Parisul este orasul luminilor, Roma, citadela eterna, iar New York-ul este orasul care nu doarme niciodata. Acceptam si sustinem aceste enunturi-cliseu, insa asemenea noua fac si alte milioane de turisti in cautare de lumina, eternitate sau insomnie. Cu bratele deschise, comerciantii si hotelierii ofera preturi pe masura. De ce sa nu incercati sa vizitati orase la fel de frumoase, insa mai putin aglomerate si scumpe?
Exista pe mapamond cateva orase cu nume rasunatoare, curtate de milioane de turisti anual. Totodata, exista orase mai mici, cvasianonime, insa cu un farmec aparte si cu multe experiente de oferit. Specialistii in turism le recomanda pe acestea din urma, pentru o vacanta mai relaxata, mai putin costisitoare si mai originala.

Pentru destinatiile europene, toate semnele ne indica Estul. Si asta, dintr-o multitudine de motive: sarm eclectic, grandoare romantica, preturi scazute si populatie prietenoasa. Specialistii americani recomanda orase ca Bucurestiul, Sofia, Varsovia sau Cracovia. De ce? Pentu ca acestea infatiseaza “Europa, asa cum era odata”.

Africa si Asia sufera de aceleasi probleme de popularitate intalnite in Europa. In prezent, Ngorongoro Crater, din nordul Tanzaniei, este atat de vizitat incat autoturismelor le este permis sa ramana doar o jumatate de zi. O alternativa la fel de exotica este Namibia, ale carei parcuri nationale ofera curse cu masini de teren neacoperite sau curse nocturne, care sunt interzise in Tanzania.

Thailanda este atat tara zambetelor, cat si a pachetelor turistice dinspre Europa. Tara a fost acoperita de un val de peste 13 milioane de turisti anul trecut. O alta metoda de a contribui la refacerea post-tsunami este vizitarea insulelor Maldive, un arhipeleag de o frumusete aproape absurda, la sud-vest de Sri Lanka, in Oceanul Indian.

In America Centrala si de Sud, destinatiile de evitat sunt Cancun, Los Cabos si Acapulco. La 700 de kilometri sud de Acapulco, orasul Huatulco este inconjurat de paduri virgine. Costa Rica este un alt oras vizitat in exces. In urma cu doi ani, era destinatia atator turisti, incat hoteluirle refuzau sa mai incheie contracte cu agentiile de turism, deoarece inchiriau camerele direct vizitatorilor.

In continuare, va vom prezenta cateva din cele mai curtate destinatii turistice si alternativele lor, ascunse intr-un con de umbra si magie.

In loc de Roma, incercati… Croatia

Daca doriti o vacanta de vara intr-un furnicar de turisti, Roma poate fi o varianta potrivita. Daca insa doriti o atmosfera similara, orasul croat Pula este o destinatie demna de luat in considerare. Orasul are unele din cele mai bine prezervate ruine din periada romana din intreaga Europa, amfiteatrul local, construit in secolul I, fiind mult mai bine prezervat decat Colosseumul din Roma. In plus, localizarea in zona Marii Adriatica face ca zeci de plaje superbe sa fie la doar o aruncatura de bat.

Marele Zid Chinezesc sau… Anghor Wat

Poti sa ai o dupa-amiaza perfecta printr-o plimbare pe Zidul Chinezesc alaturi de cei mai buni prieteni ai tai, care in mod ciudat vor fi de ordinul miilor, sau poti sa petrece cateva zile uimindu-te de comoara ascunsa in Cambodgia: Templul Angkor Wat. Peste 60 de mile patrate acoperite cu o arhitectura splendida din secolul 12 stau ascunse in jungla sud-asiatica, linistea fiind unul din ingredientele care iti vor face vacanta mai placuta.

Hawaii: Oahu sau Lanai?

Una din cele mai populare destinatii din Hawaii este Oahu, care are de oferit conditii exceptionale, perisaje paradisiatice si aglomeratie din plin. Lanai este insa mult mai descongestionata. Plajele Polihua si Hulope precum si Gradinile Zeilor sunt printre principalele puncte de atractie.

In loc de Phuket, incercati Insulele Maldive

Insulele Maldive sunt o destinatie foarte populara. La fel si Phuket, care este insa o zona mult mai aglomerata. Plajele cu nisip alb, apa foarte cristalina si recuzita de palmieri naturali fac din Maldive o destinatie ideala pentru cei care vor sa traiasca momente maxime de relaxare. Si sa nu uitam de bungalourile de la Reethi Rah.

Namibia, noua alternativa pentru Tanzania

Dificultatile gasirii unui loc de cazare in apropierez Rezervatiei Ngorongoro din Tanzania, un paradis al vietii in salbaticie, pot fi evitate printr-o excursie in Namibia, care dispune de tot atatea atractii. Plimbarile cu ATV-urile printre dunele rosii de nisip din desertul Sossusvlei, rinocerii albi din Parcul National Etosha sau explorarea Skeleton Coast sunt doar cateva dintre acestea. In plus, in Nabia sunt premise automobilele decapotabile si iesirile nocturne cu masina, care in Tanzania sunt interzise cu desavarsire.

Panama – noua Coasta Rica

Statutul de cea mai populara destinatie ecologica din America Centrala castigat de Costa Rica a transformat-o intr-un destinatie suprasaturata de turisti care inevitabil ii schimba imaginea. In schimb, Panama devine o alternative tot mai populara, padurile sale tropicale, printre care se numara Boquette, Bocas del Toro si El Valle, zone duty free sau coastele Pacificului si Caraibelor fiind atractiile principale pentru cei care nu doresc aglomeratia din Costa Rica.

In loc de Paris, incercati Ljubljana!

Daca sunteti in dispozitia de a vizita un oras la fel de romantic ca Parisul, insa mult mai capricios si mai putin febril, va sugeram Ljubljana, capitala Sloveniei. Incadrat de Alpi si de Marea Mediterana, acest oras de doar 250.000 de locuitori este o amestecatura de bulevarde serpuite si cladiri cu arhitectura de turta dulce. Dupa o zi de explorat Orasul Vechi, va sugeram sa va relaxati in frumosul parc Trivoli. Grand Hotel Union, considerat un clasic al arhitecturii Art Nouveau, dateaza din anul 1905.

Cancun? Sau poate Huatulco?

Mexic se confunda de multe ori cu Cancun si Cozumel. Daca insa nu va plac aglomerarile intalnite inca din aeroport, Huatulco este destinatia posibila. Aeroportul local nu este sufocat de zboruri internationale, iar cele noua golfuri si cele 36 de statiuni ale statiunii transforma intr-o realitate gasirea unui coltisor de paradis doar pentru tine.

In loc de Montego Bay - Jamaica, incercati St. Vincent

Jamaica reprezinta destinatia cea mai populara cand vine vorba de imaginea Americii Latine a anilor ’50. Desigur, ca si in alte cazuri, aceasta imagine a atras valuri de turisti care remodeleaza specificul local. St. Vincent ramane insa o destinatie mai putin vizitata care ofera insa aceleasi atractii. In plus, cele 32 de insule din care doar sapte sunt locuite, reprezinta un argument care merita luat in considerare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri