In urma cu sapte ani, Anne Marie Rosenberg achizitiona undeva in apropierea statiunii Olimp o proprietate aflata in ruine, transformata astazi in Domeniile Clos des Colombes – restaurant, crama si vie. In mijlocul viilor si in apropierea marii, pe celebra Riviera Romaneasca, Le Clos Des Colombes are toate atuurile unui tinut fermecat.
In mijlocul unei gradini mari, in fata unei podgorii tinere, Le Clos Des Colombes reflecta un anumit stil de viata frantuzesc. Trecutul si prezentul sunt intim contopite pentru a oferi un sejur fermecator plin de calm si rafinament.

De ce "Clos des Colombes"?

In franceza, cuvantul "clos" descrie o podgorie inchisa, imprejmuita in general de un zid de pietre uscate. Este o expresie, in mod particular folosita in Burgundia, dar si in alte regiuni viticole.

« Acest proiect inglobeaza tot ce am invatat in viata, nu este vorba nici despre un hobby, nici despre un capriciu, ci despre un proiect asupra caruia am reflectat indelung », marturiseste, fara falsa modestie, initiatoarea acestui proiect.

Provenind dintr-o familie cu traditie in productia vinului, Anne Marie Rosenberg a avut prilejul sa calatoreasca in peste 12 tari si sa cunoasca marile personalitati ale lumii in domeniul vinului: specialisti si viticultori, oenologi, degustatori, profesori universitari. Astfel si-a dat seama ca, in special in tarile lumea Noua, oferta de oenoturism de lux este foarte mare.

« Sa luam doar exemplu Californiei unde bogatii si cunoscatorii nu trebuie doar sa investeasca intr-un domeniu viticol, ci si sa creeze intreaga infrastructura care vine impreuna cu marketingul: restaurant, magazin, sala de spectacol, de concert si au in vedere si opere de caritate. Am remarcat acelasi lucru in Australia si in Africa de Sud. In Europa oamenii sunt mai putin orientati spre risc astfel ca intalnim mai degraba oenoturism simplu cu exceptia Toscanei si a Bordeaux-ului ».

Un demers care a venit natural…

Dupa ce si-a luat masteratul (in Marketingul vinului si bauturii alcoolice), Anne Marie a lucrat timp de doi ani ca director de Winery pe un domeniu privat de la marginea Atlantei: o crama foarte frumoasa, in stilul castelului Bordelais, o podgorie, un restaurant si un magazin. « Totul intr-un parc de cateva sute de hectare cu doua golfuri, vile, un hotel de 300 de camere, un spa cu restaurant dietetic, o vila dedicata vinului si turismului » isi aminteste cu nostalgie "frantuzoiaca".

De altfel, toata viata a acumulat experiente care i-au permis, intr-un final, sa puna pe picioare acest proiect. Cativa ani a lucrat in turism, pentru orasul Reims capitala din Champagne de unde s-a nascut (Anne Marie Rosenberg fiind, de altfel, la a 12-a generatie de producatori de champagne), a fost apoi director de comunicare pentru un centru de cercetare care i-a oferit, dupa cum ea insasi marturiseste, « sensul rigorii ».

A urmat experienta de jurnalist in domeniul vinului, care i-a permis sa isi imbogateasca cunostintele in domeniu, apoi a fost in SUA, si dupa la Paris unde si-a creat un magazin de vanzare de vin, ceea ce i-a lasat timp pentru a gandi proiectul Domeniile Clos des Colombes.

« Am muncit de asemenea mult in promovarea vinului, in transmiterea cunostintelor mele in acest domeniu (istorie, elaborare, podgorie reconoscuta in lume) animand numeroase grupuri atat in Statele Unite, cat si in Franta si Romania », completeaza Anne Marie.

…dar care a avut de infruntat si obstacole

« Imi este greu sa vorbesc despre valoarea investitiei fara sa explic parcursul meu pana in acest moment, parcurs ca al unui luptator. Am stiut intotdeauna ca o sa fac acest proiect, chiar daca mijloacele mele financiare erau reduse; am intalnit de-a lungul anilor putine urechi atente la partea financiara, oameni care au judecat riscul proiectului, chiar daca aveam toate argumentele pentru a-i convinge de existenta si succesul unor asemenea proiecte in alte tari ».

Si totusi… « Acum doi ani BRD a acceptat sa ma ajute cu finantarea inainte de ultima parte a proiectului. Nu m-am lasat, am pierdut mult timp, dar am ajuns astazi aici (…). Se poate spune ca intre achizitia domeniului, renovarea sa, crearea si renovarea podgoriei, crearea cramei si a restaurantului, anii in care nu am putut realiza activitati platite, valoarea investitiei se situeaza in jurul cifrei de un milion de euro ».

O oaza de relaxare tip 3-in-1

Devenit deja loc de reuniune de afaceri si de intalnire a prietenilor pentru a savura niste feluri preparate cu gust de Jean Jacques, bucatarul francez de la Le Clos, restaurantul este deschis deschis tot anul - (cu o pauza intre 15 dec. si 15 martie), pe toata perioada sezonului estival (15 mai - 15 septembrie) fiind deschis zilnic de la 12.00 pana la ora 22.00. Se pot chiar rezerva restaurantul si/sau terasa – pentru grupuri putandu-se discuta meniuri speciale.

Meniul bogat cuprinde mancaruri traditionale si specialitati frantuzesti. Vinurile Domeniilor Clos des Colombes sunt vinificate, maturate in barrique de lemn francez si roman si imbuteliate chiar pe proprietate. Avand studii de specialitate, Anne Marie Rosenberg se implica activ in fiecare etapa a realizarii vinului astfel incat produsul final sa fie unul de inalta calitate.

Cele trei sortimente de vinuri sunt: Sauvignon Blanc – un vin alb foarte aromat, Terra Alba – un vin alb care provine dintr-un amestec subtil de Feteasca Alba si Riesling italian, culoarea sa fiind un galben deschis si Terra Rossa – un vin de tip Bordeaux, asamblat din Merlot si Cabernet Sauvignon. Viile Clos de Colombes au o vechime de 20 de ani. Lucrarile de intretinere sunt efectuate in mare majoritate manual, asigurand cea mai buna calitate.

  • Domeniile Clos des Colombes Sauvignon Blanc este un vin alb foarte aromat. Acest vin este vinificat si maturat in butoaie de stejar frantuzesc. Culoarea este de un galben auriu intens. Domeniile Clos des Colombes Sauvignon Blanc are o aroma de vanilie provenita din lemnul butoiului; in gura ia aroma vaniliei si brioselor.
  • Domeniile Clos des Colombes Terra Alba este un vin alb care provine dintr-un amestec subtil de Feteasca Alba si Riesling italian. Culoarea sa este un galben deschis, clara si limpede. Domeniile Clos des Colombes Terra Alba este vinificat si maturat jumatate in butoaie de stejar folosite cu un an inainte, jumatate in cuva de inox. Este un vin usor de asociat cu toate felurile de mancare.
  • Domeniile Clos des Colombes Terra Rossa este un vin de tip Bordeaux, asamblat din Merlot si Cabernet Sauvignon. Este vinificat in butoaie de stejar apoi maturat 18 luni in butoaie de stejar frantuzesc. Are o culoare rubinie intensa. Vinul are un gust de vanilie provenit din lemnul butoaielor; aroma sa persista termen indelungat. Poate fi consumat imediat sau pastrat pentru cativa ani. Soiul are deja un succes mare.

Domeniile Clos des Colombes are si o crama ce poate fi vizitata. Toti cei interesati pot de asemenea achizitiona vinul produs aici direct de la producator.

« Vinul a fost o licoare domneasca si a ramas o bautura pentru finul cunoscator » este de parere Anne Marie Rosenberg. « Stiu cat de important este ca produsul final sa placa si sa incante simturile celor ce il savureaza. Si cum la restaurantul nostru si la crama multa lume ajunge cu masina, ne-am gandit ca ar fi indicat sa gasim o modalitate in care toti cei care ne trec pragul sa poata savura acasa, cu prietenii sau cu familia, vinul. Asa ca oferim posiblitatea celor interesati sa achizitioneze sortimentul de vin preferat de la magazinul nostru, la pret de producator ».

« Domeniile Clos des Colombes reprezinta pentru moment o oaza de relaxare tip 3-in-1, dar ne apropiem de tipul all inclusive: o crama mica traditionala, cum mai gasim putine in Romania, dar cum sunt o sumedenie numeroase in Franta, Italia, Spania sau Germania; o podgorie si un restaurant semi-gastronimic care este deschis zilnic fara a fi necesara o rezervare prealabila ».

Ce planuri de viitor are « frantuzoaica » ?

Proiectul nu este inca terminat, proprietara intentionand sa renoveze o cladire pentru a o transforma intr-un mic hotel sau pensiune de lux « Vorbesc despre un viitor indepartat, pentru ca trebuie intai sa fac banii necesari ».

Insa asteptarile sunt optimiste, nu doar in ceea ce priveste proiectul pe care il pastoreste, ci si in ansamblul pietei de profil. « Viitorul este pe cale sa imi dea dreptate. Agentii de turism s-au specializat in tururi oenologice, o zi de oenoturim a fost creata in Europa – 9 mai, anul acesta. Vedem de asemenea, facandu-si aparitia tot mai multe produse si centre de infrumusetare pe baza de vin »

Marea este aproape. Valurile si plaja va asteapta. La fel si Domeniile Clos des Colombes – pentru o escapada de neuitat si de savurat!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri