Circuitul bucurestean al evenimentului Noaptea Muzeelor cuprinde 27 de spatii ce apartin unor institutii muzeale, care vor putea fi vizitate gratuit, sambata, in intervalul orar 10.00 - 04.00.

Primele spatii cultural care se vor deschide cu aceasta ocazie sunt Casa Memoriala Tudor Arghezi - Martisor si Muzeul National de Arta Contemporana. La 136 de ani de la nasterea scriitorului, Casa Memoriala Tudor Arghezi - Martisor poate fi vizitata intre orele 10.00 si 21.00. Complexul muzeal, flancat de doua livezi cu visini si ciresi, cuprinde conacul, tipografia, garajul, casa paznicilor, magazii si alte acareturi, scrie News.ro.

Muzeul National de Arta Contemporana, deschis intre orele 10.00 si 01.30, propune expozitiile ”Forme in timp - Viitorul Nostalgiei”, ” DADA. RO”, ”Casa cauta un amiral de inchiriat” si ”A doua lege”. Muzeul National Tehnic “Prof. Ing. Dimitrie Leonida” din Bucuresti isi asteapta vizitatorii intre orele 10.30-23.00, intr-o calatorie prin universul lego, dar si al tehnicii.

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia, va putea fi vizitat in intervalul orar 16.00 - 02.00, in acorduri muzicale interpretate live. Cei care vor sa ajunga in nordul Capitalei vor avea la dispozitie un autobuz RATB, cu plecari de la Piata Victoriei, de la orele 19.00, 21.00 si 23.00. Plecarile de la Centrul Cultural vor fi de la 22.00, 24.00 si 02.00.

La Muzeului National al Aviatiei Romane, intre orele 16.00 - 22.00, in spatiile consacrate celor trei pionieri ai aviatiei romane - Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda, vor fi expuse machete ale unor avioane realizate de ei, obiecte si documente care i-au apartinut lui Aurel Vlaicu si replica avionului Vuia nr.1. Vor fi expuse, de asemenea, avioane reactive de tip MiG 17, 19 si 21, L-29, avioane cu motor clasic, dar si reactive, elicoptere, tehnica de radiolocatie, tunuri antiaeriene si rachete sol-aer.

Muzeul National al Pompierilor, in intervalul orar 17.00 - 01.00, invita publicul sa vada colectii de tehnica de stins incendii, alaturi de autospeciale moderne de interventie la foc ce vor fi prezente la Foisorul de Foc.

La Muzeul National de Istorie a Romaniei, intre orele 18.00 - 00.15, vor putea fi vizitate expozitiile ”Tezaurul Istoric”, ”Lapidarium” si ”Copia Columnei lui Traian”. In exteriorul muzeului vor avea loc momente de reconstituire istorica - lupte intre daci si romani, tehnici de lupta istorice europene, din secolele X-XV, si o demonstratie de manuiri de arme, depunere de juramant, prezentarea drapelului si a tinutelor militare, aflate in dotarea Armatei Romane si Armatei Germane in timpul Primului Razboi Mondial.

Expozitiile FIG2, ”Ion Ratiu. Un destin pentru Romania”, Atelier VIII (Dumitru Pasima) si ”Imaginea-martor” sunt amenajate la Muzeul National al Taranului Roman si pot fi vizitate intre orele 18.00 - 02.00, alaturi de expozitia permanenta.

Muzeul National de Istorie Naturala ”Grigore Antipa”, care va putea fi vizitat in intervalul orar 18.00 - 01.00, lanseaza, de Noaptea Muzeelor, ”Diodrama - un peisaj care n-are trebui sa existe in realitate”, ce are rolul de a trage un semnal de alarma asupra taierilor ilegale de paduri. Muzeul ”George Severeanu” poate fi vizitat intre orele 18.00 - 01.30, unde va fi deschisa expozitia ”Muzeul National de Antichitati. O excursiune arheologica”.

La Muzeul ”Theodor Aman”, care va fi deschis in intervalul orar 18.00 - 01.30, vor avea loc un recital chitara solo cu Tudor Anghelescu, de la ora 19.00, si cate trei reprezentatii ale spectacolelor Teatrului Masca ”Regina Maria” si ”Ingerul din rama”.

Muzeul National ”George Enescu”, ce va putea fi vizitat intre orele 18.00 si 01.00, a pregatiti un program intitulat ”NaM Enescu – Dadamix”, care face trimitere la aniversarea Centenarului Dada si propune o serie de concerte de muzica clasica, corala, fusion, improvizatii instrumentale si un performance.

La Muzeul National Cotroceni, de la ora 19.00 pana la miezul noptii, va fi deschisa expozitia “Eleganta si traditie in moda feminina. De la Belle Epoque la interbelic”, dar va avea loc si o parada a unor vehicule de epoca.

Un nou sector al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" - Satul Nou - va putea fi vizitat sambata, intre orele 19.00 - 22.00. De la ora 20.00, vizitatorii vor putea asista la un recital de muzica populara semnat de Tudor Ungureanu si Taraful Stefan Voda Capriana, din Republica Moldova.

Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu ofera acces gratuit vizitatorilor de la ora 18.00 pana la miezul noptii. Intre evenimentele care vor avea loc se numara un ”re-enactment” in curte cu ”Redescopera Istoria”, intre orele 17.00 si 02.00, trei spectacole ale Teatrului Masca - ”Chirita”, ”Ingerul cazut” si ”Tango”, cu cate trei reprezentatii, intre orele 21.00 si 23.40, dar si spectacolul multimedia ”Timpul”, intre orele 01.00 si 02.00.

La Muzeul Memorial ”C.I. si C.C. Nottara”, cu acces intre 18.00 - 01.30, va avea loc concertul ”Belles Chansons des Boulevards”, cu pianistul Alexandru Burca si soprana Diana Tudor, de la ora 19.00.

La Muzeul de Arta "Vasile Grigore pictor si colectionar", cu acces gratuit intre orele 18.00 - 02.00, vor putea fi vazute lucrari din creatia pictorului Vasile Grigore. Vizitatorii vor avea la dispozitie un ghidaj audio video - “Portretul dramaturgului Mihail Sorbul”, de Stefan Dimitrescu, pictura din patrimoniul muzeului.

Vizitatorii vor putea vedea, intre orele 18.00 si 00.30, la Muzeul "Ligia si Pompiliu Macovei", expozitia permanent, formata din lucrari de arta plastica, sticla, ceramica, metal, mobilier si textile decorative din diverse perioade si zone culturale, un important fond al lucrarilor de pictura ale Ligiei Macovei, dar si o biblioteca de arta.

La Muzeul ”Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck”, cu program de vizitare intre orele 18.00 - 01.30, este prezentata o colectie ce cuprinde lucrari de sculptura, pictura, desene in tus si carbune, pasteluri, acuarele si guase, plachete si medalii lucrate in bronz, monede antice, icoane.

La Muzeul "Victor Babes", cu acces gratuit in intervalul orar 18.00 - 00.30, pot fi vazute manuscrise stiintifice, fotografii, carti scrise de Babes si obiecte personale, ce contureaza perioada copilariei savantului, formarea sa profesionala si marile sale descoperiri stiintifice.

Muzeul de Arta Veche Apuseana ”Ing. Dumitru Furnica - Minovici” va putea fi vizitat intre orele 18.00 si 02.00. Vizitatorii vor putea vedea arme medievale si moderne, vitralii, tapiserii, mobilier, opere ale unor pictori europeni, precum si un film documentar cu declaratii ale colectionarului.
La Muzeul de Arta Populara "Doctor Nicolae Minovici" vor putea fi vazute, de la ora 18.00 pana dupa miezul noptii, expozitiile ”Fratii Minovici - pionierat medical si univers spiritual” si ”Artisti la muzeu”.

In cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei vor putea fi vizitate, intre orele 19.00 - 04.00, Galeria Nationala si spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal. Vizitatorii vor putea vedea expozitiile ”Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra” si ”Oglinzile Orientului”, care include o serie de opere ale unor artisti precum: Theodor Aman, Carol Pop de Szathmari, Nicolae Tonitza si Victor Brauner.

La Casa Filipescu-Cesianu, intre orele 19.00 si 01.30, expozitia ”Diploma: Selected” prezinta o selectie de proiecte ale absolventilor de facultati creative din Romania, in cadrul evenimentului Romanian Design Week 2016. Actori ai Teatrului Masca vor juca spectacolele ”Menuet”, ”Animatie + Seductie” si ”Zidul”.

La Muzeul National de Geologie, cu acces gratuit intre orele 19.00 - 24.00, vizitatorii vor putea admira expozitia foto-documentara “110 ani de la infiintarea Institutului Geologic al Romaniei”, piese de colectie intrate in Patrimoniul National, o expozitie cu vanzare de bijuterii, pietre pretioase si semipretioase, precum si o expozitie dedicata rocilor utile pentru constructii si siturilor protejate.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi poate fi vizitat gratuit intre orele 19.00 - 02.00. Vizitatorii gasesc aici expozitia ”Bucurestiul Aniversar”, ce prezinta Capitala la inceputul secolului XX, prin harti, ilustratii, desene, picturi redand orasul si cladirile sale reprezentative, dar si costume caracteristice ale meseriasilor, functionarilor si militarilor din acea perioada.

Muzeul Cailor Ferate - CENAFER va prezenta vizitatorilor, intre orele 20.00 - 03.00, exponate din salile muzeului si doua locomotive cu abur in marime reala din curtile interioare ale muzeului. In microcinemateca vor rula filme istorice feroviare.

Lectura Mark Twain, la cimitirul Bellu, primul centru de cercetare a conditiilor de confort, gradina Scolii Centrale deschisa publicului, dar si o petrecere La Firul Ierbii sunt cateva dintre locurile si evenimentele la care pot ajunge bucurestenii, sambata.

La cea de-a 12-a editie a evenimentului Noaptea Muzeelor vor participa, sub numele de ”prieteni”: Muzeul U.A.U.I.M., Biblioteca Centrala Universitara ”Carol I”, Arhivele Nationale ale Romaniei, Romanian Design Week - Expozitia centrala, Cimitirul Bellu, ARCEN - Scoala Centrala, Artmark, Universitatea ”Spiru Haret” Facultatea de Arhitectura, Nod Makerspace, La Firul Ierbii, unde va avea loc o petrecere de incheiere a evenimentului, dar si EddeN 4C.

La eveniment vor participa, de asemenea Casa Experimentelor, Fundatia Calea Victoriei, Unfinished Bucharest Festival of Visual Arts, ArCuB, Future Museum, Galeria Posibila, Metropolis Art Collection, Opera Comica pentru Copii, Oraselul Cunoasterii, Ferma Animalelor si Aeroportul International ”Herni Coanda”.

Noaptea Europeana a Muzeelor 2016 va include circuite muzeale si in Baia Mare, Cluj-Napoca si Timisoara, candidate la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, alaturi de Bucuresti. Proiectul, organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania este finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.

Sursa foto: Daniel Caluian/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri