8. Bulgaria: 73%

8. Bulgaria: 73%

Vecinii bulgarii deschid topul celor mai bune tari pentru plaja in functie de calitatea apei, cu un nivel de 73%. Desi este vorba tot de Marea Neagra, Bulgaria sta cu mult mai bine decat Romania la acest capitol, in conditiile in care calitatea apei pentru imbaiere la noi are un nivel de doar 22%.

Litoralul bulgaresc, recunoscut pentru sistemul all inclusive, este o alegere potrivita pentru familii si pentru turistii care vor un concediu plin de relaxare. Cele mai bine cotate statiuni sunt Nessebar, Nisipurile de Aur, Albena.

Sursa foto: Dundanim/Shutterstock.com

7. Franta: 75%

7. Franta: 75%

Cunoscuta pentru riviera sa de lux, Franta atinge nivelul de doar 75% in ce priveste calitatea apei, ceea ce o plaseaza la o mica distanta de Bulgaria. Chiar si asa, turistii care merg pe Coasta de Azur se bucura de o apa limpede si de un albastru puternic.

Coasta de Azur este o destinatie pentru oamenii cu bani, daca ne gandim la Monte Carlo, Cannes si St. Tropez, insa puteti avea un sejur sau un city break cu un buget modest daca va cazati in Nisa, orasul de aterizare pe Riviera franceza.

Sursa foto: Pixabay

6. Portugalia: 81%

6. Portugalia: 81%

Cu deschidere la Oceanul Atlantic, Portugalia are un nivel al calitatii apei de 81%. Cea mai cunoscuta destinatie de pe litoralul portughez este Algarve, faimoasa pentru plajele sale cu nisip auriu si stanci care ies din apa. Algarve a fost aleasa de doua ori consecutiv cea mai buna destinatie de plaja din Europa. Un sejur in Algarve costa in jur de 500 de euro/persoana (avion si cazare).

Sursa foto: Pawel Kazmierczak/Shutterstock.com

5. Spania: 82%

5. Spania: 82%

La mica distanta de vecina Portugalia, Spania si-a facut loc in topul tarilor cu cea mai buna calitate a apei, cu un nivel de 82%. Spania are deschidere la Marea Mediterana, ceea ce inseamna ca turistii se bucura de apa cristalina si transparenta. De altfel, Spania are destinatii de plaja pentru toate tipurile de turisti: cei care cauta distractie (Ibiza), cei care vor un sejur cu familia (Palma de Mallorca) si turisti seniori (Costa Brava).

Sursa foto: Sergio TB/Shutterstock.com

4. Italia: 90%

4. Italia: 90%

Italia deschide lista tarilor apreciate cu calificativul "excelent" in ce priveste calitatea apei. De altfel, Italia are deschidere la marile Tireniana, Mediterana, Ionica si Adriatica si nu este doar o simpla destinatie de plaja, ci aduce la un loc apa turcoaz, stanci inverzite si vulcani.

Sursa foto: S-F/Shutterstock.com

3. Croatia: 94%

3. Croatia: 94%

Aproape de Romania, Croatia cu peisajele sale paradisiace are un nivel de 94% al calitatii apei. Cea mai recomandata plaja din Croatia este Zlatni Rat din Insula Brac, insa o alegere buna este si Dubrovnik, un oras medieval parte din Patrimoniul UNESCO. In plus, Croatia are nenumarate insule izolate, cu coaste inverzite si plaje aurii.

Sursa foto: Simone Simone/Shutterstock.com

2. Grecia: 97%

2. Grecia: 97%

Grecia este destinatia preferata a romanilor pentru vacanta de vara, iar o noua confirmare obiectiva pentru acest lucru este nivelul ridicat al calitatii apei, 97%. Cine merge in insulele grecesti se bucura de apa turcoaz cristalina si plaje cu stanci inverzite. Printre cele mai bine frumoase insule se numara Zakynthos, Lefkada, Skiathos, Santorini, Rodos.

Sursa foto: VOJTa Herout/Shutterstock.com

1. Cipru si Malta: 100%

1. Cipru si Malta: 100%

Cipru si Malta au cea mai buna apa pentru imbaiere atunci cand vine vorba de plaja. Aproape de Grecia, Cipru are de asemenea plaje cu nisip argintiu si apa turcoaz, iar daca ajungeti in Protaras o sa credeti ca sunteti de fapt in Caraibe.

Malta te asteapta linistita sa te bucuri de apele sale turcoaz. Situata in mijlocul Marii Mediterane, Malta este o destinatie calduroasa tot timpului anului, unde te poti pierde pe stradutele colorate ale capitalei Valletta si in Satul lui Popeye.

Sursa foto: ZinaidaSopina/Shutterstock.com

Sursa foto: Sergio TB/Shutterstock.com