Cand vorbesc despre Asus primul lucru care imi vine in minte este ca brandul s-a consacrat pe segmentul componentelor pentru PC-uri, apoi pe segmentul de laptop-uri si al portabilelor, iar mai tarziu a venit puternic din urma in tot ceea ce inseamna echipamentele mobile.

Dupa ce Apple a inceput sa creasca destul de puternic pe zona echipamentelor portabile, doar putin jucatori au fost cei care au reusit sa tina pasul. Imi aduc aminte cu placere de cateva modele foarte reusite ale Sony VAIO, dar si unele foarte competitive create de catre sud-coreenii de la Samsung. Astazi, niciunul dintre cei doi mari giganti tehnologici nu mai produce laptop-uri sau ultrabook-uri. Dar ASUS o face. Si inca la un nivel destul de ridicat, fiind cel mai mare producator local de ultrabook-uri, conform datelor companiilor care efectueaza studii si cercetari de piata.

Dupa experienta de cateva saptamani cu MacBook Air nu am crezut ca exista altceva mai bun de atat si chiar am incercat sa gasesc un portabil care sa se ridice la asteptarile pe care Apple mi le-a creat. Am spus-o si atunci, ma repet si aici - probabil daca Apple ar fi incorporat un ecran Retina Display (2K) pe MacBook Air de 13 inch, care sa ii confere o autonomie similara cu cea a modelului existent deja pe piata, astazi nu as mai fi scris niciun review despre un laptop sau ultrabook sau cel putin nu as mai fi fost in cautarea unui astfel de dispozitiv.

Pana atunci, insa, am decis sa imi caut un laptop, un “companion” i-am zis eu, pe care sa fiu sigur ca il pot folosi fara probleme zi de zi in interes de serviciu - ceea ce ar presupune in cea mai mare parte scriere, editare texte, editare poze, web browsing la greu si ceva multimedia - asa ca pentru mine cele mai importante aspecte cam acestea sunt. Nu ma intereseaza gaming pe un laptop de 13 inch, dar nici nu vreau sa astept mai mult de 10-20 de secunde sa booteze in Windows, nu vreau un ecran cu rezolutie mai mica de Full HD care sa imi oboseasca vederea, ci vreau unul calitativ care sa ma atraga sa il folosesc si poate ca cel mai important aspect la acest capitol – sa fie usor si sa aiba o portabilitate crescuta. Asa ca am cerut colegilor de la Asus Romania modelul Zenbook UX305, un best seller in gama lui.

Asus Zenbook UX305: de la design spre functionalitate

Am primit in teste modelul ASUS UX305 pe culoarea Champagne, desi mie-mi seamana mai mult a gri deschis. Cutia in care l-am primit este una destul de micuta, in ea regasindu-se laptop-ul, incarcatorul si cateva informatii, dar fiind vorba despre un model de test care a mai trecut prin multe alte maini cred ca totusi dispune si de alte accesorii.

Inca din momentul in care l-am deschis am simtit ca este un laptop bine construit. Spun asta pentru ca este creat dintr-un aluminiu similar cu cel folosit de Apple pe MacBook, lucru care confera unitatii de calcul o eleganta aparte, dar cel mai important un design care nu lasa loc de “scartait” la orizont. La inceputuri am fost destul de reticent cand venea vorba de un laptop dintr-o bucata si mereu cautam modele care sa aiba posibilitatea sa-i detasezi bateria pentru a-i facilita durata de viata a acumulatorului, dar o data cu evolutia tehnologica acest lucru nu mai este necesar. Imi place, asadar, ca este solid, desi nu cantareste decat 1,3 kg. Mi-am dat seama ca utilizarea plasticului sau a oricaror alte elemente (exceptand fibra de carbon) nu face altceva decat sa ofere dispozitivului foarte multe sanse sa scoata sunete nefiresti cand il manevrezi. Pe acest dispozitiv nici nu poate fi vorba.

Asadar, constructia este una foarte buna, solida, mi-as fi dorit ca ecranul sa poata fi inclinat si mai mult decat o poate face, dar chiar si asa este suficient pentru a scrie in miscare. O observatie, insa: am gasit destul de dificil sa deschizi ecranul laptop-ului.

Ecranul lui ASUS UX305 - mat, Full HD, dar se putea si mai bine

Spuneam ca ma intereseaza ca un astfel de ultrabook sa aiba un ecran de calitate, o autonomie buna, o greutate cat mai mica si o tastatura aerisita. Ei bine, ASUS UX305 dispune de un panel mat cu rezolutie 4K, mult superioara celor existente pe piata, dar care nu este intocmai pe gustul meu.

Pana sa folosesc MacBook Air eram convins ca un ecran lucios pe un laptop este un compromis de la inceput. Abia dupa ce am folosit echipamentul Apple mai mult timp mi-am dat seama ca de fapt conteaza foarte mult calitatea panelului si nu faptul ca este lucios sau nu. Laptopurile cu ecrane mate au tendinta de a forta vederea utilizatorului si de a obosii ochii mai repede, fie ca le privesti la birou, in casa, ori in aer liber. Nu contest faptul ca performeaza mai bine in exterior, dar sa fim seriosi - cat de des ajungem sa folosim astfel de echipamente in parcuri, la terase ori in alte spatii publice la exterior?

Per ansamblu ecranul mat este de departe cel mai bun pe care l-am vazut pana acum pe un laptop/ultrabook si sunt absolut convins ca exista o multime de utilizatori care inca prefera ca ecranul sa fie unul de acest tip. Displayul lui ASUS Zenbook UX305 este luminos, de calitate si poate cel mai important - este si prietenos cu bateria. Incerc sa imi imaginez cum ar fi aratat autonomia acestui ultrabook daca echipamentul dispunea de o rezolutie Quad HD (2K) sau 4K, dar chiar si asa ecranul Full HD isi face treaba suficient de bine.

Cum se comporta ASUS UX305: ideal pentru scris, dar de ce fara retroiluminare, totusi? Ah, ca sa nu mai vorbim de trackpad...

Nu vreau sa fac iarasi comparatii, dar tastatura de pe UX305 seamana izbitor cu cea regasita pe MacBook Air sau MacBook Pro de la Apple. Ceea ce pentru mine nu este cu nimic rau. Zilnic scriu chiar si mii de cuvinte, iar o tastatura confortabila si aerisita asa cum este cea de pe modelul Asus testat isi face treaba foarte bine. Am intalnit si tastaturi cu care erau dotate echipamente cu pretentii, al caror pret depasea lejer 6.000 de lei si la care nu era cuvant pe care sa nu il gresesc in momentul in care scriam un text, dar pe acest laptop totul a parut absolut natural. Mi-a placut foarte mult pozitionarea tastelor.

Daca in timpul zilei scrisul este o placere....seara lucrurile se schimba un pic. Nici acum nu inteleg de ce pe un astfel de laptop, pentru care platesti un pret mult ceva mai mult nu exista functie de iluminare a tastaturii. Nu am inteles si nici nu o sa inteleg acest lucru pana, poate, la o generatie viitoare, cand taiwanezii vor aduce mici imbunatatiri acestui model. Asadar nu exista iluminare a tastaturii, ceea ce face ca noaptea, fara o sursa de lumina prin apropiere sa risti sa apesi alte butoane in mod eronat, dar, asa cum ziceam si mai sus, tastele sunt destul de aerisite.

Trackpadul. Of, o alta poveste pe care as schimba-o de la zero pe o generatie viitoare. Desi este suficient de spatios, este foarte departe de a fi precis. Simt, de fiecare data cand il folosesc, ca ar avea un lag de cateva milisecunde, lucru care devine usor enervant cand ai nevoie de precizie. Faptul ca trackpad-ul nu este unul de o calitate foarte buna ma duce cu gandul la un alt aspect - acela ca pe ASUS Zenbook UX305 as fi pus un ecran cu touchscreen care sa eficientizeze si mai mult utilizarea lui sau pur si simplu as fi lucrat la un trackpad mult mai performant care sa isi faca bine treaba.

Si acum partea de entertainment si multimedia...

Daca in timpul programului de lucru imi place sa ma concentrez in special pe ceea ce fac, cand ajung acasa de cele mai multe ori prefer sa urmaresc un film, un serial sau pur si simplu sa ascult muzica. Daca in privinta ecranului m-am lamurit si a trecut testul, partea de muzica nu m-a dat pe spate catusi de putin. Desi difuzoarele lui UX305 sunt promovate ca avand tehnologie Bang & Olufsen, unele dintre cele mai exclusiviste echipamente pentru muzica din lume, mie nu mi-a lasat deloc impresia ca ar fi vreo imbunatatire a sunetului in vreun anumit fel. Cea mai mare greseala a fost aceea ca difuzoarele au fost montate pe spatele carcasei, exact locul care ajunge sa ia contact cu suprafata pe care este situat, fie ca este pe birou sau in poala, lucru care face si ca intensitatea sunetului sa se reduca simtitor. Insa chiar si asa sunetul este foarte slab. L-am comparat cu un alt laptop pe care il testez in aceasta perioada, dar cu alte echipamente de care dispun colegii mei si este mult sub asteptari.

Autonomia, performanta si experienta cu Asus Zenbook UX 305

Modelul ASUS Zenbook UX305 pe care l-am testat a venit cu Windows 10 preinstalat, fiind unul de varf, cu o echipare Intel Core i7, cu 8GB DDR3, un SSD de 128GB si o placa video integrata Intel HD 5300.

Dupa experienta cu mai multe SSD-uri, inclusiv modele clasice, dar si pe PCI-Express, pot spune ca modelul Micron cu care a venit echipat modelul UX305 este undeva in zona de low-middle.

Am ramas surprins de fluenta cu care s-a miscat. Nu am simtit niciun lag sau incetinire si totul se accesa aproape instantaneu. A fost o placere sa lucrez pe el, insa cred totusi ca echiparea cu i7 a fost cam mult pentru ceea ce aveam eu strict nevoie.

Surprinzatoare a fost pentru mine autonomia extrem de ridicata pe care a afisat-o modelul ASUS Zenbook UX305. Am reusit sa ajung cu laptopul la birou incarcat 100% si sa nu ii epuizez resursele pana la plecare, ceea ce este o performanta similara cu ce am reusit cu MacBook Air. Nu credeam ca voi mai reusi acest lucru, dar se pare ca Windows 10 si configuratia de care dispune acest model se completeaza reciproc. Good job, Asus!

Iarasi am fost surpins de silentiozitatea modelului testat. Ventilatoarele nu au pornit in activitatea obisnuita de scriere, ci doar in momentul in care a fost supus unei activitati mai intense, dar fara sa deranjeze vreo clipa.

CONCLUZII, PRET SI DISPONIBILITATE

ASUS UX305 este un ultrabook ideal pentru o persoana in cautarea unui portabil care vrea sa aiba o autonomie mai mult decat decenta, un design simplist, curat si elegant, dar si un dispozitiv performant, cel putin cel al modelului testat de mine. Il recomand, iar dupa mine este genul de produs pe care l-as cumpara cu un pret mai mare de 3.000 – 3.500 de lei.

In momentul de fata exista mai multe optiuni de echipare pentru Asus UX305 cu preturi de pornesc de la 3.000 de lei si ajung sa depaseasca 5.000 de lei.

La eMAG, de exemplu, sunt disponibile mai multe oferte la modelul Asus Zenbook UX305, cu preturi care pornesc de la 3.000 de lei si ajung la 4.900 de lei.

PRO

+ autonomie foate buna, mult peste media pietei;
+ tastatura aerisita si ideala pentru sesiunile lungi de scris
+ rezolutie Full HD (1080p)
+ design atragator, simplist si elegant
+ performante ridicate gratie procesorului si memoriei RAM
+ silentios chiar si in Full Load

CONTRA

- trackpad imprecis, inclusiv la un simplu click si foarte sensibil la miscari
- greutate mai mare fata de alte modele de ultrabook-uri
- lipsa tastaturii iluminate;
- inclinare insuficienta a ecranului;
- SSD lent, sub vitezele altor echipamente din piata;
- difuzoare medii, cu sunet slab si intensitate sonora redusa
- calitate foarte slaba a sunetului in echipamentele bluetooth cuplate la el;
- modelul testat prezenta anumite zgomote mecanice venite de la SSD.

Daca Asus UX305 ti-a atras atentia atunci merita sa arunci un ochi si la alte modele care ii concureaza cum ar fi MacBook Air de 13 inch (Apple) sau Toshiba KiraBook-109.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri