Daca trecem peste momentul alegerii ofertei si agentiei potrivite totul pare ca si rezolvat. Insa destinatia aleasa poate fi inselatoare. Un paradis exotic poate fi plin de \'capcane\' si pericole nebanuite de catre un turist neinformat.
Cand vorbim de destinatii indeparate, in tari africane sau musulmane una din primele intrebari pe care le primi este despre cat de sigura sau ‘riscanta’ este destinatia respectiva. Si daca majoritatea turistilor aleg sa isi petreaca vacantele in locuri cunoscute si fara riscuri, in ziua de azi surprize mai mult sau mai putin placute pot aparea in orice parte a globului, potrivit specialistilor din cadul agentiei de turism Klever Travel. Mai mult decat atat, exista turisti care calatoresc in anumite locatii cu afaceri sau cu un obiectiv specific si nu neaparat pentru a-si petrece vacanta. Pentru acestia dar si pentru iubitorii de risc, adrenalina si nou, ne-am gandit sa va prezentam cele mai periculoase destinatii ale anului.

Somalia

Nici Romania si nici Statele Unite nu au ambasada in Somalia. Guvernul federal Somalez a preluat de curand controlul tarii de la Uniunea Islamica ce detinea puterea ceea ce dovedeste instabilitatea regionala. Luptele intre clanuri si atacurile asupra strainilor sunt fregvente. Rapirile sunt un pericol constant pentru cetatenii straini.

Irak

Nici una din regiunile din Irak nu este cu adevart sigura. Nici macar capitala si nici macar Zona Verde din Bagdad nu sunt 100% sigure. Insurgentii sunt concentrati mai ales in zona centrala a tarii, de la Tikrit spre Hillah, insa atacuri si rapiri au loc adesea in orice colt al tarii. In Iraq sunt active celule teoriste internationale dar si bande locale. Nu trece o zi fara ca in Iraq sa existe un incident violent.

Afganistan

Turistii sunt in pericol de a fi rapiti sau chiar ucisi mai ales in afara Kabul-ului. Zone intinse din afara oraselor sunt inca minate iar atacurile armate si atentatele sunt un pericol real.

Burundi

Razboiul civil care a inceput in 1993 inca nu s-a incheiat in Burundi. Fortele rebele insa se lupta cu cele guvernamentale. In Septembrie 2006 s-a ajuns la un acord de incetare a focului insa multe din prevederile sale nu au fost respectate. Cibitoke si Bubanza sunt cele mai periculoase zone iar rebelii pot oricand ataca chiar si capitala Bujumbura.

Sri Lanka

Frumoasa destinatie tropicala este inca o destinatie populara de vacanta insa acordul de incetare a focului dintre guvern si separatistii intitulati Tigrii din Tamil nu este inca o certitudine. Aicdi turistii straini nu sunt tinte directe ale rebelilor insa riscul de a deveni parte a ‘pagubelor colaterale’ este totusi unul real mai ales in nord – est-ul tarii.

Haiti

In Haiti nu exista Politie. Pericolul rapirilor este aici ‘cronic si in crestere’. Alegerile din 2006 au adus ceva mai multa stabilitate, iar prezenta a cateva mii de militari din trupele de mentinere a pacii ale ONU au sustinut-o. Violenta persista insa, armele de foc se gasesc peste tot iar justitia este practic ineficienta si corupta.
Sudan

Regiunea Darfur din vest este cea mai periculoasa, atat pentru localnici cat si pentru straini. Luptele intre militiile rivale sunt ceva comun, iar riscul de atentate teroriste si rapiri este major.

Liberia

In 2003, razboiul civil din Liberia care intrase in al 14-lea an de desfasurare s-a incheiat printr-un armistitiu si exilarea lui Charles Taylor – fostul presedinte. Insa in Liberia traman inca peste 10.000 de militari din fortele de mentinere a pacii ale ONU iar crimele, violurile si atacurile sunt comune in zona.

Liban

Luptele cu Israelul de anul trecut s-au incheiat insa tensiunea ramane crescuta in Liban. Gruparea armata a Hezbollah este inca prezenta in unele zone iar alte grupari periculoase si extremiste sunt active in Tripoli, Sidoon si taberele de refugiati. IN zona sudica puteti da peste terebnuri minate inca neexplodate.

\Daca esti nevoit sau alegi sa calatoresti intr-una din aceste zone cel mai important ramane sa te informezi in amanunt despre conditiile locale. Intotdeauna situatia este dinamica in aceste destinatii si e bine sa fii informat concret si la zi – de multe ori liderul rebelilor de ieri este astazi presedinte asa ca ar fi bine sa nu te bazezi pe informatii vechi si neverificate.

O sursa buna de informatii ramane site-ul oficial al Departamentului de Stat american in care gasiti ultimile atentionari legate de zonele periculoasede pe glob. In acest moment pe site exista peste 30 de atentionari si avrtismente. Daca vreti verificati gradul de risc pentru destinatia voastra, acest site este un inceput foarte util.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri