Serialul Game of Thrones a capatat proportiile unui fenomen de mase si este, probabil, serialul cu cei mai activi fani din lume.

Produs si difuzat de HBO, filmul a reusit sa doboare recorduri de audienta si a adunat deja zeci de premii, de la Emmy la Golden Globe. Combinatia de medieval fantasy, personaje puternice, dinamism epic si fabuloase rasturnari de situatie au nascut un adevar cult pentru Game of Thrones, un cult intretinut de pasiunea a milioane de fani entuziasti din intreaga lume.

Bazat pe seria de carti A Song of Ice and Fire a scriitorului american George R.R. Martin, serialul a intrigat publicul inca de la primul episod, printr-o secventa de sex incestuos urmata de aparenta asasinare a unui copil. A fost doar declaratia de intentie a unui serial care avea sa rescrie regulile serialelor de televiziune. Fie ca ne dam seama sau nu, Game of Thrones a produs schimbari majore in domeniul serialelor de televiziune.

1. Autorul, tras la raspundere de fani

Serialul Game of Thrones a creat o relatie complexa intre fani si autorul cartilor din seria A Song of Ice and Fire, unica in televiziune, in cinematografie si chiar in literatura. Exista o comunicare directa intre George R.R. Martin si fanii serialului, pe internet sau prin evenimente publice, iar de multe ori relatia devine tensionata. Fanii il privesc pe scriitorul american ca pe un adevarat demiurg, creatorul unei lumi care i-a cucerit, insa nu ezita sa ridice obiectii.

In primul rand, sunt nemultumiti de ritmul lent in care Martin scrie povestea. Pauza de sase ani intre volulmul 4 (A Feast for Crows - 2005) si volumul 5 (A Dance with Dragons - 2011) i-a revoltat pe multi dintre fani, care au ajuns sa il acuze pe autor de lene si lipsa de respect.

Nemultumirile nu se opresc insa aici. Ori de cate ori serialul ia o intorsatura dramatica sau un personaj pozitiv este ucis (ceea ce se intampla destul de des), George R.R. Martin este “judecat” de catre unii fani, uneori cu derapaje grave de limbaj. Este numit “ucigas”, acuzat de dispret fata de fani si chiar de sadism. In gluma, dar si in serios.

2. Intoarcerea telespectatorului la carti

Mereu pusi in asteptare de ritmul lent al productiei serialului, fanii s-au orientat catre cartile care stau la baza filmului pentru a afla ce se intampla in continuare cu personajele din Westeros. Evident ca exista deja o masa solida de cititori ai cartilor lui George R.R. Martin si inainte, insa aparitia serialului HBO a sporit enorm interesul pentru universul serialului. Desi diferentele intre carti si film sunt semnificative, firul narativ este in mare parte acelasi, iar lectura este de obicei mai ofertanta.

3. Cele mai detestate personaje din istoria televiziunii

Putine filme reusesc sa contureze atat de bine personajele negative incat mase mari de oameni sa le doreasca sincer moartea. Telespectatorii seriei Game of Thrones asteapta cu nerabdare sfarsitul violent al unor personaje, il anticipeaza, il cer. In mod simbolic, setea de razbunare este atat de puternic insuflata publicului, incat este asimilata personal de catre telespectator. Episodul in care regele Geoffrey moare otravit a fost savurat de fani si asimilat ca o victorie a binelui, dezlantuind un val de bucurie pe retelele de socializare. Multe evenimente istorice reale, dintre cele care ajung in buletinele de stiri, nu au un impact atat de puternic asupra oamenilor.

Si nu este singurul personaj de acest fel. Un studiu recent il indica pe Ramsey Bolton drept cel mai detestat personaj din istoria televiziunii, devansandu-l pe Hannibal Lecter, de exemplu.

4. Desi personajele principale mor, totusi serialul prospera

Game of Thrones este un exemplu de curaj narativ inca neegalat in televiziune si in industria divertismentului. Serialul isi ucide frecvent personajele principale, lucru de neconceput pana acum pentru majoritatea productiilor TV. Desi riscul unei astfel de optiuni epice pare echivalent cu sinuciderea serialului, iata ca Game of Thrones isi gaseste aici o adevarata reteta a succesului. Personajele principale sunt eliminate in mod consecvent, atat in carte cat si in film, de fiecare data intr-un mod surprinzator, spectaculos si si cat se poate de elaborat. Apoi George R.R. Martin are grija sa introduca mereu personaje noi, astfel incat povestea sa nu duca lipsa de eroi.

5. “Cine este mama lui Jon Snow?”, noul “Cine l-a impuscat pe J.R.?”

Fanii serialului au parte de mult suspans, lucru care intotdeauna este benefic in industria divertismentului. Dintre toate misterele pe care povestea din Westeros le ascunde, cel cu privire la originile lui Jon Snow a fost subiectul unor nesfarsite speculatii pentru fanii seriei. Personaj carismatic, curajos si drept, Jon Snow este subiectul mai multor teorii ce incearca sa rezolve arcul narativ al povestii. Una dintre cele mai populare ipoteze care circula pe internet sustine ca Jon Snow nu este (POSSIBLE SPOILER ALERT!) fiul lui Ned Stark, ci al surorii sale, Lyanna Stark, iar tatal sau este Rhaegar Targaryen.

Primele cinci sezoane ale serialului nu au lamurit misterul cu privire la originile lui John Snow, ceea ce face ca speculatiile pe subiect sa fie si mai abundente. Faptul identitatea lui Jon Snow este un punct cheie al actiunii este confirmat si de un episod real care a avut loc in 2006 si fara de care serialul Game of Thrones nu ar fi existat. Creatorii serialului, David Benioff si D. B. Weiss, s-au intalnit cu George R.R. Martin pentru a-l convinge sa ecranizeze cartea A Game of Thrones. La capatul unei discutii de patru ore, George R.R. Martin si-a dat acordul, dar numai dupa ce cei doi au raspuns corect la intrebarea “Cine este mama lui Jon Snow?”

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri