Mugur Mihaescu, proprietarul localului St. Patrick Irish Pub & Restaurant din Centrul Vechi, ia apararea fumatorilor si spune ca interzicerea fumatului nu este solutia. Mai mult, antreprenorul subliniaza ca pentru el nu exista "incepand de joi", ziua in care fumatul ar trebui sa devina amintire in orice loc cu tavan si cel putin doi pereti.

Wall-Street: In cateva ore va intra in vigoare legea antifumat. Cum ati pregatit localul?

Mugur Mihaescu: Mai intai sa dea normele de aplicare si apoi se va aplica legea. Avem localul pentru nefumatori si fumatori, la mine era pentru toata lumea. Nu am facut nicio modificare, era pregatit spatiul pentru exact toata lumea, si pentru unii, si pentru ceilalti.

WS: In spatiul pentru fumatori veti pune afise cu "Fumatul este interzis!"?

Mugur Mihaescu: Nu stim inca. Sa dea ei normele si sa vedem daca se aplica vreun amendament la lege.

WS: Pe angajatii dvs. i-ati sfatuit sa le reaminteasca clientilor, din 17 martie, ca este interzis fumatul in spatii publice inchise?

Mugur Mihaescu: Sa ma scuzati, dar legea ar trebui sa tina cont ca angajatul meu este ospatar, nu este politist. Sa-mi dea ei bani ca sa-l trainuiesc pe angajat.

WS: Veti mai vinde tigari in local?

Mugur Mihaescu: Bineinteles! Ce are de a face una cu alta?! Sunt un mare fan al Vienei, cu cel mai mare standard de viata din lume, cu cea mai buna calitate a vietii din lume. Duceti-va in Viena, se fumeaza. Au locuri speciale pentru fumatori, este loc pentru toata lumea. In Viena lumea merge si mananca in oras de la 1800. Nu se deranjeaza unii pe ceilalti. Fiecare are libertatea lui. Nici eu nu vreau sa deranjez nefumatorul, nici fumatorul nu vrea sa fie aruncat in strada cand ploua.

WS: Ati avut experienta in Europa de a vi se spune ca "aici nu se fumeaza"?

Mugur Mihaescu: Te rog frumos du-te in Germania, unde cica nu se fumeaza nicaieri. Alaltaieri am fost in Bremen, unde in toate bodegile de cartier, toate, toate, se fumeaza de este un fum de il tai cu tigara, dar autoritatile inchid ochii.

WS: Asa se intampla si in Grecia.

Mugur Mihaescu: Si in Grecia la fel. Trebuie lasat, domne, loc pentru toata lumea!

WS: Inteleg ce spuneti, dar in acelasi timp exista tari care au interzis definitiv fumatul in localuri.

La noi, lumea care iese in oras sa manance inseamna 0,2%, restul daca ar putea sa vina cu pachetelul de acasa.

Mugur Mihaescu: Inca o data spun, in tarile care sunt foarte dezvoltate din punct de vedere economic si in care lumea este invatata, pentru care are bani, sa manance in oras pentru ca nu are timp sa manance acasa, (n.r. interzicerea fumatului) nu influenteaza atat de mult industria ca la noi. La noi, lumea care iese in oras sa manance inseamna 0,2%, restul daca ar putea sa vina cu pachetelul de acasa si sa bea o bere in oras ar fi cei mai fericiti. Cei care fumeaza la o bere sau la o cafea in oras ies sa socializeze, sa se simta bine. Interzicerea fumatului nu este solutia. Solutia va veni de la sine prin educatie, prin educatia copiilor, prin marirea puterii de cumparare, prin obisnuinta lumii de a iesi in oras.

WS: Daca un client va dori sa aprinda o tigara in local incepand de joi, dvs…?

Mugur Mihaescu: Incepand de joi… pana cand nu se dau normele de aplicare, pentru mine nu exista "incepand de joi". Cand vad normele publicate, atunci intra in vigoare o lege. O lege fara norme nu exista.

WS: La nivelul business-ului, vedeti vreo modificare, scadere?

Mugur Mihaescu: Nu stiu. Eu nu vorbesc aici despre business, pentru ca oricum pe statul roman nu-l intereseaza absolut nimic, ce se intampla cu business-ul. Cum s-a intampla si cu Colectiv... acelasi lucru a ingropat o intreaga industrie, s-a dus in cap cu vreo 30 de procente.

Eu m-am intors recent din New Orleans, unde pe Canal Street (Cartierul Francez) a ars un hotel din temelii. Nu au inchis Cartierul Francez, nu si-a dat Obama demisia si nici guvernatorul. In Cartierul Francez te duci si vezi casele acelea de la 1700 cum sunt de derapanate, dar nu inchid Cartierul Francez. Oamenii au cap, oamenii aia guverneaza cu cap.

WS: Terasa din fata localului St. Patrick Irish Pub cand o veti deschide?

Mugur Mihaescu: Cand vom primi aprobare de la primarie. Noi am depus, cand se misca primaria, atunci o deschidem.

Facem petrecere de ingropat fumatul.

WS: De St. Patrick, sarbatorit pe 17 martie, faceti petrecere?

Mugur Mihaescu: Da, de St Patrick (joi, 17 martie), facem petrecere de ingropat fumatul, vine St. Patrick sa blagosloveasca inca o data inca o impartire a tarii, inca o discriminare. Nu eram destul de dezbinati! Maine poimaine ne dezbinam de cum suntem imbracati. Si eu vreau sa interzic masinile cu combustil intern. Vreau sa dau in judecata toti nefumatorii care au aceste masini, pentru ca imi polueaza mie plamanii. Oamenii sunt dusi cu capul, crede-ma!

De joi, 17 martie, fumatul este interzis in tot ce inseamna spatiu cu tavan, plafon sau acoperis si cel putin doi pereti, adica localuri ca baruri, cluburi, cafenele, pub-uri, restaurante, care sunt considerate spatii publice inchise. Cine isi aprinde o tigara din obisnuita la o cafea intr-un astfel de spatiu public inchis risca o amenda intre 100 si 500 lei. Proprietarii localurilor vor fi de asemenea amendati la prima abatere si chiar pot fi obligati sa inchida localul pentru o anumita perioada sau definitiv.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri