Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei - unde, pana pe 8 iulie, va putea fi vizitata in regim de gratuitate sculptura ”Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi - a caracterizat aceasta decizie ca pe un gest de normalitate si a adaugat ca institutia pe care o conduce a sprijinit si promovat intotdeauna cultura nationala, scrie News.ro.

”Banca Nationala a Romaniei gazduieste, incepand de astazi, sculptura lui Constantin Brancusi in palatul vechi, unde se afla muzeul. Este un gest de normalitate. Expunem un tezaur”, a spus Mugur Isarescu, miercuri, la o conferinta de presa.

Guvernatorul BNR a facut si o paralela intre opera lui Brancusi si cladirea in care functioneaza Banca Nationala si Muzeul.

”Profesorul pe care Brancusi l-a avut la Scoala de Arte Frumoase - Ioan Georgescu - este cel care a realizat cele doua statui expuse pe fatada dinspre strada Lipscani a palatului”, a explicat Mugur Isarescu.

In cei aproximativ 140 de ani de istorie a BNR, a mai spus Isarescu, dela Eugen Carada, fondatorul acesteia, institutia a sprijinit si a promovat cultura nationala.

Dupa data de 8 iulie, ”Cumintenia Pamantului” va putea fi vizitata doar pe baza de programare. Pana atunci, programul de vizitare este: luni - vineri, de la 10.00 la 18.00.

Prezenta la aceeasi conferinta, prilejuita de mutarea operei lui Brancusi de la Muzeul National Cotroceni, Corina Suteu, ministrul Culturii, a salutat initiativa lui Vlad Alexandrescu, fost titular al portofoliului, si pe cea a secretarului de stat Mihai Gkyka, si a mentionat ca, astfel, scultura devine acesibila.

”Doresc ca prin aceasta actiune sa poata fi expusa si vizitata intr-un muzeu, unde imaginatia noastra sa-si poata lua zborul. Consider ca sunt unul dintre cei care va poate indruma, convinge”, a spus actrita Maia Morgenstern, ambasador al subscriptiei nationale, la acelasi eveniment.

Campanie de strangere de fonduri pentru Cumintenia Pamantului

Pana in prezent, prin campania initiata de Guvernul Romaniei a fost stransa suma de 212.000 de euro.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, in perioada imediat urmatoare vor fi posibile donatii si prin SMS, iar un teledon urmeaza sa fie organizat in colaborare cu televiziunea publica.

In luna martie, Guvernul Romaniei a inaintat o oferta de achizitie care a fost acceptata. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscriptie publica nationala.

Este necesara strangerea sumei de 6 milioane de euro pana pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul Romaniei. Sumele pot fi donate in conturile anuntate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro si cuminteniapamantului.ro.

In situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. In aceasta situatie, sumele vor fi restituite abia in 2017, Guvernul avand la dispozitie pentru elaborarea unei hotarari in acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri