Peste 3.000 de artisti straini si romani, in peste 80 de evenimente la Bucuresti si in alte sapte orase din tara, numeroase concerte la care biletele sunt inca disponibile si 37 de lucrari de George Enescu in interpretari de top, in Festivalul ”George Enescu”, ce va avea loc in perioada 2 - 24 septembrie, scrie News.ro.

Tema celei de-a 23-a editie a Festivalului ”George Enescu” este lumina.

Cu un nou directorat – Zubin Mehta, presedinte onorific, si Vladimir Jurowski, director artistic - festivalul pune intr-o noua lumina muzica si creatia lui George Enescu, muzica clasica si muzica contemporana.

Ca parte a acestui demers, festivalul va valorifica noi moduri de expresie a muzicii si a creativitatii artistice, prin tehnologie, prezentand lucrari cunoscute intr-o noua abordare, si va oferi publicului posibilitatea sa se bucure de un numar record de lucrari semnate de George Enescu (37) – doua dintre acestea fiind in premiera in festival.

Concertele care vor fi sustinute de Anne-Sophie Mutter, cea mai aclamata violonista a momentului, Nikolai Lugansky, un pianist rus multi-premiat, si orchestre de top ale lumii, se numara printre evenimentele la care biletele sunt inca disponibile.

Anne-Sophie Mutter revine pe scena Festivalului ”Enescu” si va concerta la Sala Palatului, pe 8 septembrie, alaturi de Pittsburgh Symphony Orchestra. Considerata o vedeta a muzicii clasice, violonista si-a facut debutul in lumea muzicala in anul 1976, sub bagheta legendarului Herbert von Karajan. La editia 2017 a festivalului, Anne-Sophie Mutter va interpreta ”Concertul in la minor pentru vioara” de Dvorak.

Pianistul rus Nikolai Lugansky, laureat al celebrei competitii Ceaikovski, vine in premiera la Festivalul ”Enescu” alaturi de Orchestra Nationala a Rusiei. Concertul va avea loc pe 4 septembrie, la Sala Palatului. In deschiderea serii va fi interpretata si o lucrare de George Enescu: poemul simfonic Isis.

Dirijorul italian Antonio Pappano va aduce in festival o noua interpretare a ”Simfoniei Nr.3 cu Cor”, de George Enescu. Considerata o ruga pentru pace compusa de Enescu dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, simfonia va fi interpretata de Orchestra E Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia pe 21 septembrie, la Sala Palatului. Pappano s-a hotarat sa abordeze aceasta lucrare enesciana dupa ce a ascultat-o la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski.

Zubin Mehta si Israel Philharmonic Orchestra vor sustine doua concerte la editia din acest an a festivalului. Mai sunt bilete disponibile doar pentru concertul din data de 17 septembrie, de la Sala Palatului, cand solist va fi violonistul Leonidas Kavakos.

In ceea ce a devenit deja o traditie, celebra Royal Concertgebouw Amsterdam Orchestra va incheia Festivalul ”George Enescu” 2017 cu doua concerte, care vor fi sustinute pe 23 si pe 24 septembrie.

In seara de 24 septembrie, concertul sustinut de Royal Concertgebouw Amsterdam il va avea ca solist pe unul dintre cei mai aclamati violonisti romani in plan international - Liviu Prunaru - care este si concert-maestru al Royal Concertgebouw Amsterdam. El va interpreta pe scena Salii Palatului inclusiv ”Capriciul Roman pentru vioara si orchestra” de George Enescu.

Muzica clasica face pact cu noile tehnologii

Trei opere celebre, printre care si ”Oedipe”, de George Enescu, vor avea proiectii multimedia live, iar bilete sunt inca disponibile.

”Oedipe”, considerata cea mai ampla si mai de succes lucrare a compozitorului George Enescu va deschide in premiera editia 2017 a festivalului, la Sala Palatului, pe 2 septembrie.

La pupitrul London Philharmonic Orchestra se va afla dirijorul Vladimir Jurowski.

Este pentru prima data cand o lucrare enesciana de o asemenea importanta va deschide festivalul, iar opera in concert va avea proiectii multimedia live - directia multimedia fiind asigurata de Carmen Lidia Vidu.

Celelalte doua opere in concert care vor avea proiectii multimedia live sunt ”Mathis der Maler”, director multimedia Carmen Lidia Vidu - pe 13 septembrie, la Sala Palatului, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster -, si ”Damnatiunea lui Faust”, pe 20 septembrie, cu John Nelson la pupitru si avandu-l ca director multimedia pe regizorul Petrika Ionescu.

37 de lucrari de George Enescu in interpretari de top

Printre concertele la care sunt bilete disponibile se numara si cateva care au lucrari de George Enescu in program.

Pianistul Kirill Gerstein va interpreta pe 15 septembrie, de la ora 22.30, la Ateneul Roman, in cadrul seriei ”Concertele de la Miezul noptii”, ”Sonata I pentru pian in fa diez minor op.24” de George Enescu.

Pe 20 septembrie, la Ateneul Romana, ansamblul Les Dissonances va interpreta ”Suita nr. 1 pentru orchestra in Do major op. 9” (1903) de George Enescu. Din programul dupa-amiezii mai fac parte si lucrari de Sibelius si de Bartok.

Muzica contemporana, vedeta festivalului

La editia 2017, Festivalul ”Enescu” aduce o serie de concerte la Sala Radio, dedicata exclusiv muzicii contemporane - Muzica Secolului XXI. Treizeci dintre cei mai influenti compozitori contemporani vor veni in premiera la Bucuresti pentru a discuta cu publicul despre muzica lumii in care traim.

Publicul poate asculta lucrarile compozitorilor contemporani in concertele din aceasta serie, la Sala Radio, si sa se intalneasca cu unii dintre compozitori la Forumul International al Compozitorilor, unde accesul va fi liber.

Mai mult, unii dintre compozitori vor fi prezenti chiar pe scena, cum va fi cazul lui Zygmunt Krauze, in varsta de 79 de ani, care isi va interpreta ca solist propriul concert pentru pian.

De asemenea, compozitorul Magnus Lindberg va fi prezent in sala de concert cand Orchestra Filarmonicii Moldova din Iasi sub bagheta dirijorului Adrian Petrescu ii va interpreta lucrarea ”Era”.

Printre invitati se numara compozitorul Eliot Goldenthal, laureat al premiului Oscar pentru cea mai buna coloana sonora pentru filmul ”Frida”, cu Salma Hayek.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri