Definitia luxului difera in mod firesc de la tara la tara, dar unul dintre cele mai importante criterii, luat in calcul intotdeauna, este locatia, mai ales din prisma privelistii oferite si a facilitatilor zonei.
"Conform standardelor europene, pentru a putea fi incadrat in categoria lux, un apartament trebuie sa fie localizat intr-o zona cu acces facil catre centre comerciale, cluburi, restaurante etc., sa aiba vecinatati armonioase din punct de vedere al designului si sunt extrem de apreciate imprejurimile cu spatii verzi', arata Roxana Repanovici, director de vanzari al complexului rezidential de apartamente Ibiza Sol, dezvoltat de grupul spaniol Ibiza.

In primul rand o locuinta de lux trebuie sa aiba finisaje de cea mai buna calitate: parchet din lemn masiv in camere, marmura sau granit pe holuri, piatra naturala pe terase, tamplarie de aluminiu sau lemn triplu stratificat, aer conditionat in dormitoare si in camera de zi etc. La acestea se adauga o locatie centrala, o arhitectura moderna si facilitati precum loc de parcare si securitate. La proiectele de dimensiuni mai mari sunt obligatorii si facilitati aditionale precum piscina, restaurant, sala de fitness, gradinitza, loc de joaca pentru copii etc. “In plus, o locuinta de lux este livrata cu mobilier in bucatarie si bai, electrocasnice, semineu in dinning/ living, barbeque pe terasa etc.”, a completat Repanovici.

“Luxul nu defineste numai suprafata interioara a unui spatiu de locuit, ci include cu siguranta si caracteristicile spatiilor inconjuratoare ale acestuia. Dincolo de finisajele de calitate, pentru a putea fi denumit “de lux”, o locuinta trebuie sa beneficieze si de o priveliste incantatoare, de facilitati, precum si de vecinatati ce confera un grad sporit de confort si relaxare. Atunci cand vorbim doar de apartamentul propriu-zis, costul poate porni de la 1.300 euro/mp plus TVA, dar daca ne intereseaza si ceea ce se regaseste dincolo de fereastra imobilului, atunci aceste valori cresc semnificativ”, precizeaza Roxana Repanovici.

Pe piata rezidentiala din Bucuresti sunt promovate apartamente de lux cu preturi incepand de la 1.500 euro/mp si pana la 5.000 euro/mp, ceea ce constituie o plaja extrem de larga pentru un singur oras si un singur tip de unitati locative (apartamente categoria lux).

“(…)Pentru locuinte pretul nu se construieste pe metru patrat ca si in cazul spatiilor comerciale sau de birouri. Sunt multe alte detalii de care se tine cont atunci cand se stabileste pretul, cum ar fi unicitatea, locatia, gradina, garajul, intimitatea etc.”, evidentiaza Liane Werboschek, managerul departamentului rezidential al Eurisko.

Aceeasi opinie este impartasita si de Repanovici, care subliniaza faptul ca “toate ansamblurile descriu finisajele de inalta calitate de care vor beneficia viitorii locatari, astfel incat acest criteriu (n.r. pretul) isi pierde din importanta atunci cand un potential client evalueaza diferite optiuni”.

“Pentru piata rezidentiala de lux din Bucuresti, proprietatile ce depasesc un milion de euro reprezinta un segment semnificativ si numara atat apartamente tip penthouse, in locatii top cu finisaje de calitate superioara dar si vile cu arhitectura clasica in zonele rezidentiale ale orasului”, sustine Claudia Dascalescu, consultant senior in cadrul departamentului residential al DTZ Echinox.

“Achizitionarea unei locuinte de lux se face si in Bucuresti la preturi de ordinul milioanelor de euro. Cea mai scumpa a ajuns la 6 milioane de euro. Daca ne referim la inchiriere, pentru o vila cu destinatie rezidentiala, spre exemplu, cel mai mare pret este de 16.000-20.000 euro/luna, iar pentru un apartament se ajunge pe la 10.000 euro/luna”, a precizat Werboschek.

Cererea de apartamente de lux e departe de a fi acoperita, atat pe piata bucuresteana, cat si in orasele mari, iar integrarea in Uniunea Europeana a determinat la randul sau cresteri pe aceasta piata. „Pentru fiecare locuinta de lux exista, nu un client ci zeci de clienti. Pana in prezent piata rezidentiala de lux din Bucuresti nu a atins nivelul de satisfacere a cererii, iar segmentul acesta continua sa fie foarte activ. In urmatoarele luni preturile de vanzare vor creste semnificativ”, precizeaza Dascalescu.

Nu numai cererea a inregistrat o evolutie ascendenta, „pretentiile clientilor au crescut si sunt din ce in ce mai exigente” si ele, subliniaza Razvan Stroescu, manager residential brokerage Coldwell Banker Affiliates of Romania. „Se cauta cu precadere cladiri istorice cu valoare arhictecturala, insa oferta pe acest segment este destul de scazuta. In ceea ce priveste apartamentele noi, raportul dintre cerere si oferta este mai echilibrat”, a mai spus acesta.

In general cei care achizitioneaza locuinte de lux sunt persoane de peste 40 de ani, cu familie, ocupand pozitii de top management sau functii politice si avand venituri de peste 10.000 euro pe luna, conform analistilor Colliers.

Cea mai mare parte a ofertei pe piata imobiliara de lux din Capitala este concentrata in patru zone: Dorobanti – Kiseleff - Primaverii, Baneasa - Pipera, Domenii – Floreasca – scoala Herastrau si Centru - Cotroceni.

Conform analistilor imobiliari, incepand cu 2006 si pana la sfarsitul anului in curs, ar trebui sa fie finalizate cca 1.500 de apartamente de lux, situate preponderent in partea de nord a Bucurestiului.

Piata imobiliara de lux din Bucuresti nu este foarte dezvoltata, trece printr-un proces de segmentare, de delimitare fata de restul pietei. In ultimul timp au aparut numeroase proiecte asa zise de lux dar care, cu adevarat, erau mai degraba proiecte medii-superioare dar la preturi de lux, este concluzia consultantilor Colliers.

Piata locuintelor de lux din Bucuresti a inceput sa se contureze dupa anul 1996. Acestea erau apartamente sau vile de inchiriat pentru primii expati din cadrul companiilor multinationale care incepeau sa-si deschida reprezentante si in Romania sau resedinte pentru ambasadori si personal din ambasade.

Este important de remarcat ca segmentul rezidential de inchirieri a cunoscut o dezvoltare semnificativa in perioada 1997-2002, in timp ce segmentul rezidential de vanzari incepe sa se dezvolte dupa anul 2000, marea majoritate a cererii fiind reprezentata de mici investitori care au intrevazut trendul ascendent al chiriilor locuintelor de lux din Bucuresti si rata buna de recuperare a investitiei.

Locuintele de lux din Capitala au aparut ca urmare a dezvoltarii semnificative a vechilor zone selecte: Aviatorilor, Dorobanti, Primaverii, Kiseleff, extinderii acestora catre ariile invecinate Domenii, Floreasca, precum si crearii unora noi: Iancu Nicolae - Pipera si Herastrau.

Cine sunt vanzatorii?


In cazul noilor constructii de lux din Bucuresti, 95% dintre acestea, sunt detinute de micii developeri romani care achizitioneaza terenuri si dezvolta un numar restrans de apartamente de lux in zona de nord si numai 5% dintre acestea reprezinta companii straine care au dezvoltat proiecte rezidentiale de lux de amploare. Pentru constructiile vechi, vanzatorii sunt in marea majoritate vechii proprietari care vand din incapacitate de a intretine si administra proprietatea.

Cine sunt cumparatorii?

Cumparatorii pentru locuintele de lux sunt cetateni romani cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani, care achizitioneaza pentru utilizare in calitate de resedinta proprie sau ca investitie vizand inchirierea ulterioara, cetateni straini care intentioneaza sa locuiasca in Romania o perioada mai indelungata sau fonduri straine de investitii care detin un portofoliu de proprietati pe care le inchiriaza.

Tinand cont de faptul ca tendinta companiilor este de a se reloca in spatii deschise aflate in cladiri de birouri moderne, dar si de faptul ca o conditie a locuintei de lux este de a asigura intimitate si securitate celor care au platit scump pentru acestea, 5-10% din locuintele de lux se vand ca si spatii de birouri si in aceste cazuri vorbim de apartamente in blocuri situate in zone cu trafic intens.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri