Un salariu nominal mai mare in Germania sau Marea Britanie decat in Romania nu inseamna intotdeauna un standard de viata mai ridicat. Ceea ce conteaza, pana la urma, este capacitatea de a ne permite lucruri utile care ne imbogatesc viata si o fac mai facila: o casa confortabila, nu o camera unde locuiesti alaturi de alte opt persoane, transport in conditii de siguranta, educatie de calitate si accesibila, o vacanta satisfacatoare si multe altele.

Which Countries in Europe Offer the Best Standard of Living?

Economistii numesc acest lucru drept "putere de cumparare" a salariilor sau "valoarea reala" a acestora. De-a lungul Europei, exista diferente dramatice intre tari in ceea ce priveste costul de nivelului de trai. Asta inseamna ca acelasi cos de consum poate avea o valoare reala cu mult mai mare in unele tari decat altele. Ca urmare, desi salariile nominale difera in Europa, un pachet salarial mai mare nu vine intotdeauna cu un standard de viata mai bun.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Glassdoor, intitulat "Ce tari din Europa ofera cel mai bun nivel de trai?," unele orase europene cu salarii nominale mai mici ofera, totusi, un nivel de trai ridicat. Studiul Glassdoor ia in calcul venitul disponibil versus "de cati bani ai nevoie pentru a cumpara un cos de bunuri si servicii standard in diferite tari, inclusiv produse alimentare, de restaurante, transport, utilitati si chirie".

Sursa informatii: Glassdoor si Business Insider

Dmitri Mehh / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri