Ce se intampla cand te nasti in Kenya si cresti si studiezi in Norvegia? Devii antreprenor in Romania. Aceasta este, pe scurt, povestea lui Richmond Bachia, care in urma cu cativa ani a venit in Bucuresti si a inceput sa dezvolte un business "cu muschi" pe o piata virgina in tara.

Psiholog de profesie, Richmond Bachia (45 ani) a inceput sa lucreze in industria de fitness din 1990 si de atunci a calatorit in peste 35 de tari si a fost consultant la unele dintre cele mai mari evenimente de fitness din lume. In 2006, insa, s-a stabilit in Romania, unde a lucrat o perioada ca manager al unui club de fitness, pana cand a decis sa infiinteze o companie de educatie in fitness, alaturi de partenera sa de viata, Veronica Alexe. Asa a aparut, in urma cu 7 ani, Fitness Scandinavia, in care cei doi au investit 20.000 euro, bani din economii proprii.

"Acum 7 ani, cand am luat aceasta decizie, era inca un teritoriu virgin, pe piata existand doar una sau doua scoli, fara un profil international. Initial, Fitness Scandinavia a inceput cu cateva workshopuri si evenimente, astfel incat nu a fost necesara o suma foarte mare. Am construit incet, dar sigur, si in timp ne-am extins. Anual reinvestim o mare parte din profit in dezvoltarea curriculei scolii, a parteneriatelor si a infrastructurii", povesteste acum Veronica Alexe (34 ani), brand manager al Fitness Scandinavia, cu sediul in Bucuresti.

Ce cursuri are Fitness Scandinavia si cat costa sa devii antrenor de fitness

In prezent, scoala Fitness Scandinavia are centre in Bucuresti sii in alte 7 orase din tara, Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, Brasov, Alba Iulia, Galati, unde lucreaza 27 de master traineri si 10 trainee care se pregatesc sa intre in sistem. Printre cursurile scolii se afla cele de instructor fitness-aerobic, antrenor personal, intructor de yoga, antrenor de pilates, tehnician nutritionist.

Cursurile sunt acreditate de Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii si costa 1.500 lei pentru antrenor personal, 2.300 lei pentru instructor aerobic-fitness, intructor fitness sau instructor pilates, 2.500 lei pentru instructor yoga si 2.800 lei pentru tehnician nutritionist.

"Cursurile teoretice, precum cel de nutritie, le tinem la sediul din Floreasca. Cursurile practice sunt tinute in cadrul salilor de fitness partenere, atat din Bucuresti, cat si din afara orasului. Avem adeseori si 7 cursuri in acelasi weekend, astfel incat, ca model de business, este practic imposibil in acest moment sa detinem aceste locatii", explica Veronica Alexe (foto jos).

Un antrenor poate castiga si 5.000 de euro pe luna

Cu 900 de absolventi pe an, la cursurile si workshopurile Fitness Scandinavia se inscriu persoane cu profil diferit, cu varste intre 19 si 35 ani. "Avem fosti sportivi de performanta, studenti la UNEFS, dar si persoane care vor sa se dezvolte personal, sa invete mai multe despre domeniile care ii pasioneaza si sa stie cum sa traiasca mai sanatos si echilibrat. Un procent de minimum 20% din acest numar sunt persoane care fac aceste cursuri pentru ei personal, fara sa doreasca sa profeseze in viitor, doar din pasiune. Acesti absolventi nu merg doar in zona de fitness, ci se specializeaza pe diferite nise si domenii. O mare parte sunt si din zona de nutritie, pilates, yoga, aerobic, etc", spune brand managerul scolii de fitness, care in 2016 asteapta o cifra de afaceri de peste 456.000 euro, in crestere cu 25%, si deschida centre de cursuri in Pitesti, Craiova, Oradea si Satu Mare.

Trendul in Romania este ca antrenorii personali si instructorii de aerobic sa detina PFA sau SRL, astfel incat ei sunt platiti fie pe ora, fie pe proiect. "Sunt inca foarte multi angajati, dar partea atractiva vine din zona de freelancing si independenta a programului de munca. Salariile incep, de regula, de la 1.500 lei, dar un antrenor personal cu reputatie si experienta poate castiga si 5.000 de euro pe luna", subliniaza reprezentantul Fitness Scandinavia.

Noi simtim ca de-abia acum incepem sa crestem.

Totusi, Alexe tine sa precizeze ca facultatea de fizica si sport, axata pe sportul de performanta si cunostinte generale, nu este suficienta pentru a devenit instructor de fitness. In principiu, la angajare, salile de fitness cer si diplome de la cursuri specializate in domeniu.

Astfel, acesta este si motivul pentru ca incep sa apara noi scoli de fitness, chiar daca domeniul este inca la inceput, si in ce priveste cursurile de fitness, educatie si sanatate, si in ce priveste salile de fitness. "Noi simtim ca de-abia acum incepem sa crestem. Industria este intr-o continua crestere, in Romania de-abia daca ajungem la un procent de 3% din populatie care sa faca miscare. In alte tari din Europa acest procent este undeva la 9-10%, astfel incat avem ceva cale de batut", conchide Veronica Alexe.

Sursa foto: Fotokvadrat/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri