Atmosfera de Craciun nu ar fi la fel fara milioanele de beculete care impodobesc anual orasele mari in perioada Sarbatorilor de Iarna. Brazi de inaltimea unui bloc, cladiri si copaci imbracati in lumini vii colorate si tot felul de figurine, animale si omuleti realizati integral din becuri, toate ajuta la crearea unei atmosfere de basm
Marile capitale sunt impodobite la final de an cu zeci de milioane de beculete, aprinderea acestora marcand startul perioadei Sabatorilor de Iarna. Becurile sunt aprinse intr-o atmosfera de fast si in prezenta celebritatilor sau autoritatilor, momentul avand in multe regiuni si semnificatii istorice.

Mediatizarea si comercializarea sarbatorilor a facut dintr-o traditie veche de zeci de ani un show mediatic, dar acest fapt nu impiedica mii de oameni sa ia parte la seara aprinderii acestora sau sa aleaga o varianta turistica in functie de atmosfera de feerie data de luminile Craciunului – cum sunt denumite in multe orase din lume.

Cel mai cunoscut brad de Craciun din lume este fara indoiala cel aflat in fata Rockefeller Center din New York. Bulevardul care duce catre acesta este imprejmuit de un zid de lumina, in capatul sau aflandu-se unul din cei mai somptuosi brazi din lume. Inalt de minim 15 metri si impodobit cu ghirlande luminoase care puse cap la cap ar avea o lungime de opt kilometri, bradul din fata centrului Rockefeller are pe langa simbolistica de sezon si una aparte: lupta spiritului american.

Traditia aprinderii bradului de Craciun in Piata Rockefeller a aparut la inceputul anilor 1930. Perioada de recesiune economica si nici chiar cea a razboiului, cand bradul era impodobit cu lumanari la fel ca inaintea aparitiei becului, nu au reusit sa opreasca acest obicei. In fiecare miercuri imediat urmatoare sarbatorii de Ziua Recunostiintei, oamenii se adunau intr-o zona mlastinoasa in care se incerca de ani de zile construirea unui centru de afaceri pentru a impodobi un brad, unul dintre primii avand doar 700 de beculete.

Dupa cativa ani, in fata Rockefeller Center a fost constuit si un patinoar, care a adus un plus de feerie locului. Traditia a continuat si dupa incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, aparitia televiziunii transformand aprinderea beculetelor din bradul newyorkez intr-o sarbatoare nationala. In acest moment exista in fiecare an in New York peste 10 brazi gigantici care sunt luminati ani de an impreuna cu cladirile alaturate. In plus, Gradina Botanica din oras gazduieste sute de figurine realizate numai din becuri colorate, fiind unul din obiectivele turistice cele mai vizitate in perioada Sarbatorilor de Iarna.

Decembrie, Luna Luminii in Paris

Pe langa reputatia sa de patrie a indragostitilor, Parisul este cunoscut si ca Orasul Luminilor, iar acest fapt se datoreaza podoabelor de iarna care impanzesc orasul la fiecare inceput de decembrie.

32 din cele 35 de podurile de peste Sena sunt impodobite cu luminite albe care transforma raul parizian intr-un mare de cristal, cladirile importante sunt luminate cu becuri special create pentru a scoate in evidenta arhitectura acestora iar copacii de pe marginea bulevardului Champs-Elysees sunt imbracati in straie viu colorate pe timpul noptii.

Insa atractia principala este reprezentata de Turnul Eiffel, care din 2003 este luminat in permanenta. Insa perioada de la finalul anului aduce un plus senzatiei de magie, chiar daca si numai schimbarea culorii beculetelor.

Infratirea intre popoare...

Cel mai important brad de Craciun din Londra, impodobit anual in Trafalgar Square, detine si o simbolistica speciala. Inca din 1947, poporul norvegian daruieste un brad britanicilor ca semn de recunostiinta pentru sprijinul acordat Norvegiei in tipul celui de al Doilea Raboi Mondial. Botezat de padurari “Regina Padurilor”, bradul de Craciun este ales din padurile dimprejurul orasului Oslo, cu mult inainte de a fi daruit.

La ceremonia de anul trecut a participat si Printesa Norvegiei, Mette-Marit, trimiterea bradului din Norvegia beneficiand de asemenea de o ceremonie la care participa primarul orasului Oslo si ambasadorul Marii Britanii in Norvegia. In seara aprinderii bradului, zeci de coruri canta colinde in scopuri caritabile, pomul de Craciun fiind reciclat dupa dezpodobirea lui.

Atmosfera in restul orasului este de asemenea de basm, copacii fiind impodobiti in luminite albastre, iar obiectivele turistice precum Big Ben sau parcurile londoneze au parte de o atentie speciala. Sarbatoarea britanica va tine in acest an pana pe 6 ianuarie 2007, dupa ce capitala europeana va fi luminata de un impresionant foc de artificii.

...sau internalizarea culturii de consum

Sarbatoarile de Iarna din Asia reprezinta in principal o ocazie buna de a face cadouri celor dragi si de a lumina orasele cu oranamente luminoase, si asta din cauza faptului ca foarte putini din locuitorii tarilor asiatice sunt crestini. In plus, in unele state precum Japonia, Craciunul nu este recunoscuta ca sarbatoare nationala, oamenii prezentandu-se ca de obicei la locul de munca.

Cel mai luminos oras este de departe capitala Japoniei, jocurile de lumini aflandu-se la ele acasa. Cladirile de birouri care se inalta semet in peisaj sunt dublate de unii din cei mai inalti brazi de pe Glob , impodobiti cat mai extravagant cu putinta.

La polul apus se afla locuitorii din America de Sud, care prefera in principal luminitele de culoare galbena, care pastreaza o puternica simbolistica religioasa. In plus, in majoritatea localitatilor, sunt realizate reprezantari ale staului din Betleem. Insa unul din cele mai importante evenimente care marcheaza inceperea Sarbatorilor de Iarna este reprezentat de Seara Luminilor din Columbia, cand o mare de luminite colorate apare in orase dar mai ales pe rauri si lacuri, luminand forme din hartie colorata care, ajutate de clima blanda, plutesc lin.

Sarbatori ale Luminii au loc in aproape toate marile capitale de pe Glob, fiecare intrecandu-se, ca si in cazul artificiilor de Anul Nou, in realizarea unor modele tot mai atragatoare si mai complexe. Iar la final nu ramane decat atmosfera de basm.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri