Testandu-mi simtul practic, am descoperit opt motive pentru care as prefera o vacanta prea putin exotica pentru iarna aceasta.
Motivul nr. 1: St Petersburg

Vorbim de fapt despre a petrece o vacanta de iarna intr-un muzeu de arhitectura. Daca esti pasionat si de romanele rusesti...nu trebuie decat sa te plimbi pe strazile orasului si sa retraiesti vizual acele timpuri. Palate si biserici ale secolului IX-lea, restaurate, toate imaculate, cu un aspect inghetat, datorita gerului de afara.

Daca nu esti familiarizat cu frigul, aici o vei face pentru ca toate localurile pastreaza o imagine de gheata. Shopping-ul poate fi o idee buna, mai ales ca exista celebrul Palat al Comerciantilor de pe Nevsky Prospekt, cladire proiectata de Jean-Baptiste Vallin de la Mothe. Palatul este un vast supermarket cu multe cefenele si statie de metrou. Alte magazine universale, construite in stil art nouveau, marginesc Nevsky Prospekt si includ Bazarul Eliseev, Casa Cartilor si magazinul Pasaj.

Pentru extravaganti, plimbarile prin aceste centre pot fi 'condimentate' cu inghetata, asa cum se obisnuieste in zona. Mai mult decat atat, poti deveni cu usurinta un addict al cafenelelor, dar pentru asta e necesar sa te adaptezi stilului lor old-fashion: sa accepti, la comandarea unei cafele si shot-ul de vodka, menit sa-ti descreteasca fruntea si sa-ti puna circulatia in miscare.

Si ca sa va incheiati serile in stil caracteristic 'petersburgian', noptile petrecute la Astoria, cel mai luxos hotel al orasului, situat chiar in inima acestuia, sunt ideale. Cu un design meticulos, ambientul specific rusesc alaturi de facilitatile contemporane sunt conturate cu mult stil. Se spune ca Astoria este unul dintre motivele pentru care St. Petersburg-ul isi face cu usurinta loc pe lista vacantelor, iar daca tinem cont ca aici se poate bea cel mai bun ceai din tot orasul...merita sa scoatem din buzunar 250 de euro, pretul unei camere.

Motivul nr. 2: Moscova

Nu poti descoperi o iarna mai...iarna decat aici si asta nu neaparat din cauza temperaturii. Refugiu!, asa s-ar numi o vacanta la Moscova. Daca nu cunoastem orasul decat din cartile de georgrafie si din spoturile la bauturi alcoolice, a venit timpul sa aflam detalii despre cel mai scump oras din lume. Cosmopolit, intim, retro si vibrant
Extremele atrag si de aceasta data. 'Clasicul' Moscovei, precum Kremlinul sau catedrala St. Basil, in opozitie cu sclipitoarele baruri si mall-uri precum Vogue caf, foarte aproape de Bolshoi Ballet sau Pasajul Petrovsky, pe strada Petrovka. In Kremlin, daca sunteti nostalgici sau pur si simplu curiosi, puteti vizita resedintele celor mai importante familii istorice rusesti, printre care si resedinta Ostankinovilor.

Extrem de convenabil, primitor pentru aceasta perioada, este Le National. Alaturi de un ghid de conversatie, hotelul, aflat in inima Moscovei, nu-ti 'fura' decat 230 de euro, pe noapte.

Motivul nr. 3: Praga

Am mai discutat despre Praga si vacantele petrecute aici, dar niciodata despre faptul ca mai mult decat toate celelalte capitale europene, Praga beneficiaza de un patern medieval foarte apreciat. Sanse de a vedea aici zapada: 50%.

Nu conteaza neaparat ce traseu urmezi: Auditoriul Smetana Hall pentru un concert clasic, sau poate o bataie cu bulgari de zapada pe dealul Petrin. Dupa plimbarile prin oras, marea atractie a acestuia este hocheiul pe gheata. Cehii sunt cu adevarat devotati acestui sport mai ales ca i-au dedicat un stadion cu nu mai putin de 18.000 de locuri. Astfel, pentru a intra pe stadionul national, Sazka, este bine de stiut ca pretul de start al unui bilet este de aproximativ 12 euro.

Motivul nr. 4: Stockholm

Traditie in patinaj. Deloc surprinzator pentru un oras construit pe suprafata a 14 insule. Apa din jur ingheata puternic din ianuarie si patinatorii profesionisti (sau trendy-ul termen folosit: skaterii) patineaza de la arhipelag pana la marginea Marii Baltice.

Nu trebuie insa sa fii un foarte bun patinator daca ajungi aici. Cosmopolit, intim, retro si vibrant
Motivul nr 5: Reykjavik

Daca esti o 'pasare de noapte', te poti adapta cu succes stilului de aici. Asta pentru ca vei fi nevoit sa te multumesti cu doua ore de soare in miezul lunii decembrie. Marele avantaj insa, este acela ca te poti bucura de luminile nordului.

Pasionatii de jazz mai pot simti in aer ritmurile de jazz contemporan, de avangarda, latin jazz si gospel, asta pentru ca orasul gazduieste festivalul nordic al jazz-ului: Reykjavk Jazz Festival, desfasurat in locatii precum City Hall, Loftkastalinn, Nordic House si Kaffi Reykjavik. Cosmopolit, intim, retro si vibrant
Motivul nr. 6: Salzburg

Zapada. Si mai ales pe hotelul Radisson Sas Altstadt, din centrul orasului Salzburg. Opera de arta in stil baroc este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai vechi hanuri ale orasului, hotelul fiind construit in 1377.

Daca esti un fan al lui Mozart si al operelor lui, ai toate sansele sa te prinda o vacanta de iarna petrecuta aici, mai ales ca in aceasta perioada are loc festivalul muzicii sale, de pe 26 ianuarie pana pe 4 februarie.
Se garanteaza insa...zapada.

Motivul nr. 6: Cracovia

Ai sanse de aproximativ 41% sa ninga in aceasta perioada. Va fi cu adevarat greu sa parasesti orasul. Polonezii vad Cracovia ca si capitala lor culturala, centrul sau istoric. Pe langa perspectiva medievala, orasul este 'casa' uneia dintre lucrarile lui Leonardo da Vinci, Doamna cu hermina, de la Muzeul Czartoryski. Cosmopolit, intim, retro si vibrant
Motivul nr.7: Talin

Lacurile inghetate din estul orasului sunt perfecte pentru sporturi extreme. Daca insa cauti o experienta contemplativa, centrul orasului este ideal. Multa zapada de aici, parcul Kadriorg, KuMu, muzeul de arta estoniana, ultra-cool, brand-new al Talinului sunt cateva dintre reperele unei vacante reusite. Pentru mai multa caldura, saunele orasului, recunoscute in lumea intreaga, sunt mandria fiecarui hotel care, mai ales la etajele superioare, ofera imagini senzationale ale orasului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri