De la introducerea opulentului desert cu trei ani in urma, pentru a marca aniversarea de 50 de ani de la deschiderea restaurantului new yorkez, au fost vandute aproximativ 100 de inghetate, clientii variind de la bancherii care doresc sa-si impresioneze partenera pana la tinerele printese din familiile bogate.

“Cand clientii nostri termina inghetata, raman cu mici fulgi de aur in jurul gurii”, sustine purtatorul de cuvant Joe Calderone pentru revista Forbes.

Fiind alcatuite din ingrediente comune ca faina, zahar, oua si smantana, deserturile reprezinta o provocare pentru maestrii cofetari inovatori. Luxul se obtine dintr-o prezentare fantastica a produsului si precizia chimistului care combina cea mai fina ciocolata cu fulgi de aur si pulverizari de cristale si pietre pretioase, ridicand automat pretul desertului aparent banal.

“Consumatorii se plictisesc repede si cauta tentatia in cele mai neobisnuite ingrediente, de la caviar pana la creme si paste din rosii si mazare”, declara Mitchell Davis, puratator de cuvant al fundatiei James Beard Foundation.

Fie ca este vorba de opulentele deserturi servite in cele mai scumpe restaurante si patiserii exclusiviste din lume sau in cadrul unui meniu oferit de hotelurile de lux, deserturile prezentate in top devin un lux acceptat de catre cei care sunt dispusi sa plateasca sume fabuloase pentru o veritabila experienta dulce.

Cel mai scump desert, Fortress Aquamarine, este servit in statiunea de lux Fortress in Gale din Sri Lanka, in cadrul restaurantului apartinand hotelului Wine3. Desertul consta in “Cassata”, un tort de inghetata pregatit dupa traditionala reteta siciliana, folosind ingrediente ca zahar, cacao, fructe, esente de migdale, vanilie, lichior de portocale sau cirese, dar si branza martipan.

Prezentarea intr-un vas obtinut numai din zahar pur, dar si ciocolata in forma unei figurine reprezentand un pescar confera originalitate deliciosului desert. Cireasa de pe tort, daca putem spune astfel, este piatra aquamarine de 80 de carate, care se integreza armonios in peisaj. Conceput in urma cu doua luni, desertul este valabil, asa cum ne-am fi asteptat, doar la comanda. Pana acum nu au fost cereri, dar daca doriti sa fiti printre primii care comanda pretiosul desert trebuie sa scoateti din buzunar aproximativ 14.500 de dolari.

Desi am localizat doua din cele mai scumpe patru deserturi din Statele Unite, trebuie precizat ca americanii nu sunt ata de dispusi sa plateasca sume considerabile pentru a-si oferi placerea unui desert extravagant, asa cum obisnuiesc, mai degraba, europenii. William Goldfrab, proprietar al popularului Room 4 Dessert din New York, sustine ca orice inovatie incepe de la pretul modest de 14 dolari. “Am conceput un desert de zahar ars, crème brûlée, pentru 100 de dolari, care insa nu a avut succesul scontat. Clientilor li se pare mult prea infam”, adauga Goldfrab. O experienta similara a avut si maestrul cofetar Francois Payard, al carui tort special pentru Valentine’s Day, de 100 de dolari, nu a fost bine primit de publicul american. “Americanii asociaza luxul cu gentile scumpe, in nici un caz cu felurile de mancare”, este de parere Payard. “Europenii privesc lucrurile altfel. Un tort de 140 de dolari care se vinde in patiseriile din Paris nu este nicidecum o aparitie socanta”, continua Payard.

Dar ce face desertul servit in restaurantul Brûlée Dessert din Tropicana Resort and Casino, Atlantic City, atat de valoros incat sa pretinda 1.000 de dolari? Parte a Crystal Menu, care include trei feluri diferite, Brownie Extraordinaire este facut din ciocolata neagra, alune italienesti si inghetata, combinatie destul de tipica. Sa fie oare pulverizatorul de cristal Saint Louis in valoare de 750 de dolari umplut cu vinul rar din 1996 Quinta do Noval Nacional, care isi face simtita prezenta la fiecare inghititura din prajitura cu alune?

Deserturile scumpe tind sa se imparta in doua categorii, potrivit lui Davis. “Deserturile care se incadreaza intre 20 si 30 de dolari, considerate ca fiind scumpe, se vand destul de bine, orice depaseste aceste valori tinzand sa devina nepopular”. Totusi, topul celor mai scumpe deserturi include noutati high-end ca inghetata de 1.000 de dolari, dar si tortul vienez de 57 de dolari.

1.The Fortress Aquamarine
Unde: Wine3, The Fortress; Galle, Sri Lanka
Pret: $14,500

Debutand in martie, desertul a fost inspirat de alt succes gastronomic, Bombay Saphirre Martini. Pretul piperat este pe deplin justificat de piatra Aquamarine de 80 de karate asezata pe ciocolata in forma de pescar, reprezentand logo-ul statiunii. Tacamurile de sticla oferite nu sunt incluse in pret si completeaza look-ul extravagant. Piatra pretioasa ramane clientului dupa terminarea luxosului desert. Pana in momentul de fata nu au existat clienti.

2. Brownie Extraordinaire with Saint Louis

Unde: Brûlée, The Dessert Experience; Atlantic City, New Jersey
Pret: $1,000

Desertul Brownie Extraordinaire este oferit in Crystal Menu, reprezentand o prajitura din ciocolata neagra si alune italienesti, insotita de un pulverizator fin de 750 de dolari care contine un vin rar din 1996, Quinta do Noval Nacional. Savoarea vinului se face simtita la fiecare muscatura din interesantul desert.

3. Golden Opulence Sundae

Unde: Serendipity 3; New York
Pret: $1,000

Citeste si:

Desertul a intrat in cartea de recorduri Guiness World Record ca fiind cea mai scumpa inghetata din lume. Continand inghetata de vanilie din Tahiti, varietati de ciocolata rara, drajeuri si trufe acoperite de fulgi de aur de 23 de karate, desertul este insotit de un mini bol de caviar din care s-a extras sarea pentru a fi inlocuita cu gustul dulce al fructelor exotice. Inghetata se serveste cu o lingurita de aur de 18 karate. Ustensilele sunt in proprietatea restaurantului, dar cristalul Barrat inclus ramane ca amintire clientului.

4.The Sultan’s Golden Cake
Unde: Ciragan Palace Kempinski; Istanbul
Pret: $1,000

72 de ore este timpul de preparare al deliciosului desert aurit, perfect pentru ocaziile speciale ca nunti sau petreceri sau, de ce nu, mica gustare a Sultanului. Umplut cu pere, caise, gutui si smochine care au stat marinate doi ani in rom jamaican si asezonat cu trufe negre caramelizate, tortul este acoperit de fulgi de aur de 24 de karate si prezentat intr-o cutie de argint realizata manual.

5. The Dome’s Truffle Ice

Unde: Mezzaluna; Bangkok
Pret: $200

In Februarie, Lebua Hotel din State Tower a fost gazda celei mai scumpe mese de afaceri organizate, cei 40 de invitati platind 30.000 de dolari fiecare pentru un festin regal de zece feluri diferite de preparate, oferite de cei mai buni bucatari sefi din lume. Mezzaluna continua traditia cu Dome's Truffle Ice, un desert alcatuit din inghetata de trufe decorata cu jeleu, ciocolata Manjaree si un coniac foarte rar, Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7, din care mai exista 1.300 sticle pe mapamond. Restaurantul vinde 10 astfel de minunatii in fiecare saptamana.

6. The Madeleine Truffle
Unde: Knipschildt Chocolatier; Norwalk, Conn.
Pret: $250 pentru trufa

Trufele Madeleine contin 70% ciocolata Valhrona mixata cu smantana proaspata, vanilie si ulei pur, invelite in pudra de cacao. Procesul dureaza mult, dar merita. Trufele sunt valabile la comanda, fiind livrate in cutii de argint de care se ataseaza o nota personala de la renumitul ciocolatier Fritz Knipschild.

7. “Entre”
Unde: Pierre Hermé Patisserie; Paris
Pret: $176 fiecare

Reprezentant al patiseriei “haute-couture”, maestrul Pierre Hermé transforma traditionalele retete in adevarata arta a gusturilor care sfideaza orice limita. Révélation este o prajitura pufoasa cu rosii, mascarpone, ulei de masline, masline negre si compot de rosii si capsuni. Infiniti introduce peste 20 de ingrediente diferite care amintesc de parfumul traditional ambergris. O serie de deserturi noi pentru sase-opt persoane se gasesc la comanda numai in cele doua patiserii Monsieur Herme din Paris.

8. King-size Imperial Torte
Unde: Hotel Imperial; Vienna
Pret: $57

Legenda spune ca acest tort glazurat a fost creat in onoarea regelui Franz Josef I pentru a sarbatori inaugurarea hotelului Imperial in 1873. Alcatuit din migdale, martipan si crema de cacao si glazurat cu cea mai fina ciocolata, tortul este oferit amatorilor de dulciuri scumpe din intreaga lume in cutii de lemn pretios. Desertul se poate comanda si fara zahar.

9. Valrhona Chocolate Sphere

Unde: Al Mahara, Burj Al Arab Hotel;Dubai
Pret: $48

Un sos cald de ciocolata este turnat peste o scoica subtire de ciocolata, care se deschide sub presiunea caldurii, reveland varietati scumpe de ciocolata si delicioase fructe de zmeura.

10. Warm Golden Plum Soufflé
Unde: The Waterside Inn; Bray, England
Pret: $48

Corcoduse mici si galbene crescute in Alsacia si considerate o delicatese sunt folosite in aceasta reteta de peste 35 de ani semnata de maestrul Michel roux si fiul sau Alain. “Este servit la minut, coacerea fiind cruciala. Daca se depaseste timpul cu un minut, gustul si textura se altereaza”, declara Alain.