Ce inseamna cu adevarat antreprenoriatul si cum poate fi dezvoltata din copilarie aceasta abilitate?

Un antreprenor este un artist, un creator, o persoana cu viziune care traieste o forma de neliniste interioara ce il transforma intr-un luptator pentru o anumita cauza.

Antreprenoriatul inseamna o stare de a fi, un mod de a trai, inseamna abilitatea de a vedea nevoi si oportunitati in orice moment al vietii si de a fi capabil sa risti pentru lucrurile in care crezi, iar aceste aptitudini sunt de cele mai multe ori dezvoltate in copilarie. Daca vrei sa fii un antreprenor de succes, nu este indeajuns sa-ti doresti acest lucru, trebuie sa fii capabil sa descoperi o problema si unealta care o poate rezolva.

Ca parinte este absolut normal sa-ti doresti tot ce este mai bun pentru copiii tai, iar din momentul in care acestia apar in viata ta, aspiratiile si succesul tau ajung cumva pe plan secundar si te gandesti mai mult la viata minunata pe care ti-o doresti pentru ei. Cum poti sa fii insa alaturi de ei, sa-i ajuti sa se dezvolte in directia antreprenoriatului si sa devina oameni de succes?

Tatal lui Mark Zuckerberg, Dr. Edward Zuckerberg a vorbit in cadrul unui interviu, despre felul in care alegerile pe care el si sotia sa le-au facut, care au condus la posibilitatea ca fiul lor sa devina fondatorul Facebook si, mai mult de atat, unul dintre cei mai populari oameni din lume si un miliardar. Iata care sunt cele mai importante idei:

1. Ofera-i copilului tau un model de urmat

Tatal lui Mark Zuckerberg este dentist. Acesta isi practica meseria din propriul cabinet aflat in casa familiei Zuckerberg, de cand era Mark copil si pana in ziua de astazi. Sotia acestuia (un psihiatru de renume) a lucrat ca office manager in biroul lui. Prin urmare, tanarul Mark a crescut avand doua exemple de oameni dispusi sa isi asume responsabilitatea pentru traiul lor si care au pornit o afacere in propria casa.

Conform Salon.com, Dr. Zuckerberg a declarat ca toti copiii acestuia au crescut luand parte la ce inseamna afacerea familiei si au invatat de mici sa foloseasca tehnologia. Totodata el spune ca exista anumite avantaje in ceea ce priveste aceasta expunere, intrucat a dezvoltat, cu siguranta, interesul lui Mark pentru tehnologie

2. Descopera si incurajeaza interesele copiilor tai

“In loc sa te impui total in fata copiilor sau sa incerci sa le conduci viata intr-o anumita directie…recunoaste-le punctele forte si abilitatile si sprijina-i pentru a se dezvolta in directia lucrurilor de care sunt pasionati.” spune dr. Zuckerberg.

A venit momentul sa li se ofere copiilor si generatiilor care urmeaza, mai multe sanse de viitor. Sansa de a face alegeri, de a se dezvolta, de a descoperi mai multe domenii si de a ajunge cu adevarat sa aiba un viitor.

3. Asigura-le copiilor tai o siguranta

Exista povesti mai mult sau mai putin cunoscute, cu oameni care au reusit sa aiba succes neavand un ajutor sau un sprijin. Cu toate acestea, exista o sansa mult mai mare pentru copilul tau sa creasca fiind dispus sa-si asume riscuri si sa se dezvolte in directia antreprenoriatului daca are o siguranta din partea ta ca parinte.

Dr. Edward Zuckerberg a muncit pentru stabilitatea si viitorul copiilor sai cu mult inainte de a o cunoaste pe sotia sa si a avea copii, prin meseria pe care si-a ales-o si afacerea pe care a dezvoltat-o.

copii de succes

Foto: Ollyy, Shutterstock

4. Stabileste limite si ai grija sa fie respectate

Este extrem de important sa iti inveti copilul de mic sa respecte anumite reguli si sa stie ce inseamna disciplina. Dr. Zuckerberg spune ca nu crede in disciplina de ordin fizic, dar ca unele limite sunt necesare pentru a face copilul sa inteleaga ca un anume fel de comportament nu va fi tolerat.

Poti sa fii prietenul copilului tau, sa discuti cu el, sa aveti o legatura pozitiva si echilibrata, iar acesta sa creasca intr-un mod progresiv, dar sa nu uiti ca un copil, tot un copil ramane si trebuie sa stie ce rol ai tu in viata lui.

5. Pastreaza un echilibru intre munca si viata personala

Pentru a te asigura ca-i oferi copilului tau tot ce are nevoie, iar el creste intr-un mediu pozitiv si plin de caldura, este necesar sa fii cu adevarat alaturi de el. Sa gasesti calea de mijloc intre o cariera de succes si viata alaturi de el.

Edward Zuckerberg a declarat ca sotia sa este o femeie extraordinara, intrucat a reusit sa lucreze si sa fie si acasa alaturi de familie. Dar, este constient, ca au avut parte de o situatie diferita deoarece biroul se afla tot in casa lor. El recomanda, in limita in care este posibil acest lucru, sa lucrezi si sa fii cat mai aproape de copiii tai, in acelasi timp.

6. Joaca-te cu ei

O alta modalitate prin care copii sunt invatati sa fie increzatori si sa aiba incredere in fortele proprii este chiar prin joaca. Acestia pot deveni dornici sa invete lucruri noi si sa accepte provocari, dezvoltandu-se in felul acesta pentru un viitor in care sa fie stapani pe viata lor.

Tatal lui Mark sustine ca extremele de orice forma in cresterea copilului nu sunt tocmai bune. Copiii trebuie sa fie lasati sa se joace, sa faca lucruri specifice varstei si sa creasca armonios.

7. Nu imbatrani inainte de vreme

Indiferent de varsta pe care o ai, traieste pentru copii tai si pastreaza-ti spiritul tanar. Fii alaturi de ei atunci cand au nevoie si arata-le ca esti mandru de realizarile pe care le au.

Foto main: Frederic Legrand, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri