiecare minut, fie ca lucram productiv la proiectele pe care le avem, fie ca profitam la maxim de timpul petrecut cu familia.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alice Gheorghe
      Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


      Setari Cookie-uri