Iti spun din start, o vacanta pe croaziera o vei intelege si vei trai doar cand esti tu acolo, pe un oras plutitor. O vacanta in croaziera este accesul tau intr-o noua lume, zilnic diferita, care fizic nu exista pe harta, dar pe care tu o poti descoperi cu cateva sute de euro. Indraznesti sa cunosti luxul pe putini bani pe cea mai mare nava de croaziera din Europa?

Am plecat in croaziera pe nava MSC Fantasia, la invitatia agentiei de turism Aerotravel, cu gandul ca pe o sa gasesc pe vas numai persoane in varsta, evident cu multi bani, care nu au ce sa mai faca acasa si, prin urmare, o sa traiesc intr-o liniste si o plictiseala apasatoare timp de patru zile, din Genova pana in Barcelona. Asta este, am zis, macar o sa vad Cannes si Palma de Mallorca. Insa cand am urcat efectiv pe vas, starea anosta de mai devreme a devenit o stare greu de descris, ca probabil atunci cand castigi la loto: stii ca este real, dar nu iti vine sa crezi.

Calatoria mea pe apele Meditaranei incepe in orasul italian Genova, unde, dupa ce am trecut de toate zonele de securitate, am intrat fizic vorbind intr-o noua lume, o noua planeta. Chiar as putea spune ca exista lumea de pe Pamant si lumea din croaziere. In fata mea se derula cea mai agitata si vesela atmosfera de pana atunci, ca o petrecere continua, desi era ora pranzului si nu dansa nimeni in jurul meu. Sute de oamenii veseli, turisti si angajatii pe care ii recunosti dupa uniforma si ecusoane, adolescenti, tineri, adulti si varstnici cu spirit tanar treceau rapid pe langa mine, in toate directiile, in sus, in jos, la stanga, la dreapta si vorbeau limbi cunoscute sau limbi pe care nu le voi invata niciodata. Nu mai intelegeam nimic! Totul era la fel si diferit, simplu si luxos in acelasi timp.

MSC Fantasia, un oras plutitor in care luxul este trait cu bani putini

Eram, asadar, pe MSC Fantasia, cea mai mare nava din Europa pana la momentul actual, cu peste 4.000 de pasageri la board, 18 etaje numerotate (lipseste etajul 17, numar fata de care italienii sunt superstitiosi) si orice altceva ce exista in orice oras din lumea asta. Restaurante, baruri, cazinouri, sali de fitness si piscine sunt de asteptat sa existe pe orice nava de croaziera, insa ce credeam eu, personal, ca nu o sa vad pe MSC Fantasia sunt un stadion de fotbal, o zona cu iahturi (o zona exclusivista, pentru cei cu multi bani), simulator de Formula 1, un teatru imens (parca eram la TNB), parcuri acvatice, coafor, o piata cu o cafenea care iti da senzatia ca esti in aer liber in oras, multe magazine cu preturi mici din ce am vazut pe fuga si scari cu pietre Swarovski. Un adevarat oras pe apa! Mai lipseste ceva? Probabil rutina si nervii din trafic dintr-un oras pe pamant.

De la etajul 5 (receptie) pana la etajul 18 (varful navei), totul este luxos stralucitor, in special in lobby. Insa ceea ce am remarcat in mod special este senzatia pe care ti-o ofera locul in sine: normalitate. Da, desi nava MSC Fantasia este o expresie a luxului si stilului de viata italian, peisajul luxos (pietre Swarovski si lumini stralucitoare) parca este natural, este normal si deja ceva obisnuit pentru orice turist.

Desi te afli in mijlocul luxului si extravagantei, te simti in largul tau, indiferent de cati bani ai in buzunar si ce sume limitate ti-ai bugetat pentru o astfel de vacanta. Senzatia aceasta de lejeritate si de a putea fi tu insuti (nu conteaza ce este in jur) este data si de faptul ca aici intalnesti turisti simpli, oameni pe care ii vezi asa cum sunt de zi cu zi pe strada, doar ca aici sunt in vacanta, fara aroganta si care poate ca nu au multi bani, dar au ales sa traieasca o experienta pe care o gasesc doar aici, intr-o croaziera in Mediterana. De fapt, o croaziera costa mai putin decat ai fi crezut. Probabil cu ce cheltuiesti in doua-trei weekenduri in Mamaia poti plati cei 420 de euro + 120 euro taxe portuare pentru 7 nopti (mese incluse si bauturi nealcoolice) la bordul unui gigant pe valuri in Marea Mediterana. Ce-i drept, pretul este pentru o cabina interioare, dar ce mai conteaza, experienta adevarata o traiesti in excursie pe vas si in excursie in orasele port.

Excursie pe vas?! Da, o nava de croaziera, cel putin MSC Fantasia, este atat de mare incat ai nevoie de cateva saptamani pentru a o descoperi si a o cunoaste. In plus, la bordul navei sunt atat de multe servicii si activitati pe care, imi pare rau sa te anunt, nu o sa ai timp sa le testezi pe toate intr-un sejur. Unele sunt gratuite, cum ar fi piscinele interioare si exterioare si parcurile acvatice, iar unele contracost, ca parola Internet (4 euro/zi), sali de fitness (10 euro), simulator Formula 1 (8 euro) sau masaje la spa (20-40 euro).

Preturile sunt relativ decente si la baruri si restaurante, cam ca in Centrul Vechi din Bucuresti: o cafea la espressor (nu filtru) costa 2 euro, o bere tot pe acolo, o sticla cu apa putin peste 1 euro, un steak la restaurant a-la-carte, in jur de 20 euro. O oferta pe care o poti alege este de 26 euro/persoana/zi pentru un pachet de bauturi (apa, sucuri, alcool, cocktailuri, vin, bere) cu consum nelimitat si de la orice bar de pe vas. Mesele incluse in pretul vacantei le puteti lua in zona de bufet de pe vas (etajul 14), unde este o varietate larga de preparate, in special italienesti si in special de desert. De asemenea, poti opta pentru pranz si/sau cina la restaurante a-la-carte.

Am uitat ceva? Da, ai suficient timp pentru a vizita orasele port in care ajunge vaporul, de obicei dimineata sau la pranz. Intotdeauna vei avea la tine o cartela cu care vei iesi si intra pe vas si pe care nu o vei pierde, iar personalul navei va sti in timp real daca esti sau nu imbarcat si vasul nu va pleca fara tine. Totusi, este civilizat sa nu intarzii.

Si inca ceva: fiecare zi este diferita si abia o sa astepti sa te trezesti devreme dimineata pentru noi trairi pentru ca o vacanta in croaziera este o experienta atat de personalizata pentru fiecare din cei 4.000 de pasageri incat trebuie sa fii acolo ca sa te bucuri de viitoarele tale amintiri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri