Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat luni, intr-o conferinta de presa dedicata editiei din 2017 a Festivalului International "George Enescu", ca a devenit in sfarsit o prioritate pentru Guvern construirea unei noi sali de concerte in Bucuresti.

La conferinta de presa au participat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului International "George Enescu, incepand cu editia din 2017, si Oana Marinescu, director de comunicare al evenimentului, scrie Mediafax.

Incepand cu editia din 2017, care se va desfasura in perioada 2 - 24 septembrie, in Bucuresti, Festivalul International "George Enescu" intra intr-o noua etapa de dezvoltare internationala, odata cu venirea la conducere a tandemului Zubin Mehta - presedinte onorific si Vladimir Jurowski - director artistic.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus, in conferinta de presa, ca a vorbit cu dirijorul Zubin Mehta, care i-a transmis ca publicul romanesc este "unul dintre cele mai extraordinare" din Europa si ca merita o noua sala de concerte.

In legatura cu aceasta afirmatie, Vlad Alexandrescu a declarat ca o noua sala de concerte in Bucuresti este o prioritate pentru noul Guvern. "Construirea unei noi sali de concerte in Bucuresti a devenit in sfarsit o prioritate a Guvernului. Am gasit multa intelegere in acest sens in echipa guvernamentala actuala", a spus ministrul Culturii, mentionand ca isi doreste o sala construita in mijlocul Bucurestiului, cu un proiect de arhitectura nou, cu o acustica special studiata, intr-o cladire care va deveni simbol al Capitalei.

"Este unul dintre proiectele mele prioritare si sper ca acest an va fi destul de lung incat sa-l vad inceput", a completat ministrul Culturii. Despre Vladimir Jurowski, noul ministru al Culturii a spus ca acesta este "un foarte fin cunoscator al lui George Enescu" si a descoperit "noi valente ale muzicii lui Enescu".

"Faptul ca il avem aici alaturi de noi este o recunoastere nu numai a meritelor sale internationale, dar si mai ales a cunoasterii in profunzime pe care o are a muzicii secolului XX in general si a creatiilor lui George Enescu in particular", a spus ministrul Culturii.

Totodata, Vlad Alexandrescu i-a multumit lui Ioan Holender, care a condus festivalul timp de sapte editii succesive si a permis "sa ajunga la amploarea, la bogatia si la notorietatea pe care a castigat-o astazi". "Suntem convinsi ca prin acest tandem care se creeaza acum, prin dirijorul Zubin Mehta si prin dirijorul Vladimir Jurowski, festivalul va castiga in continuare notorietate", a mai spus ministrul Culturii.

De asemenea, ministrul Culturii a vorbit despre rolul pe care il au muzicienii in viata romanilor, spunand ca acestia ar trebui apreciati in fiecare zi. "Intr-o tara amenintata uneori, derutata, in care reperele se farama, muzica este cea care aduce armonie, aduce solidaritate, aduce intelegere. (...) Cred ca respectul si veneratia cu care ii inconjuram (pe muzicieni, n.r.) in timpul Festivalului Enescu ar trebui sa devina o regula, ar trebui sa devina un mod de viata, un mod de a se raporta la ei. Pentru ca statutul artistului, statutul muzicianului in Romania ar trebui regandit, ar trebui protejat. Sunt oameni care trebuie protejati, intelesi si ajutati", a mai spus ministrul Culturii.

Un numar de 35 de lucrari de George Enescu vor fi interpretate pe scenele romanesti, de orchestre renumite, la editia din 2017, in timp ce "Oedip", cea mai cunoscuta si apreciata opera a marelui compozitor roman, va deschide festivalul, in versiune de concert, intr-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philharmonic Orchestra, si cu o distributie care il include si pe apreciatul tenor roman Marius Vlad Budoiu, aceasta versiune interpretativa a operei "Oedip" va fi prezentata pentru prima data si la Royal Festival Hall din Londra, cu participarea corurilor din Romania, lucrarea recapatandu-si, astfel, traseul international.

Cea de-a XXII-a editie a Festivalului International "George Enescu" a avut loc anul acesta, intre 30 august si 20 septembrie, in Bucuresti si in alte orase din tara, la 134 de ani de la nasterea marelui compozitor roman si 60 de ani de la moartea sa. Festivalul a adus publicului 22 de lucrari de George Enescu in interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Sursa foto: Shutterstock / Chubykin Arkady

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri