Economistii numesc acest lucru drept "putere de cumparare" a salariilor sau "valoarea reala" a acestora. De-a lungul Europei, exista diferente dramatice intre tari in ceea ce priveste costul de nivelului de trai. Asta inseamna ca acelasi cos de consum poate avea o valoare reala cu mult mai mare in unele tari decat altele. Ca urmare, desi salariile nominale difera in Europa, un pachet salarial mai mare nu vine intotdeauna cu un standard de viata mai bun.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Glassdoor, intitulat "Ce tari din Europa ofera cel mai bun nivel de trai?," unele orase europene cu salarii nominale mai mici ofera, totusi, un nivel de trai ridicat. Studiul Glassdoor ia in calcul venitul disponibil versus "de cati bani ai nevoie pentru a cumpara un cos de bunuri si servicii standard in diferite tari, inclusiv produse alimentare, de restaurante, transport, utilitati si chirie".

Sursa informatii: Glassdoor si Business Insider

Dmitri Mehh / Shutterstock.com

Marsilia - Franta

Marsilia - Franta

Marsilia, orasul de pe coasta Mediteranei este cel mai ieftin, ca nivel de trai, din Franta. Dar tara din Hexagon se situeaza, in general, la un nivel destul de scazut in ceea ce priveste standardul de viata, potrivit Glassdoor, din cauza costului mediu ridicat, in principal, pentru locuinte si chirii.

Olgysha / Shutterstock.com

Graz - Austria

Graz - Austria

Graz, al doilea oras ca marime din Austria, este cunoscut drept un centru universitar. Aici, costul mediu al chiriilor, produselor alimentare, precum si al utilitatilor este printre cele mai mici din tara.

pavel dudek / Shutterstock.com

Barcelona - Spania

Barcelona - Spania

Barcelona, a saptea cea mai populata zona urbana din Uniunea Europeana, atrage profesionisti si turisti din intreaga lume, dar costurile de trai din orasul spaniol sunt inca reduse in comparatie cu salariile.

dimbar76 / Shutterstock.com

Lisabona - Portugalia

Lisabona - Portugalia

Pentru Lisabona, studiul Glassdoor arata ca salariul mediu nominal este de numai 15.500 euro pe an, dar cu un standard de viata bun in Portugalia. Costurile produselor si serviciilor locale nu epuizeaza prea mult banii din buzunarele locuitorilor.

Nickolay Khoroshkov / Shutterstock.com

Atena - Grecia

Atena - Grecia

Desi Atena a fost zguduita de somaj in masa si criza refugiatilor, daca ai un loc de munca, capitala elena ofera un standard de viata destul de ridicat.

Edwin Verin / Shutterstock.com

Tallinn - Estonia

Tallinn - Estonia

Costul vietii in Tallinn, capitala Estoniei, sunt incredibil de mici si, avand in vedere ca reprezinta centrul politic si financiar al tarii baltice, salariile sunt in crestere.

Grisha Bruev / Shutterstock.com

Salonic - Grecia

Salonic - Grecia

Al doilea oras ca marime din Grecia, Salonic reprezinta un centru major de transport maritim al tarii, oferind o multime de locuri de munca. De asemenea, este un centru turistic - datorita numeroaselor sale muzee si monumente istorice.

Andrei Bortnikau / Shutterstock.com

Porto - Portugalia

Porto - Portugalia

In Porto, al treilea oras din Portugalia dupa Lisabona, se bucura, de asemenea, de un nivel de trai ridicat, desi salariile nu le depasesc pe cele din Capitala.

joyfull / Shutterstock.com

Tartu - Estonia

Tartu - Estonia

Tartu este al doilea oras ca marime din Estonia si este considerata in tara baltica "capitala intelectuala", datorita faptului ca aici se gasesc atat cea mai veche, cat si cea mai renumita universitate estonilor, Universitatea din Tartu.

Dmitri Mehh / Shutterstock.com