Este mai usor sa credem ca persoanele cu un IQ mare au mai mult succes, dar asta nu inseamna ca este si adevarat.

Nu este de ajuns sa fii inteligent; este esentiala si atitudinea cu care infrunti viata. Dupa cum spune Jeff Keller intr-una din cartile sale, atitudinea reprezinta o “fereastra catre lume” iar pentru a putea adopta o perspectiva cat mai clara fata de tot ceea ce te inconjoara trebuie sa iti schimbi modul de gandire care iti dauneaza. Desigur, acesta nu este un lucru deloc usor dupa cum ti-ai dat si tu seama.

De ce este atat de importanta atitudinea

O lume complet noua ti se poate infatisa dupa ce ai scapat de frustrari si temeri, de toate gandurile nocive care te fac sa iei decizii gresite. Esecul nu este generat intotdeauna de circumstante, ci de o atitudine negativa.

Brian Tracy sustine in cartea sa “Schimband gandirea, iti schimbi viata”, ca actiunile pe care le declanseaza gandurile tale se afla sub controlul tau. Posibilitatea ca tu sa ai parte de rezultate mai bune depinde de modul in care alegi sa iti creezi anumite reprezentari ale lumii. Pana la urma “aspectele exterioare ale vietii tale sunt prin natura lor neutre” si nu conteaza decat “intelesul pe care li-l acorzi” intrucat acesta iti determina reactiile fata de anumite situatii.

Puterea convingerilor care iti influenteaza atitudinea functioneaza dupa principiul “nu crezi ceea ce vezi; mai degraba vezi ceea ce crezi deja”. Convingerile daunatoare nu fac decat sa devina piedici in atingerea potentialului tau adevarat, ducand astfel la “autolimitare”. Multe dintre aceste convingeri nu sunt adevarate, ele rezultand in urma acceptarii informatiilor fara a analiza in mod obiectiv si realist situatiile prin care treci.

Atitudine vs. inteligenta

Studiile psihologice arata ca succesul depinde de atitudine si nu neaparat de inteligenta. Oricat de inteligente ar fi, persoanele cu o mentalitate fixa care doar incearca prin actiunile lor sa isi confirme propria inteligenta, nu isi vor atinge intotdeauna obiectivele; ele se vor confrunta constant cu teama ca vor da gres si ca imaginea lor va fi afectata. Cu alte cuvinte, dorinta lor de a arata cat de inteligente sunt le impiedica sa riste si sa se dezvolte.

In schimb, daca adopti o atitudine flexibila concentrandu-te mai mult pe performanta vei fi stimulat sa depui un efort mai mare in ceea ce priveste o anumita activitate si asta te va ajuta sa faci fata obstacolelor. Pana la urma, succesul in viata tine mai mult de modul in care faci fata esecului, deci de atitudinea potrivita.

BusinessInsider.com iti propune cateva strategii care sa te ajute sa adopti o atitudine optimista:

Invinge-ti sentimentul de slabiciune. In momentele in care te simti neajutorat trebuie sa iei o decizie importanta: fie te lasi coplesit de acest sentiment, fie iti faci curaj si infrunti situatia cu gandul ca fiecare esec te apropie si mai mult de telul tau, cu conditia sa gasesti puterea de a invata din orice experienta.

Pastreaza-ti entuziasmul. Cand esti insufletit de entuziasm, imposibilul nu mai pare atat de greu de realizat conform teoriilor scriitorului Norman Vincent Peale; aceasta este sursa de optimism de care ai nevoie pentru a te lupta cu greutatile intampinate pe parcursul vietii.

Actioneaza. Este destul de infricosator sa faci acest pas, in special daca esti imobilizat de teama de esec. Dar cum vrei sa evoluezi atat pe plan personal cat si pe plan profesional daca nu faci ceva ca sa treci peste acest obstacol?

Nu renunta. Ideal ar fi ca dezamagirile sa ne motiveze sa nu ne dam batuti dar adevarul este ca de cele mai multe ori se intampla exact opusul. Cata vreme crezi in telul tau, invata sa nu iti mai impui singur limite si sa continui sa lupti pentru a obtine ceea ce stii cu siguranta ca meriti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri