Studiul a luat in calcul costurile medii pentru: o camera la hotel pe noapte, o masa pentru doua persoane, o sticla de vin, o halba de bere, o ceasca de cafea, bilete la cinema si pretul pe km la taxi.

8. Edinburgh

8. Edinburgh

Scotia, pe care o asociem cu cimpoiul si cu kilt-ul - fusta plisata purtata de barbati, poate fi usor identificata si cu preturile mari, in conditiile in care capitala Edinburgh este printre cele mai scumpe orase europene. Aici, un turist cheltuieste in medie pe zi 239,63 lire sterline (1.270 lei), ceaa ce intr-un city break de 4 zile inseamna 5.080 lei/persoana, bani cu care poti plati un sejur exotic in Sri Lanka.

Orasul scotian Edinburgh are o istorie bogata si interesanta, care poate fi descoperita la pas pe strazile pietruite. Aici merita vazut Castelul Edinburgh, Muzeul copilariei (intrare libera), Muzeul National al Scotiei, Palat Holyrood, Catedrala Sf. Giles si poti face un tur al fantomelor prin oras.

Bilete de avion: de la 68 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay

7. Reykjiavik

7. Reykjiavik

Islanda este recunoscuta pentru preturi mari, asa ca un turist cheltuieste 251,26 lire sterline de persoana (1.332 lei) pe zi in capitala Reykjiavik. Islanda a fost data de mai multe ori drept exemplu de cea mai linistita tara din lume din mai multe puncte de vedere: siguranta interna, numar de omucideri si implicarea statului in conflicte externe.

Daca te gandesti sa ajungi in Reykjavik, nu te opri doar la acest oras pentru ca Islanda este o destinatie care merita vazuta pe indelete timp de o saptamana. Aici poti face baie in Laguna Albastra, poti sa admiri aurora boreala, sa vezi gheizerele si satele pescaresti. Islanda este una dintre cele mai mici tari din lume, dar fierbe la propriu in 100 de locuri. Aici, focul intalneste gheata si simti ca poti prinde energia cu mana.

Bilete de avion: de la 286 euro dus-intors

Sursa foto: Robert Hoetink/Shutterstock.com

6. Paris

6. Paris

Paris, capitala Frantei, este unul dintre cele mai vizitate orase din lume, cu 14,97 de milioane de vizitatori anual, in ciuda preturilor mari. Astfel, o zi in orasul indragostitilor costa 253,49 lire sterline de persoana (1.344 lei), ceea ce inseamna ca intr-o vacanta scurta de 4 zile suma ajunge la 5.376 lei, bani cu care puteti face un sejur in Havana si Varadero (Cuba).

Pe langa emblemele orasului, ca Turnul Eiffel, Palatul Versailles, Muzeul Luvru si Catedrala Notre-Dame, o experienta aparte in Paris ar fi sa mergi la un spectacol la Moulin Rouge.

Bilete de avion: de la 85 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay

5. Dublin

5. Dublin

Orasul berii si al pub-urilor, Dublin nu se da inapoi de la preturi mici. Asa ca o vacanta in capitala irlandeza costa turistii 261 lire sterline de persoana (1.384 lei). La un calcul simplu, un city break de 4 zile in orasul berii Guinness ar costa 5.536 lei de persoana, adica o suma buna cu care poti achita o vacanta de 12 zile in Thailanda.

In Dublin merita vazut Guinness Storehouse - casa berii Guinness, Old Jameson Distillery, Dublinia - muzeul vikingilor, inchisoarea Kilmainham Gaol, Castelul Dublin.

Bilete de avion: de la 216 euro dus-intors

Sursa foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com

4. Venetia

4. Venetia

Canalele printre case, ambianta istorica si o plimbare cu gondola fac ca Venetia sa fie una dintre destinatiile cele mai dorite si incantatoare, chiar daca este una dintre cele mai scumpe din Europa. O zi in Venetia costa 271 lire sterline de persoana (1.435 lei), ceea ce in seama ca intr-un city break de 4 zile un turist cheltuieste 5.740 lei. La acesti bani, iti asiguri o vacanta in Kuala Lumpur (Malaezia) si Phuket (Thailanda).

Venetia risca sa se scufunde, pe masura ce nivelul marii tot creste. De altfel, an de an au loc inundatii care ameninta centrul istoric. Asa ca merita sa dai o fuga cat mai curand in Venetia, una dintre destinatiile romantice ale Europei.

Bilete de avion: de la 126 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay

3. Londra

3. Londra

Londra este al doilea cel mai vizitat oras din lume, cu 17,6 milioane de turisti straini in 2014, potrivit Euromonitor, in ciuda preturilor mari. Astfel, studiul Happa arata ca o zi in capitala britanica costa 275,15 lire sterline de persoana (1.458 lei). Astfel, la un calcul simplu pentru un city break de 4 zile, cheltuielile se ridica la 5.832 lei de persoana, bani cu care poti plati un sejur la plaja, in Bali, Indonezia.

Londra nu mai are nevoie de nicio prezentare, dar daca ajungi aici trebuie sa vezi Big Ben, Podul Westminster, Tower Bridge, Palatul Buckingham si schimbarea garzii de la palat.

Bilete de avion: de la 137 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay

2. Stockholm

2. Stockholm

Stockholm este intr-adevar unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, insa pe cat este de frumos, pe atat este de scump. Astfel, dupa calculele Happa, o zi in capitala suedeza costa 280,56 lire sterline (1.486 lei) de persoana, ceea ce inseamna ca in 4 zile de city break un turist ajunge sa cheltuiasca 5.944 lei, bani cu care poti achita un sejur in Mauritius, Thailanda sau Punta Cana (Republica Dominicana).

Stockholm este format din 14 insule, conectate prin poduri si canale in Marea Baltica, iar 30% din suprafata orasului este acoperita de apa si 30% de parcuri si paduri. In orasul nordic nu trebuie sa ratezi Gamla Stan (Centrul Medieval), Muzeul Vasa, Palatul Regal, muzeul in aer liber Skansen, insula Djurgarden, primaria din Stockholm si o plimbare cu barca prin oras.

Bilete de avion: de la 152 euro dus-intors

Sursa foto: Oleksiy Mark/Shutterstock.com

1. Copenhaga

1. Copenhaga

Copenhaga, capitala Danemarcei, este cea mai scumpa destinatie din Europa, cu un cost zilnic de 302,9 lire sterline (1.605 lei). Astfel, in 4 zile de city break in Copenhaga un turist ar cheltui 6.420 lei (1.440 euro), bani cu care poti achita un sejur in Seychelles (bilete de avion, cazare 7 nopti), in Costa Rica, Maldive sau Varadero (Cuba).

Ce poti vedea si face in Copenhaga, "paradisul nordului": Castelul lui Hamlet de la Helsingor, Christiania - orasul liber, portul Nyhavn, schimbarea garzii la Palatul Amalienborg, parcul de distractii Tivoli, simbolul orasului Mica Sirena si o plimbare cu barca prin fata caselor colorate.

Bilete de avion: de la 175 euro dus-intors

Sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay