Filmele sunt probabil cele mai scumpe forme de arta si, desi in ultimele decenii au devenit mai mult un business si mai putin o arta, cele mai de succes productii din ultimii ani au inghitit bugete semnificative, iar trendul este in continua crestere.

Francizele si sequel-urile au inceput sa fie la ordinea zilei in productia cinematografica, filmele cu supereroi si efecte speciale dicteaza de cativa ani tendintele, iar lumea cinematografiei a inceput sa fie radical condusa de comercial, in loc de artistic.

Rareori studiourile de productie dezvaluie detalii reale despre bugetele filmelor; in plus, inflatia si alti factori externi fac de multe ori dificil de estimat costurile reale ale realizarii unui film. Cu toate acestea, iata care au fost cele mai scumpe filme realizate vreodata, potrivit thecinemaholic.com.

Cat au costat cele mai scumpe filme realizate vreodata

20. Man of Steel: Eroul – 225 milioane dolari

Produs de Christopher Nolan si regizat de Zack Snyder, filmul cu superoi din 2013 este bazat pe personajul Superman aparut in DC Comics si reprezinta un restart al seriei de filme cu Superman care prezintă povestea originală a personajului. In rolurile principale ii avem pe Henry Cavill si Amy Adams.

19. Cronicile din Narnia: Printul Caspian - 225 milioane dolari

Cronicile din Narnia: Printul Caspian este un film american si britanic din 2008 regizat de Andrew Adamson, cu Ben Barnes, William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Georgie Henley si Sergio Castellitto in rolurile principale. De asemenea, este al doilea film din seria Cronicile din Narnia.

18. Legenda Calaretului Singuratic – 225 milioane dolari

Legenda Calaretului Singuratic, cu Johnny Deep in rolul principal este o poveste americana despre un justitiar al epocii in care se construia statul modern. Filmul western din 2013, produs de Jerry Bruckheimer si regizat de Gore Verbinski, este de fapt o readaptare a productiilor din anii '30 si '50.

17. Piratii din Caraibe: Cufarul Omului Mort – 225 milioane dolari

Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort este al patrulea film al seriei Piratii din Caraibe. Regizat de Gore Verbinski si produsaa de Jerry Bruckheimer, prezinta aventurile lui Jack Sparrow si ale prietenilor sai pirati.

16. Cavalerul negru: Legenda renaste – 230 milioane dolari

Cavalerul negru: Legenda renaste este un film cu supereroi regizat de Christopher Nolan. Aparut in 2012, filmul se bazeaza pe povestea personajului Batman (DC Comics), este al treilea din serie, dupa Batman Begins si The Dark Knight. In rolurile principale apar actorii Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman si Morgan Freeman.

15. Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar – 230 milioane dolari

Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar este al cincilea film din seria Piratii din Caraibe, regizat de Joachim Rønning si Espen Sandberg după un scenariu de Jeff Nathanson, cu Jerry Bruckheimer ca producator. In rolurile principale sunt Johnny Deep si Javier Bardem, iar Keira Knightly si Orlando Bloom, protagonistii din primele trei filme ale seriei se intorc in Razbunarea lui Salazar.

14. Avatar – 237 milioane dolari

Filmul epic stiintifico-fantastic american aparut in 2009 a fost scris si regizat de James Cameron, cunoscut pentru Titan si Terminator. Actiunea are loc in anul 2154 pe planeta Pandora, unde existau rezerve naturale de un minereu pretios si care este populata de o rasa de aborigeni umanoizi, Na'vi. In rolurile principale din Avatar ii avem pe Sam Worthington si Zoe Saldana.

13. James Bond: Spectre – 245 milioane dolari

Al 24-lea film din seria James Bond, Spectre este produs de Eon Productions, sub regia lui Sam Mendes, care a regizat si Skyfall. In rolurile principale ii avem pe Daniel Craig ca agentul 007 pentru a patra oara, alaturi de Christoph Waltz, care il interpreteaza pe Ernst Stavro Blofeld, antagonistul filmului.

12. Star Wars: Trezirea Fortei – 245 milioane dolari

Trezirea Fortei este al saptelea film din seria de filme Razboiul stelelor. Aparut in 2015, filmul face parte din a treia trilogie planificata din seria Star Wars si continua povestea din episodul 6, Return of the Jedi. Este primul film Star Wars produs de Lucasfilm aflat in proprietatea companiei Disney. In rolurile principale ii avem pe Carrie Fisher, Harrison Ford si Daisy Ridley.

11. Harry Potter si Printul Semipur – 250 milioane dolari

Harry Potter si Printul Semipur se bazeaza pe romanul cu acelasi nume scris de J.K. Rowling si este cel de-al saselea film al seriei de aventuri fantastice Harry Potter. Regizorul filmului este David Yates, iar Daniel Radcliffe, Emma Watson si Rupert Grint interpreteaza rolurile principale.

10. Hobbitul: Batalia celor cinci ostiri – 250 milioane dolari

Hobbitul: Batalia celor cinci armate este un film epic fantastic de aventuri din 2014 regizat de Peter Jackson si a treia parte a seriei bazate pe romanul omonin al lui J.R.R. Tolkien, trilogia prequel a seriei Stapanul inelelor.

Lansat in 2014, Hobbitul: Batalia celor cinci ostiri a avut in distributie actori precum: Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett si Richard Armitage.

9. Batman vs Superman: Zorii dreptatii– 250 milioane dolari

Batman vs. Superman: Zorii dreptatii a aparut in 2016 si prezinta povestea superoilor Batman, Superman si WonderWoman. Regizat de Zack Snyder, a avut urmatoarea distributie: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg si Gal Gadot.

8. Captain America: Razboi civil – 250 milioane dolari

Un alt film american cu supereroi, bazat pe personajul Marvel Comics, Capitanul America, este o continuare pentru filmele din 2011, Captain America: The First Avenger si Captain America: The Winter Soldier din 2014.

Regizat de Anthony şi Joe Russo, dupa un scenariu scris de Christopher Markus si Stephen McFeely, filmul are o distributie cu actori precum Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan si Anthony Mackie.

7. Furios si Iute 8 – 250 milioane dolari

Al optulea film al seriei Fast & Furious este regizat de Felix Gary Gray si scris de Chris Morgan. Vin Diesel, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris 'Ludacris' Bridges, Nathalie Emmanuel, Don Omar, Tego Calderon, Kurt Russell, Charlize Theron şi Jason Statham semneaza distributia filmului care continua aventurile prietenilor furiosi.

6. Spider-Man 3 – 258 milioane dolari

Omul-paianjen 3, aparut in 207, este a treia si ultima parte din trilogia Spider-Man creata de Sam Raimi, care a scris si a regizat filmul. In rolurile principale au fost distribuiti actorii Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard, Rosemary Harris, J.K. Simmons si James Cromwell.

5. Tangled: O poveste incalcita – 260 milioane dolari

Produs de Walt Disney Feature Animation, filmul de animatie Tangled a aparut in 2011 si este unul dintre cele mai indragite filme pentru copii. Mandy Moore, Zachary Levi si Donna Murphy dau viata personajelor animate din Tangled.

4. John Carter – 264 milioane dolari

Un alt film de actiune stiintifico-fantastic, John Carter prezinta aventurile personajului omonin, protagonistul romanelor Barsoom scrisa de Edgar Rice Burroughs, interpretat de Taylor Kitsch. Regizat de Andrew Stanton, John Carter ii are in distributie pe Lynn Collins, Samantha Morton si Mark Strong.

3. Avengers: Sub semnul lui Ultron – 280 milioane dolari

Un alt film Marvel Comics cu superoi, Razbunatorii: Sub semnul lui Ultron a aparut in 2015, sub regia lui Joss Whedon si avand in rolurile principale pe actorii Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Chris Evans si Elizabeth Olsen.

2. Piratii din Caraibe: La capatul lumii – 300 milioane dolari

Al treilea film din franciza Piratii din Caraibe a aparut in 2007 si a fost cel mai de succes film al anului, cu incasari de aproximativ 960 milioane de dolari in lume. Din distributie au facut parte: Johnny Deep, Orlando Bloom si Keira Knightley.

1. Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi – 378 milioane dolari

Cel mai scump film face parte tot din seria Piratii din Caraibe; Pe ape si mai tulburii a fost regizat de Rob Marshall dupa un scenariu de Terry Rossio si Ted Elliott, iar rolurile principale au fost interpretate de Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane si Geoffrey Rush. Filmul a marcat o noua directie in cadrul francizei, dupa ce Orlando Bloom si Keira Knightley au decis sa renunte la rolurile detinute in primele trei filme.

Sursa foto: Jag_cz/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri